Ratas: iga partner peab koalitsiooni nimel samme tagasi astuma

Jüri Ratas

Riigikogu valimistel teiseks jäänud Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles esmaspäeva õhtul rahvusringhäälingu uudistesaates “Aktuaalne kaamera”, et kõik partnerid peavad koalitsiooni nimel järeleandmisi tegema ja tema töötab selle nimel, et Keskerakond pääseks tulevasse võimuliitu. 

“Olen tõesti lubanud erakonna sisse, aga kindlasti ka meie valijatele, et seisame oma väärtuste ja põhimõtete eest ja loomulikult seda saab teha koalitsioonis olles kõige paremini. Nii et ma töötan selle nimel,” sõnas Keskerakonna juht “Aktuaalsele kaamerale”.

Vastuseks küsimusele, kas ta on valmis olema minister Kaja Kallase juhitud valitsuses, Ratas konkreetset vastust ei andnud.

“Küsimus on põhimõtetes. Ütlesin ka täna sellel kohtumisel, et Keskerakond seisab selle eest, et maksureform, sissetulekute ebavõrdsus ei kasvaks, meie jaoks on oluline pensionitõus, solidaarse tervishoiusüsteemiga edasiminek ja tõesti see, et saada oma kodust liikuma ja täna meil 11 maakonnas tasuta ühistransport olemas, seda me pole nõus kaotama,” ütles peaminister.

Reformierakond on nimetanud enda kolm nn punast joont: maksupoliitika, kodakondsus- ja keelepoliitika. “Aktuaalne kaamera” küsis Rataselt, kas Keskerakond on nõus neis järeleandmisi tegema.

“Iga partner peab koalitsiooni nimel mingid sammud tagasi astuma. Aga maksupoliitikas on tõesti see põhimõte meil väga tugev, et me soovime, et sissetulekute ebavõrdsus ei suureneks ja tänane maksusüsteem ja uus tulumaksuvabamiinimum 500 eurot tagab, et keskmist ja madalat palka teenivad inimesed teeniksid iga kuu netosummas rohkem. Seda me ei soovi muuta,” ütles Ratas.

“Oleme öelnud oma platvormis, et alkoholiaktsiisi puhul võiks olla maksurahu, küll oleme nõus kaaluma elektri ja diislikütuse aktsiisi langetamist,” sõnas Keskerakonna esimees.

Pühapäeval peetud riigikogu valimistel pääses parlamenti viis erakond. Reformierakond võitis 101-kohalises parlamendis 34, Keskerakond 26, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 19, Isamaa 12 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 10 saadikukohta.

BNS

18 kommentaari
  1. Ilmselge 5 aastat ago
    Reply

    et Jurka valmistab oma kaaskondlasi ette suurteks loobumisteks ehk võimu nimel ollaks evalmis oma lubadused ära sööma. Vastik küll aga kena viidata Kaja bandiitidele, kes selle lausa peale sunnivad. Sest taas väljaspool võimu oleks tõsine tagasiminek. See tuleks isegi suurem kui pärast Edgaritappu ning keskbandest saaks mingi äärepealkõikuv pisibande. Veel lõhestavad seda ahned kutid ja mutid, kes tahavad üha rohkem rahva tagant varastada.

  2. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Reformierakonna nõudmised on sellisedl et need ei aita inimeste elatustaset tõsta vaid nad mõtlevad et rikkad ei loobuks mõnest eurost ja et venelastele ära panna, vene koolid sulgeda jne. Kahju, et EKRE js sotsid omavahel läbi ei saa. SDE-ga laabuks Keskerakonna töö hästi aga jääb arvuliselt puudu, et koalitsiooni teha. Kuigi EKRE mulle ei meeldi on ta etem kui Reformierakond. tuleks vist teha selline koalitsioon Keskerakond, EKRE ja Isamaa. Kahjuks pole sellist erakonda kellega võiks liituda et oma head kavatsused ellu viia. reformierakondlased on nii palju halba meie riigile ja rahvale teinud nii palju halba ja teevad ka edaspidi, see nöhtub juba nende lubadustest. Nad on saanud palju hääli mõjutades rahvast valede ja laimuga.Ka peavoolumeedia ja osaliselt igusmõistmine töötas nende kasuks.

  3. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Muuseas palju parema peaministri kui olid mõttetud ja meie paljud inimesed vaesusesse viinud reformistlikud peaminuístrid nimi on Jüri Ratas ja oma joomakaaslasele võite öelda Jürka.

    • Kui 5 aastat ago

      Jürka on venemeelne, siis on ta õige nimi ikkagi JURKA!

