Ratas: haldusreform tõstis omavalitsuste võimekust ning tõi inimestele paremad teenused

Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)

Peaminister Jüri Ratas tunnustas täna linnade ja valdade päeval kõiki haldusterritoriaalse reformi edukasse elluviimisse panustanud inimesi ning avaldas veendumust, et muudatuste tulemusel on linnadel ja valdadel paremad võimalused oma piirkonda terviklikumalt arendada.

Ratas ütles Tallinnas toimuval üritusel esinedes, et 2017. aasta sügisel jõustunud haldusterritoriaalse korralduse muudatuste eesmärk oli kasvatada omavalitsuste võimekust ning tagada elanikele kvaliteetsemad teenused. “Viimase aasta jooksul on enamik ühinenud omavalitsusi tegelenud sellega, et ühtlustada teenuseid ja toetusi kogu uue omavalitsuse piires. Suurematel omavalitsustel on paremad võimalused arendada välja ka spetsiifilisemaid teenuseid nagu näiteks koduhooldus või sotsiaaltransport,” ütles ta.

Rääkides linnade ja valdade võimekuse kasvust, ütles Ratas, et toimunud on selge edasiminek ning ühinenud omavalitsused toimivad üha paremini. Tema sõnul näitavad esmased andmed, et ametnike koguarv on ühinenud omavalitsustes vähenenud umbes 10 protsendi ehk enam kui 300 teenistuskoha võrra. Nii on kahanenud juhtide, raamatupidajate ja teiste tugiteenuste osutajate arv, kasvanud aga teenuseid korraldavate teenistujate osakaal.

Peale haldusterritoriaalse reformi lõpuleviimise on valitsus suurendanud Ratase sõnul omavalitsuste finantsautonoomiat ning tulubaasi, mis kasvab aastatel 2018-2021 kokku 185 miljonit. Lisaks on valitsuskabinet otsustanud tõsta omavalitsuste tulubaasi kohalike ülesannete täitmiseks antavaid sihtotstarbelisi toetusi.

Peaminister tõi linnade ja valdade päeval peetud ettekandes oluliste otsustena esile ka riigipalgaliste töökohtade pealinnast väljaviimise ning piirkondliku majandustegevuse tugevdamiseks mõeldud programmide käivitamise. Kagu-Eesti programmile on kuni 2022. aastani ette nähtud 3,2 miljonit, Ida-Viru programmile aga 23,6 miljonit eurot.

12 kommentaari
  1. Minu 6 aastat ago
    Reply

    naabrid seda küll ei taju. Perearst viidi uude vallakeskusesse, sest kohapeal läks kalliks. varem teadis valla juhtkond valla iga kodanikku, nüüd ei saa sa jutulegi, ehkki pead kolistama 15km kaugusele ja vallast ei tule enam mitte keegi kohale, kõik kükitavad soojades kabinettides. Varem helistati sellele või tollele, kohe sõideti kohale ja tehti vajalik ära.
    Minul õnneks pole jamasi olnud, kuid vanemad haiged inimesed panevad nüüd rutem käpad pea alla. Aitähh rahvavaenulikule klikile!

  2. maakas 6 aastat ago
    Reply

    Nii alatut valet poleks küll tahtnud kuulda. Härra ratas võiks NATUKEGI tutvuda olukorraga Kagu-Eestis Millest rääkida, kui ühe perekonna liikmed peavad abi saamas kuni 40 km kaugusel ja erinevates kohtades. Teiseks , pole ma nii halvasti hooldatud teid näinud enne valdade liitmist vähemalt 15 aasta jooksul Valdade liitmise eesmärgiks oli valdade võimekuse ühtlustamine: Kuidas saab võimekuselt võrrelda Rae, Saue või Jõelähtne valda näiteks Rõuge, Antsla või Räpina vallaga. Mis teenuste kvaliteedi paranemisest saab juttu olla, kui paljud liidetud valdade vallakeskusest kaugele jäävad inimesed ei saa enam praktiliselt mingeid teenuseid Isegi küttekulud (maagaasi aktsiis, elekter jne)olete ajanud meeletult suureks: Palun hoidke suu kinni olukorra paranemise teemal

