Kuue erakonna juhid lükkasid tagasi kutse tulla Kanal 2 valimisdebatti

Kanal 2 saatejuht Jüri Butšakov. Foto: Madis Sinivee/Scanpix

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa, Keskerakonna, Eesti 200, Reformierakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehed lükkasid tagasi kutse tulla Kanal 2 valimisdebatti, heites telekanalile ette loobumist usaldusväärsetest saatejuhtidest. 

“Peame vaba ja vastutustundliku ajakirjanduse rolli valimiseelsel perioodil ülioluliseks. Tänu meedia igapäevatööle saavad valijad aimu sellest, millised on Eesti ees seisvad väljakutsed lähiaastatel ning missuguseid lahendusi erinevad poliitilised erakonnad nendega tegelemiseks välja pakuvad. Kahtlemata on debatid – olgu trükiajakirjanduses, raadios või televisioonis – üks paremaid ajakirjanduslikke formaate eri ilmavaadete esitlemiseks. Viimastel nädalatel on poliitdebattide arv mõistetavalt mitmekordistunud, et valijal oleks veelgi lihtsam kujundada oma valimiseelistus ning teha 3. märtsil lõplik valik. Tunnustame ajakirjandust selle sisuka ja tänuväärse töö eest!” seisab uue erakonna liidrite ühispöördumises.

“Küll aga ei ole me nõus sellega, et Kanal 2 on otsustanud valimiseelses teledebatis loobuda usaldusväärsetest saatejuhtidest, kellel on vajalikud teadmised ja kogemus poliitilise debati juhtimiseks. Selle asemel kutsutakse erakondade juhte saatesse, kus kesksel kohal on meelelahutus. Meie hinnangul naeruvääristab see riigikogu valimisi kui demokraatliku ühiskonna üht olulisemat instituuti. Seetõttu oleme otsustanud lükata Kanal 2 kutse saatesse tagasi,” seisab Kaja Kallase, Kristina Kallase, Jüri Ratase, Mart Helme, Jevgeni Ossinovski ja Helir Valdor Seederi allkirju kandvas pöördumises.

Kanal 2 teatas möödunud nädalal, et 27. veebruariks kavandatud peaministrikandidaatide debatti juhivad Katrin Lust ja Jüri Butšakov.

“Stuudiosse saabuvad kandidaadid peavad valmis olema ebamugavateks küsimusteks ja üllatavateks olukordadeks, sest tavaline ei saa see otsesaade olema. Saatele lisavad vürtsi saatejuhid Katrin Lust ja Jüri Butsakov, kes juhivad meeleolukat debatiformaati ootamatute küsimuste ja tähelepanekutega,” märkis Kanal 2. “Kuigi riigikogu valimised on tõsine teema, üllatab „Peaministrikandidaatide debatt“ vaatajat siiski ka huumori ja mängulisusega ja seda eelkõige läbi saatejuhtide teema- ja küsimuste valikute,” lisas telekanal.

„Meie eesmärk on panna poliitikud vastama nendele küsimustele, mida eesti rahvas tegelikult tahab teada. Puht poliitilisi debati saateid on Eestis olnud küll ja küll, meie pakume midagi uut, aga võrdväärselt olulist ja põnevat,“ tutvustas Butsakov möödunud nädalal.

BNS

5 kommentaari
  1. Arvan 5 aastat ago
    Reply

    et vähemalt Katrinit kardetakse, et ta võib vältida ninameeste tavalist segast möla ja esitada mingeid kindlaid küsimusi ning siduda lubadused aja ja vastutusega. Seda aga kõik petised kardavad. Sest varem või hiljem tuuakse nende totrused päevavalgele ja tuletatakse meelde.
    Kui ma ise oleks taolise saate juht, siis paneks nad kõik seina äärde ja nõuaks häbi ähvardusel lubaduste sidumist tagasiastumisega poliitikast ning et nad selllele ka telekas rahva silme all allkirja annaks. Et see i tee tollega koostööd ehk valitsust jmt samuti. Siis oleks need puped juba hädas. Mingil juhul ei laseks ma läbi jurkalikel loosunditel, mille nad kõik on pähe tuupinud, sellist soppa pole ajaraiskamiseks vaja. See käib ka teiste rahvastpetvate valimiseelsete “debattide” kohta.

