Peaminister Jüri Ratas Dubais: tuleviku digiühiskond on inimkeskne

Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)

Dubai, Araabia Ühendemiraadid, 10. veebruar 2019 – Peaminister Jüri Ratas esines täna Araabia Ühendemiraatides Dubais valitsustevahelisel tippkohtumisel (World Government Summit) avakõnega Eesti digiedusammudest ja avaliku sektori teenuste arendamise tulevikuvõimalustest. Eesti on sel aastal kõrgetasemelise konverentsi ametlik külalisriik.

„Digilahendused võivad panna meie majandused kasvama, teha meie valitsused efektiivsemaks ja maailma paremaks,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Oleme Eestis sellele tunnistajaks olnud.“

Ratas kirjeldas, kuidas 1991. aastal iseseisvuse taastanud Eesti pidi kõigega otsast alustama. „Kuid saime peagi aru, et meie tulevik ja heaolu sõltuvad sellest, kui efektiivsed ja innovaatilised me oleme,“ lisas ta.

„Eesti avalik sektor on viimased 20 aastat pidevalt oma digivõimekust arendanud, oleme olnud uuenduslikud ja avatud. See on omakorda aidanud kasvatada meie majandust ja ühiskondlikku sidusust,“ ütles Ratas kõnes. „See ei tähenda aga, et oleme loorberitele puhkama jäänud. Meie soov on, et riigi teenused oleksid nii-öelda inimese elukaare järgi disainitud. Näiteks saaksid vanemad lapse sünni korral automaatselt tema isikukoodi, algaksid toetuste väljamaksed jne. Kõike, mida inimesel on õigus riigilt saada, võiks ta saada automaatselt.“

Tuleviku avalikke teenuseid mõjutab ka tehnoloogia edasine areng. „Meie avalikus sektoris on juba teenuseid, mis töötavad automaatse andmekorje või tehisintellekti abil, veelgi rohkem on aga neid, mis on arendamisel,“ ütles Ratas. „Eesti ootab väga, et töötaksime koos kõigi teiste riikidega digitaalsete sildade ehitamise kallal meie riikide ja regioonide vahel. See aitaks teadmiste ja kogemuste jagamise kaudu kiirendada majanduskasvu ja looks töökohti.“

World Government Summit on Araabia Ühendemiraatide valitsuse korraldatav avaliku sektori innovatsiooni ja inimkonna tulevikuteemade arutamise kõrgetasemeline konverents, kus osaleb 4000 inimest ligi 150 riigist, lisaks mitmete rahvusvaheliste organisatsioonide esindajad (ÜRO, Rahvusvaheline Valuutafond, Majandusliku Arengu ja Koostöö Organisatsioon).

2 kommentaari
  1. Aga 2 aastat ago
    Reply

    Kersti ütles, et tulevik kuulub robotitele. Enne oleks ikka vaja olnud see kiviaegne tõdemus Kerstiga kooskõlastada.

  2. Meie 2 aastat ago
    Reply

    tulevik sõltub pastakatest, mida keskbande häälte eest meie rahaga “annetab”. Mina olen valmis oma hääle müüma 500€ eest, sain aga ainult pastaka!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.