Kas keelelõpuaasta?

UNESCO kuulutas alanud aasta aborigeenide keelte aastaks. Ei jäänud meilgi Eestis muud üle, kui vastav aasta välja kuulutada. Akadeemikud ja teised õpetatud pead vaidlevad, kuipalju võõrkeelset kõrgharidust meie ülikoolid peaksid pakkuma ja kas eestikeelsel kõrgharidusel on üldse tulevikku. Erimeelsused algavad juba lasteaia ja edasiste haridusastmete keelekasutuse suhtes.

Sealjuures unustatakse ära, et Eesti riigikeel on eesti keel ja vähemusrahvustel pole moraalset õigust siin oma keelekasutust peale suruda. Maakohtades, kus muu kodukeelega kaasmaalasi on vähemuses, käisid kõik lapsed eestikeelses lasteaias, omandasid hariduse eestikeelses koolis. Nad suhtlesid eestlastest eakaaslastega, said täisväärtuslikeks kogukonna liikmeteks.

Seda kirjutades mõtlen tuttavatele kolmekümnendates aastates noortele. Nad on ka praegu võimelised õppima algtasemest alates eesti keeles, kui nende perekond peab Eestit oma koduriigiks ja eesti keele oskust vajalikuks. Värske näide on noor armeenlasest muusik Stefan.

Hoopis kurioosne on Eesti Televisiooni arusaam riigikeelest. Võõrkeelseid filme esitatakse pahatihti subtiitriteta, tõlkest rääkimata. Isegi meie riigi hinnatud logo “Welcome to Estonia” isa Linnar Priimägi “hellitab” oma reisisaadetes meie kõrvu giidide inglise keele ja veiniparunite prantsuse keele kõla iluga.

Eakam eestlasest vaataja hakkab selliste saadete ajal klõpsima puldinuppe. Ainult vabade kanalite vaatajad leiavad järjest rohkem huvipakkuvat Tallinna TV-s. Kommertskanalid ei saa tõlke puudumist endale lubada, isegi vene kanalites on eestikeelsed subtiitrid.

ERR-i nõukogu juhib lugupeetav keele- ja kirjandusmees Rein Veidemann, liikmete hulgas on ka raevukas eesti keele ja meele eest võitleja Martin Helme. Valimissaginas võiksid nad ka selliseid päevaprobleeme märgata.

Jälle läks närv mustaks… Edu töös ja õnne isiklikus elus sooviti eestlastele minu nooruses. Ehk sobib seda teha ka nüüdisajal?

Einar Lepp

 

5 kommentaari
  1. Eesti keel on RIIGIKEEL... 6 aastat ago
    Reply

    …ja vähemustel pole moraalset ÕIGUST meile oma keelt peale suruda. ILUS, VÄGA ILUS. Kuid,kuidas tegelikult…Keskerakond ju lausa soosib vene keele vohamist. Oleme siis niikaugele, et Iseseisvas Eesti Riigis ei eestlasest noor enam tihti tööd kui vene keelt ei oska, samas kuuleb eestlane tihti nii kaupluses, ühistranspordis, haiglas ainult umbkeelseid vastuseid. Viimasel ajal on see aina hoogu juurde saanud, kui see dentents oli Tallinnas (Ida-Virumaast ma ei räägi) siis nüüd roomab see juba nii linnadesse kui väikealevitesse. Keskerakond toetab seda igati, sest ainult vene keele kasutusala laiendades saavad nad venelaste hääled. Ja kõike seda eestlaste arvel ja eesti keele kao hinnaga. Keskerakod on see, kes meilt taaskord meie riigi võtab ja kandikul Putinile hommikusöögiks ulatab, sellel mehel pidevalt maad vähe ja seal kus venelased, see tema ja tema “Kurjuse” jõudude meelest alla neelamiseks. Juba kutsutakse Simsonit Venemaale majandusfoorumile—–nii et Venemaa juba paika pandud, keda nad salaja toetavad ja siis julgeb Keskerakond veel mängida Eesti erakonda.