  2. õige otsus 5 aastat ago
    Reply

    kui aus olla, siis ega siin maarjamaal polegi tõelisi ajakirjanikke, kelle saates või debatis tahaks olla. Kõige enam on kallutatud ajakirjanikud ise vastavalt sellele millise kanaliga on tegu. On üksikuid erandeid, kes vastavad ajakirjanikku staatusele ja nende jutule võib ka minna. Esimesena meenub Vilja Kiisler. Kiire ja terava mõistusega ja ei vahi tuima näoga pealt kui intervjueeritav lihtlabaselt valetab või räägib pooltõdesid. Kui poliitik on silmakirjalik, mida enamus reformierakondlasi tegelikult ka on, siis ootakski just head ja tarka ajakirjanikku, kes suudaks nende silmakirjalikkuse paljastada. Selleks on vaja teadmisi ja head mälu.
    Mis aga Katrin Lusti puutub, siis minu jaoks äärmiselt ebasümpaatne tegelane, kes arvab et kui vahetab telekanalit (nii nagu mõni poliitik erakonda) et siis on asjad ikka endised. Endast lugupidavad poliitikud võiks rohkem valida kelle saatesse minna või mitte. Ma saan aru et enne valimisi on vaja pildil olla, aga kui satud shaakalist ajakirjaniku kätte võib sellest rohkem kahju kui kasu olla.

    • inimene 5 aastat ago

      võib vabalt oma töökohta ja eriala ja ametit vahetada.

  3. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Ma ei saa aru miks Reformierakond keeldus. On ju kanal 2 teeninud alati nende huve. Seal ju arvatavasti sama omanik nagu on Postimehel ja nad on ju alati olnud reformistide toetajad, aidanud nende laimu ja valesid edasi anda.

  4. Meie 5 aastat ago
    Reply

    meedias valitseva valimispläma iseloomustamiseks kirjeldan, millised valimislehed ma eile sain. Saatjateks isamaareeturid ja Эстония99. Isamaareeturite leht oli samasugune teistega, punased headtegevad vastutamatud hüüdlaused ja mõne ahvi pildid lapsepõlvest ja eelmise sajandi algusest. Viskasin kohe prügikasti.
    Эстония99 sirvik oli aga kohe pilkupüüdev – pisem ja sees ka ajakava, millal midagi ellu viia. Tagakaanel üleskutse “Vali seekord teisiti!”. Aga kui hakkasin seda ajakava urgitsema, siis pidin taaskord pettuma. Mitte ei saa aru, miks kohe muutmistnõudvad teod on jaotatud mitme aasta peale ette? Seaduseelnõu saab kokku panna nädalaga, meil muidugi nikerdab komisjon seda mitu kuud või aasta ja ikka on tulemus vasturääkiv ja ebamäärane.Nt miks venitada kavaga “sport kooli” 2022.a-ni? Miks ei saa seda teha juba aastal 2019? Võibolla sellepärast et ministeeriumi juhib saamatu Mailis? Aga kui pätid ja ludrid hääletavad keskbande poolt ka nüüd ja taas saab manduvaks ministriks Mailis, kuidas siis Каллас seda ellu viib, kui järgmine valimispettus ootab ees alles aastal 2023?
    Muutunud ülesannete ja tugevdatud tulubaasiga omavalitsused alustavad tööd alles aastal 2030!!! Seega on omavalitsuste korraldamine kaelast ära visatud lausa 10-ks aastaks. Nagu Ansipi lubadus sokutada Estonia 5 muslimi- ja neegrilembema Euroopa liiduvabariigi hulka, sest vaesesse liiduvabariiki need parasiidid ju minna ei taha. Et vastutust mitte kanda. Seda kinnitab ka eesmärk aastaks 2035 – Eesti on õnnelikkuse indeksis 10 õnnelikuma riigi hulgas. Mina seda päeva küll ei näe, õnneks.
    Sihukest jama on kogu see ajakava täis. Ja lõpus on Каллас laulnud tuttavat laulukest: Jälle külvatakse katteta lubadusi!
    Kui sihukest pahna aetakse ka telekas ja raadios, siis tõepoolest kipub käsi langema kabuurile …

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.