Valija määrab riigi arengutee

Aadu Must

Aadu Must, Riigikogu liige (Keskerakond), Tartu Linnavolikogu esimees

Lähenemas on oluliselt tähtsa riikliku otsuse langetamise hetk – Riigikogu valimised. Otsus, mille Sina, lugupeetud valija, langetad, määrab meie riigi arengutee mitte ainult järgmiseks neljaks aastaks, vaid mõjutab Eesti elu ka järgmistel kümnenditel.

Riigikogu, hellitlevalt ka “101 peaga loomaks” kutsutu, on Eesti riigi koondportree, millesse iga saadik maalib oma killu. Kes killu tarkust, kes sirgeseljalisust, konstruktiivsust, hädavajalikku kriitikameelt, töökust, jonnakust. Teie valikust sõltub, kas sellesse pilti lisandub rohkem tarkust, haritust, väärtuslike kogemuste kasutamist. Kas Riigikogu on ja jääb Eesti Vabariigi strateegilise arengu suunajaks või mugandub pelgalt vandemeeste koguks, kes pelgalt kellegi teise tehtud otsuseid oma ajalehest ammutatud tarkuse ja emotsioonide põhjal läbi hääletab.

Hinnakem tarkust ja kogemusi, aga ka õppimisvõimet! Poliitikukooli gümnaasiumiks on töö kohalikus omavalitsuses. Riigikogu on nagu ülikool, kus õppimisvõimeline saab palju targemaks. Aga vägisi siin kedagi targaks ei tehta. Aga uskuge, mõned klassid ühiskonnaasjade ajamise haridust peaks teie valitutel enne seljataga olema, kui nad poliitika ülikooli saadate.

Kandidaadi ja tema erakonna nägu

Mäletan juhuseid, kus mõni tuntud avaliku elu tegelane on jõudnud Riigikokku lubadusega üks tähtis ülesanne ära lahendada. Tema neljast saadikuaastast ühel nädalal tema teemat arutatigi, aga tema oli siis välislähetuses. Nii tuhiseski rong tema jaamast mööda.

Mäletan ka üht varasemat koosolekut, kus kaks tubli inimest minult nõudsid aru: kuhu ikka too Keskerakonna valimisplatvormis lubatud astmeline tulumaks jäi? Küsisin, et kelle poolt nemad hääletasid. Selgus, et mõlemad hääletasid astmelise tulumaksu vastalise kandidaadi poolt. Aga miks? Esimene seletas, et tema kandidaat on “lihtsalt ilus inimene”, teise väljavalitu vist laulis hästi. Nojah, aga just nii see astmelise tulumaksu kehtestamiseks vajalik häälteenamus haihtubki… Iga saadikukandidaadi nägu on tähtis, aga vast veelgi tähtsam on tema erakonna programm. Just programmist saate teada, mis suunas ühes või teises nimekirjas kandideerija meie riiki aitab viia. Pelgalt valimisplatvorm (milles räägitakse pensionitõusust ja helgemast tulevikust) ei ole veel programm. Uurige, kas Teie toetuse taotlejatel see ikka on? Keskerakonnal on see programm olemas ja erakonna kodulehelt leitav.

Keda saadik esindab?

Mõni kaugemast maakonnast valitud inimene, kellel oma valimisringkonnas juured puuduvad, võib Riigikogus täiesti rahuldavalt või isegi hästi hakkama saada. Ta näebki, kes varem, kes hiljem, Riigikogus liikudes välja nagu tallinlane, räägib nagu tallinlane, mõtleb nagu tallinlane. Hääletab ka nagu tallinlane ja ajab Eesti asja. Polegi paha. Ainult et kas ta ikka Tartu, Pärnumaa, Võrumaa, Põlvamaa või Saaremaa asja ka ajab? Vaat selles on küll küsimus. Keskerakonna kõigil kandidaatidel Tartust on kogemused, ollakse oma ala asjatundjad.

Riigikogu liikmetel on läbi erinevate komisjonide, delegatsioonide ja sõprusrühmade võimalused ka rahvusvaheliseks koostööks. Aga selline koostöö on kvaliteetne ja tulemuslik ikkagi vaid nendel riigikogulastel, kellel on vähemalt “diplomaatiline algharidus” (võõrkeeled ja suhtlemisoskus). Mõtlen siinjuures ka oma tööle Balti Assamblees ja mitmes parlamentidevahelises kogus, mis on aidanud arendada ka Tartut puudutava lõunasuunalise koostöö projekte (Tartu–Riia kiirraudtee projekti edendamine) ning hariduse ja teaduse alaseid raamleppeid. Haritud riigikoguliige saab oma valijate heaks töötada lisaks kodukohale nii Helsingis ja Brüsselis kui ka Riias.

Ärge alahinnake primitiivsust ja populismi. Teadagi viivad kärarikkalt välja pakutavad väga lihtsad lahendused või “kõva käe” nõudmised üldjuhul kaosesse, vahel ka diktatuurirežiimide kehtestamiseni. Sellised arengud on Eesti riigile ohtlikud.

***

Valimiskasti (või arvuti) juurde astudes ja endale sobilikku kandidaati valides küsigem endalt: Kas meie kandidaadil ikka jätkub piisavalt tarkust, töökust, kogemusi ja südametunnistust, et nii oma valijate kui ka Eesti hüvanguks tublit tööd teha? Ja kas kõike seda jätkub ka tema erakonnal?