  3. maakas 6 aastat ago
    Reply

    Jüri Ratas: piirkondliku majandustegevuse tugevdamiseks mõeldud programmide käivitamiseks on Kagu-Eesti programmile kuni 2022. aastani ette nähtud 3,2 miljoni Kas see on mõnitamine. 3 maakonna peale 3,2 milj., ehk 1 maakonnalenatuke alla miljoni euro 4 aasta peale: Kui võtta see aasta kohta, siis on see ca 250000 eurot aastas Mida saab sellega teha. Parimal juhul 2 km kergliiklusteed või teha mõned uuringud mõne projekti ettevalmistamiseks Küll on ikka suur toetus???

    • Arvutan 6 aastat ago

      maaka näite põhjal. Kagu-Eesti on üks valimisringkondadest ninf saab 8 mandaati 101-st, seega 105000 elaniku kohta.
      Jagan 3,2 miljonit nende peale, saan 30,5€ näo kohta. Kuna 2022.a-ni on 3 aastat, siis ümmarguselt 10€ näo kohta AASTAS! Ehk kuus 85 eurosenti(!) lisa. Ja loomulikult ei saa seda inimesed ise kätte, vaid see kanditakse omadele, kes mingi projektiga midagi kuskil nikerdavad. Nagu näiteks käiakse Kagu-Eestis torusid vahetamas ja ehitamas Pärnumaalt ja Läänemaalt.
      Aitähh Ratta Jurkale, keskbande HOOLIB!

  4. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlased teevad kõik mis võimalik inimeste heaks samal ajal kui töötab kuritegelik reformistlik organisatsioon nende tagatoas kes koostab valestsenaariume tublide inimeste kohta, otsib süüdistusi, segab, rikub inimeste tervist et neid kõrvaldada teelt. Peavoolumeedia on ka nende teenistuses. Reformierakond saab nii hääli mõjutades inimesi ja nagu näha hääli tuleb ehkki töötulemusi pole. Mis töötulemustest saabki rääkida kui nad viisid meie elatustaseme viimaste hulka. Nüüd nad lubavad midagi ja nagu hoolitseks ka laste eest ehkki nende valitsemise ajal olid tuhanded lapsed näljas. Nad käituvad inetult halvustades teisi. Nad on keskerakondlasi pidevalt laimanud ja nüüd on asunud sotside kallale. Nad on võimelised igale inimesele süüd leida muidugi valelike ja alatute ajakirjanike abiga. Mõned reformikad saavad laimu eest raha olles ise kaitstud. Aga tegelikke südlasi tuleks just sealt otsida.

  5. nime ei ütle 6 aastat ago
    Reply

    kurb küll, aga eile mihkel raua kolmeraudses s… ratase jüri end ja erakonda küll korralikult täis. jääda alla isegi kaja kallasele on küll häbiväärne. eks see KE ongi väga kahvatuks jäänud, MR küsis väga tabavalt, milline on sinu seisukoht, või sinu seisukoht ongi see, et seisukohta sul polegi.mage, aga seda ma kartsingi. olen muide eluaegne KE valija + naine, poeg ja minia.

    • Vaagija 6 aastat ago

      Eilses Kolmeraudses vastas Jüri Ratas väärikalt väitluses Kaja Kallasega, kuigi kallutatud Mihkel Raud teda korduvalt üritas katkestada ja segada… ka koostöö kohta EKREga vastas härra Jüri tuumakalt – KE ei välista koostööd EKRE liikmetega, kuid mitmed EKRE seisukohad ei ole vastuvõetavad.

