Ratas riigireformi ühismemorandumist: bürokraatia vähendamine peab saama konkreetse sisu

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas leidis, et täna kaheksa erakonna poolt allkirjastatud ühismemorandum näitab selget poliitilist tahet ja mõistmist, et riigipidamist peab uuendama.

Riigireformi ühismemorandumi allkirjastas Keskerakonna nimel erakonna esimees, peaminister Jüri Ratas. Ta tunnustas riigireformi eestvedajate järje- ja meelekindlust ning erakondade soovi ühiskonnakorralduse kitsaskohtade lahendamiseks koostööd teha. „Riigireformiga jätkamiseks peame astuma konkreetseid samme, et need eesmärgid leiaks lisaks aruteludele kinnitust uue valitsuse prioriteetides ja tegevuskavades,“ ütles peaminister.

Ta lisas, et bürokraatia vähendamine on erinevates dokumentides ja debattides sõnastatud tihti üldise eesmärgina, aga see peab saama konkreetse sisu. „Täna ei suuda riik kogutavat infot õigesti ja piisavalt tulemuslikult kasutada. Peame astuma suuri samme edasi olukorra parandamiseks ning rakendama ühekordse andmete küsimise põhimõtte,“ selgitas peaminister, kelle sõnul on tegemist Eestis tegutsevate ettevõtete jaoks olulise küsimusega.

Ratase sõnul on kõige olulisem, et riik pakuks Eesti inimestele kvaliteetseid teenuseid ning oleks seda tehes tõhus ja tulemuslik. Eelmisel aastal pakkus Ratas Arvamusfestivalil välja põhjaliku riigieelarve revisjoni idee, mis on tänaseks saanud laialdase toetuse. „Revisjon näitab kätte kohad ja valdkonnad, kuhu vanast harjumusest kogunenud raha saab paremini rakendada. Revisjon annab võimaluse välistada topelt ja üleliigsed tegevused. Ma loodan, et see mõte õnnestub uuel valitsusel ellu viia,“ avaldas peaminister.

Samuti rõhutas Keskerakonna esimees eraldi riigireformi ettepanekutes sisalduvat soovi riigi ja rahva lähendamiseks otsedemokraatia edendamise kaudu. „Ka mina pean oluliseks, et räägiksime ühiskonnas läbi rahvaalgatuse seadustamist, rahvahääletusi ja ka presidendi otsevalimisi puudutavad küsimused. Kui suudaksime nende kaudu tugevdada inimeste omanikutunnet riigi suhtes ning kasvatada usaldust, siis vääriksid need võimalused kindlasti kaalumist. Riigi ja kodanike vastastikust suhtlust ja lugupidamist ei saa kunagi olla liialt palju,“ rääkis peaminister.

Täna allkirjastasid kaheksa erakonda riigireformi memorandumi, kus lepiti kokku, et riigireform saab olema tulevaste koalitsioonikõneluste üheks prioriteediks. Seejuures pannakse paika reformi etappide sisu ja tähtajad, nimetatakse riigireformi elluviimiseks vastutav valitsuse liige ning kindlustatakse selleks vajalik töökorraldus. Ühismemorandumile kirjutasid alla Elurikkuse Erakond, Erakond Eesti 200, Erakond Eestimaa Rohelised, Erakond Isamaa, Eesti Keskerakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Eesti Reformierakond ja Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

2 kommentaari
  1. Ei 5 aastat ago
    Reply

    aita need sitahunniku kaunistamised lilledega, vaja on see hunnik ära koristada ja alustada nullist. Pered ja majad peaks ise otsustama, kellega ühte lüüa ja kes nende omavalistust juhtima hakkab. Kas saab pappi või teeb heast südamest. Mitte mingeid Vargamäe käske ei tohi alla tulla, hoopis rahvas peab saama võimule ja panema Vargamäe petised tantsima kindla muusika järgi.

  2. Jeruusalemma_troll 5 aastat ago
    Reply

    Tundub et Jurka ei tea mida nende kahjulike mölatekitajatega peale hakata. Tööd teha nad ei taha, kasu neist pole.
    Seepärast annan Jurkale tasuta head nõu, kuidas jätkusuutlikult prahitootjate armeed vähendada. Nimelt tuleb iga pinsiikka jõudnu kohe ka pinsile saata. See ei tähenda et too ei võiks eraviisiliselt midagi teha või sahkerdada. Kuid eelarvest ta enam palka ei saaks. Nii saaks igal aastal lahti saada 2%-st liigsetest kohtadest. On veel üks võimalus. Kui keegi töölt lahkub, siis tema koht kaotatakse ega täideta uue mölisejaga. Ka siis saaks kuni 1% kokkuhoidu. Leidub ju piisavalt lolle kes arvavad et nad suudavad kuskil mujal ratsa rikkaks saada, kuigi omal pole nutti ollagi. Põlevad nagu rohekad ja ajuvabad, sest keegi midagi ei teinud, et paadist vett välja visata.
    Vähemalt esialgu tuleks nii neid mölaametnikke vähendada kuni kolmandik, edaspidi paistab juba uutest oludest. Võibolla on siis arukas aastas vabaneda ainult 0,5%-st mölisejatest.
    Oleme juba 18 aastat elanud 21.-s sajandis ja Vindops95 tulekustki on möödunud 24 aastat, oleks aeg uuele tööviisile üle minna.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.