  2. No 6 aastat ago
    Reply

    Jurkal pole siin midagi teha. Kui juba Яна kuulutab, et eesti keel peagi kooleb, siis Jurka lausa peab kremli saadiku käsku täitma. Koostööleping ju samuti olemas.
    Teisestküljest Jurka just lätakast peaministriga leppis kokku, et Eestis hakatakse läti keelt õpetama ja õppima. On ju naeruväärne, et õpitakse mingeid kaugeid keeli aga naabri oma üldse mitte.
    2012.a valiti riigieksamiks eesti keelt 8951 juhul, vene keelt 1312, eesti keel 2. keelena 2980, inglise 7348, saksa 239 ja prantsuse 31. Läti keele valis 0.
    Nüüd kuulsin uusi andmeid raadiost, mujalt andmeid pole leida. Mäletan vaid seda, et saksa keelt valis veelgi vähem, vist 170 kandis oli. Läti keel oli endiselt 0. Vaat kui edukalt on mõrvatud saksa ja prantsuse keelt.
    Mis aga puutub riigikeelde kõrgkoolides (= tehnikumides) ja ülikoolides, siis riigikeele kaitseks tuleks seada ülempiir, nt võõrkeeles tohib seal õpet anda kuni 5%. Suhtarv käib õppijate arvu muutusega kaasas ning on ÕIGLANE. Ning diplomitöödest peab samuti olema tehtud vähemalt 95% eesti keeles. Nüürd on selge kallutatus ingliska suunas. Tahtsin aastid tagasi teha kokkuvõtte prantsuse keeles (see oli ametlikult lubatud) aga kohe keelduti, sest “aga kes seda oskab?”. Ja töö ei tohtinud olla pikem kui 30-40 lehekülge, sest “kes seda lugeda viitsib?”. Vaat kuidas suhtuti töödesse Tallinna ülikoolis. Siis ma vihastasin ja saatsin nad perse. Siiamaani kõrgharidus vormistamata. Ja pole enam vaja ka.

  3. kuulasin Vikerraadiost .... 6 aastat ago
    Reply

    …”Valimisstuudiot”. Keskerakonna esindaja Kaljulaid – jättis ausalt öelda ebameeldiva mulje. Tema oli ainuke, kes teiste juttu katkestas, üle rääkis—nii nagu vene saadetes. Teiste inetuste kõrval jäi püsima selle inimese lausing—–:”Milleks on vene inimesel vaja riigikeelt, kui riik räägib temaga vene keeles, kui seadused tõlgitakse vene keelde , teenindust saab vene keeles jne!” Mul lihtsalt pole sõnu—siis püüdis öeldut kuidagi pehmendada tuues välja vana inimese, kellel mure ja kellele peab samuti abi andma, et see peaks olema ükskikjuhtum , mitte reegel, selle peale see hingelt näru eesti nimega soviett muidugi ei tulnud. Vot seda ju Keskerakond on kogu aeg ju teinudki, et venelasel polekski vaja riigikeelt õppida, sellised Kaljulaiu taolised limukad ongi Keskerakonnas, kes aina pealetükkivamalt hävitavad eestlaste õigust omakeelsele riigile. Savisaar pole küll enam tegija, kuid tema külm hingus ja pealepressiv venestamine kestab seal erakonnas edasi. Elu eest tahetakse meile peale pressida rahvast, kes tuli siia kutsumata, soovimata ja kes arvavad siiani, et tõid siia “õnne ja õitsengu”. U. Reitelman ütles õigesti selle ebameeldiva loikami praalimisele, kes juba praegu Keskerakonna võitjaks kuulutas : aasta pärast kui tõest Keskerakond võimule jääb, polegi Eestit enam olemas!””

    • Ega 6 aastat ago

      siis Raimondo asjata sellesse bandesse kuulu.

  4. vabandust 6 aastat ago
    Reply

    …4 aasta pärast…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.