  6. VALE ON RAHAD OMAVAL.KÄTTE ANDA!!! 5 aastat ago
    Reply

    Võimalused on, aga elusolendite tarbeks neid küll ei kasutata- tindilinnukesi saab selle raha eest.
    Näit volikogu hästitoidetud asjulised tulevad kokku ja otsustavad ilmeksimatult, et pensionäril /sel kõige vaesemal/ pole mingit ARVUTIAEGA tarvis /20 euri kuus/ Kuna telekat pole vaatab läbi arvuti ja teeb muudki.
    Arvuti ka veel järelmaksu peal. Võlad mitte mingid ei kuulu loomulikult toetuste alla. Seni mahub vanaduspensionär,kellest siin kirjutan ,toimetuleku sisse. Aga kui maja renoveer.hakatakse siis enam mitte ja kuna maal polnud võimalik osta väikest korterit, on tal suur ja selle renov.kulud KÜ rikkamate otsusel suured, kuuluvad kompens. ainult NORMI piires.
    No osatakse neid pensioniealisi ikka lüpsta, et veri väljas.
    Mis see 100 euri 4 aasta pärast aitab, seks ajaks ollakse ammu kuuse all.

  7. nime ei ütle 5 aastat ago
    Reply

    vaagija, ma olen sinu leeri mees kogu aeg olnud, aga nüüd olen eriarvamusel. kas panid tähele saate ajal all jooksvaid kommentaare, seal heideti ratasele ette just neid ümmargusi vastuseid.mul hakkas küll tast kahju. eks ta peab “ümmargune” olema, ka valimisvõidu korral on ju vaja kellegagi punti lüüa, savisaare saatus ju meeles. saa sa nüüd aru, on ta homo,aga homod on ju sotsid, ja nii peabki vingerdama nende rakendusseaduste taha ja lootma, et need niipea päevakorda ei tule. jne. jne. ja lõppkokkuvõttes võibki raud küsida, kas sul seisukohta on? ei, võta siit otsast või teisest otsast ,KE -st on järgi jäänud ainult hale vari, isegi kesknädal on hall ja mage .

    • Vaagija 5 aastat ago

      To Nime Ei Ütle. No kui ei ütle, siis ei ütle… mees teab, mis mees teeb… mina küll ei karda nime öelda, kui südametunnistus puhas, siis milleks ütlemata jätta? See selleks, aga rääkida tahtsin millestki muust: need Ratase „ümmargused“ vastused on küll need kõige väiksemad pahed, ehk nn „peenhäälestused“ – kui oled ikka nii kõrgel ametipostil, siis on paratamatu, et isiklik seisukoht tuleb sageli kõrvale jätta ja esindada näiteks koalitsioonis olles koalitsioonikaaslastega saavutatud ühist sisukohta. Ka sellele Mihkel Raua provotseerivale küsimusele vastas ju Ratas tegelikult õigesti – KE ei välista koostööd EKRE liikmetega, aga kõigi EKRE seisukohtadega nõustuda ei saa.

  8. nime ei ütle 5 aastat ago
    Reply

    ega sa vaagija nüüd vaagija ka ei ole, see sul kirjanikunimi. saimegi ühele lainele, ma ütlesin ju sama, et ratas peab arvestama võimalike või võimatute uute koalitsioonipartneritega ja siis nii “ümmargune” olema, aga sellises vormis pole mingit mõtet ka saatesse minna, kui tõepoolest oma seisukohta ei saa välja öelda, et tal need ikka olemas on, seda ma loodan ja arvan

  9. Miki-Hiir 5 aastat ago
    Reply

    KÜLL EI OLE MÄRGATA NENDE OMAVALITSUSTE HELDUST.
    TOIMETULEKUS ELAV VANADUSPENSIONÄR EI PEA TÄISSÖÖNUD VOLINIKE ARVSTESD MITTE ARVUTIAEGA SAAMA (20 euri) KOMPENSEERITUD ,KUIGI TELEKAT TAL POLE . NU EKS SEE DEMENTSUS SIIS KIIREM TULE KA.
    AINT MIS NENDE VOLINIKE PEADES ON …?
    JA ON SEE SEDASI KÕIGIS ASJUS, OLGE MURETA.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.