6 kommentaari
  1. Kulla 6 aastat ago
    Reply

    Aaduke, su pläma on tuntud sovetski demagoogia. Oled selle suurepäraselt omandanud aga esitad valel ajal vales kohas valedele inimestele. 101-st võltsriigikogu liikmest ei seinda ükski rahvast! Sest ta pole vastutav mitte ühegi otsuse eest. Samuti tegutseb riigikogu kurjategija hopis teistmoodi ja sageli ka vastupidi esialgsele lubadusele. Kui tuleb päevakorrale mingi varem käsitlematu teema, siis peaks esindaja mure olema, selle kohta otsus teada saada ka oma valijalt. Seda aga keegi ei tee. Siia ei kuulu muidugi evelinsepalikud “valijatega” laristamised öösiti restodes, vaid rahva otsus peab olema kohustuslik ka tema esindajale. Just selliseid esindajaid meil aga pole. Ja nende hulka kuulub ka Aadu ja teised petised.
    Rahval on võimalus ainult samu kaabakaid uuesti valida, selle tagab juba ebaseaduslikult valitud kliki poolt vastuvõetud ebaseaduslik valimisseadus. Aadu seda muidugi oma lubjastunud ajukesega teada ei taha ega suuda.

  2. Aadule. 6 aastat ago
    Reply

    Mis riik meil on. Keska valitsemise aeg ja häbiväärsed jamad. Kuuuuria tuli välja politsei ja nende uurijate sulimised ning kuriteod. Surnukuurides mõnitatakse surnuid ja rõvetseja ikkagi Rakvere valitseja. Kuidas see võimalikuks on osutunud. Peaks koheselt politsei tegelema kuid ei. Riigis igasugune kontroll puudub.
    Ei möödu päevagi kui autod libeduse tõttu teelt väljas ja hukkunuid palju. Millega sa, seltsimees tegeled? Reeturid, kukutasite väärika mehe ja teist endist asja ei ole.

  3. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Kahjuks on kahte sorti valijaid. Ühed valivad töötulemuste järgi, selle järgi et kõigil inimestel oleks meie maal hea elada. Need inimesed valivad Keskerakonda. Kergeusklikud aga lasevad end mõjutada Reformierakonna valedest, vassimistest, laimust ning vihavaenu õhutamisest ja valivad Reformierakonda kuigi töötulemusi neil pole, vaesus aina kasvas ja tehti üks vale otsus teise järgi.

  4. Jah 6 aastat ago
    Reply

    Kui tuleb jälle reformistlik valitsus siis meie elu veereb rappa. Nad oskasid meie elatustaseme viia viimaste hulka, nüüd see muidugi tõusis veidi. Reformistliku valitsuse ajal kaotati ära saada arstiabi kohapeal, tekkisid suured järjekorrad arstide juurde, majandus seiskus, kordagi ei tõstetud pensione ega abirahasid jne. Nende valijad ei hooli vaesematest inimestes. Isegi õpetajate palk oli imeväike ja tekkis puudus õpetajatest. Nüüd tõsteti seda ja kui noor õpetaja tuli esmakordselt tööle sai ta abiraha 6000 eurot. Paljud arstid põgenesid välismaale, et teenida rohkem riikides, kus mõeldakse inimeste heaolu peale, mitte ei osteta tanke ega abistata teisi riike. Me ju abistasime endast rikkamaid riike. Ma ei kiida heaks arstide lahkumist, nad peaksid ikka oma rahvast ravima. Keskerakondlikul valitsusel pole muidugi kerge parandada eelmiste poolt tehtud vigu ja minna edasi. Kuid nad on asunud seda tegema ja teevad veel kõik, mis võimalik meie rahva ja riigi jaoks. Edu neile.

  5. kas ise tõesti mõtlete nii hr. Must 6 aastat ago
    Reply

    …kui samas võtab venestamine teie “targal” juhtimisel juba totaalsed ja tagasipöördumatud mõõtmed, Kas teate, miks väheneb soome ja teiste lääneriikide turistide arv Tallinnas—-sest kogu linn on vene pealetükkivat mentaliteeti ja keelt otsast otsani täis. Türgi on sunnitud panema vene turistid eraldi hotellidesse, sest keegi ei soovi olla koos nendega. Venemaa laiendab tasapisi oma mõjusfääri, sinna hulka kuulub nii “süütu” “Totaalne diktant”, nii Moskva linnapea kutse T. Aasale, nii Putini “kannupoisi” kutse K:Simsonile, nii näiline Eesti Kunsti armastus, Kohtla-Järve RIIGIGÜMNAASIUMI kakskeelsus, kuigi Riik peaks sellist kooli rajades õpetama seal eranditult riigikeeles. Eesti lapsevanemate murele vilistatakse. Mis see on sm. Keskerakonna valijad ja ülistajad? Vastan—-Keskerakond täidabki Lepingut, ikka vaikselt ja salaja nagu kgbe.le kombeks ja kui suurem tükk käes võtab juba avalikult ja teie iidol Savisaar oli üks kuberneri kanditaat, kui Eesti uuesti, ühegi püssilasuta, teie lahkel toel Venemaa rüppe langeb. Hea oleks kui seda ette teaks, et saaks lahkuda enne kui piirid taaskord sulguvad ja põgenejaid hakatakse maha laskma.

  6. Eelmisel 6 aastat ago
    Reply

    nädalal topiti mu postkasti keskbande reklam, aga 500€ ei leidnud ma ühegi lehe vahelt.
    Täna pidi postkast lausa lõhki minema – seal olid lullutused ajuvabadelt, konservantidelt, isamaareeturitelt. Ja taas mitte ühegi lehe vahelt ei leinud ma 500€. Kuigi ma otsisin hoolikalt, iga lehekülje tegin lahti ja vaatasin ahnetele riigikokku tormajatele vastu. Lausa jube oli lugeda: toetame, soodustame, võimaldame, …, siis kadus ka mu lootus 500€-le.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.