  4. Tiiu 5 aastat ago
    Reply

    Arvan, et Keskerakond sai vähem hääli sellepärast et E.Savisaar aeti tippäpoliitikast minema. Ka praegu on temal suur poolehoid. Paljud ei usu ühtegi süüdistust tema kohta ja ei suuda uskuda et teda ei kaitstud omade poolt. See suurepärane, hooliv aus, tark ja töökas inimene tambiti reformierakondlaste poolt põrmu. Seda veel ei tea kuidas ta jalg viga sai ja kes selle taga on. Maailmakuulus ekstrasens ütles, et see on vaid poliitiline afäär. Keegi ei julgenudki kaitsta Savisaart sest siis satub ise löögi alla. Need kes keeldusid tema vastu tunnistamast süüdi oliitikast välja. Seda tegid reformistid vaid selleks et kõrvaldada teelt võimule suure häältesaagiga inimene. Paljud ei suuda seda andestada ja ei tulnudki valima. Pidevalt tassiti haige inimene kohtusaali, kapo käis ta kodu rüüstamas kui inimene oli juba invaliid, viis raha õra mille seas oli ka see mida hoolivad inimesed kogusid bioonilise jala ostuks. See on mõrtsukalik ja ennekuulmatu inimese piinamine. Aastaid otsiti talle süütõendeid. Ega ausa inimese kohta pole neid kerge leida. olen kindel et üks peamisi Savisaare tervise rikkujaid on meie suurim kurikael E.N.Kross. Eks seal töötas terve meeskond selle kallal ja töötab seniajani koostades valestsenaariumie tublide inimeste kohta. Ja näe imet nii saabki võimule mõjutades inimesi valede, laimu ja vihavaenu õhutamisega ilma töötulemusteta. Aga mis töötulemusi ssigi olla reformierakonnal kui vaesus aina kasvas. Sellise erakonnaga küll liituma keskerakond ei peaks parem üldse mitte valitsusse minna. Nad ei lase ju nagunii midagi kasulikku teha vaesemate inimeste heaks. Ja kindel on see, et kõigisse eestimaalastesse peab hästi suhtuma. Paljud meie venelased on siin sündinud ja kasvanud ning peavad Eestimaad oma kodumaaks. Kuigi vihavaenu õhutamine toob reformierakondlastele hääli juurde, oon see alatu. Mis puutub vene koolidesse siis lapsed peaksid saama õppida raskemaid aineid emakeeles. Juba ammu on palju vene lapsi eestileelsetes lasteaedades, paljud õppeained on juba ammu venekeelsetes koolides eesti keeles nagu eesti kirjandus ja kultuurilugu. Eesti keele õpetajad teevad suurt tööd et õpetada neile eesti keelt ja sisendada armastust Eestimaa vastu. Aga paljud inimesed segavad neid oma mõttetu ja alatu vihavaenu õhutamisega. Mitte midagi head ei tule sellest kui Reformierakonnaga ühineda. Nad jätkavad oma alatuid tegusid eriti sellepärast, et näe imet inimestele meeldib selline tegevus ja nii saab hääli ka ilma töötulemusteta.

    • Keskbande 5 aastat ago

      kehvale tulemusele avaldasid mõju paljud tegurid:
      1) Jurka on hall kuju. Ta ei suuda midagi veenvalt ega täpselt väljendada. Olen juhtunud tema mõningaid sõnavõtte kuulama, need on sisutühjad, ainult loosungitest koosnevadki. Pole mõtteid ega kava, millal midagi eelnõuna esitada, kes seda teeb ja kuidas vastutab. Kõik on udune soga.
      2) Kui Edgar panustas selgelt ainult tibladele ja eestlastest tiblameelsetele, siis ta tagas endale kindla kolmandiku valijaskonnast. Ehkki ka omavalitsuste valimised on olnud ebaseaduslikud, siis vastastikuse võimujagamise õhkkonnas sai ta mitu aega võimutseda Tallinnas ja just tänu selgele kremlimeelsusele. Nüüd Jurka püüdis hakata enda rüppe ka eestlasi, kuid kui neid ka oma altkäemaksudega kuigipalju võitis, siis kaotas rohkem seniste toetajate tiblade seast. Tibladele on vastuvõetavad just tugevad juhid, mitte Jurkataolised ei liha ega kala umbluutajad.
      3) Üle võlli pani keskbande ka oma TASUTA sotsialismiehitamisega, see pole sugugi nii paljudele vastuvõetav, kui oleks võinud meie ahnusest loota. Sest kerge oli tõestada, et mujalt tulevad suuremad löögid vastu. Pealegi on sotsialism ehk teis ekulul elamine hukka mõistetud juba meie alateadvuses, sest seda seostatakse nõukogude käpardlikkusega.
      4) Veel pani põntsu keskbande liigne laiskus. Ei esinetud avalikult nii palju kui tegid seda konservandid. Need väikesed 101 kohtumist olid sageli mõnekümnele surmaeelikule, kes juba olid keskbande toetajad, juurde aga kedagi ei võidetud. Laiskuse ja tegevusetuse nahka läksid ka rohekad, kui pärast mäeotsas kitsalt lõugu laiutades jäid oma loorberitele olesklema. Ja ajuvaba bande samuti. Neist asjust ei õpitud.
      5) 2…3 koha kaotuse tuleb kirjutada käpardministri Mailise arvele. Kuulutada avalikult vahetult enne valimist, et Kohtla-Järvele tuleb eestikeelne keska, kus eestlased saavad õppida filiaalis(!), oli selge hoop Jurka munadesse. Mailise sobimatust näitab või seegi, et ta pole seniajani oma vigadest aru saanud. Tema arust on PISA tulemused ainus, mis näitavat meie õppetaset. olen välismaal samuti kogenud sealsete keskharitute suurt võhiklust, kuid need lollpead ei saa olla meile eeskujuks. meie hariduskorraldus on täna palju armetum vastiku ENSV-aegsest, kui haridust ja koole juhtisid vastikud kommunistid.
      6) Samuti pani keskbande pearõhu valele nupule. Konservandid tabasid esimese löögiga naelapea pihta ja oleks veel rohkemgi kohti võitnud, kui läänepool ja ka meil oleks uued muslimite terroriteod toimunud. Vaid ajutine vaikus ei lasknud neil võita veel mõnda kohta. Samas oli Kaja neist tulipunktidest ohutul kaugusel ja passis kõrvalt, kuidas keskbande Эстония99 ja pedesotside toel konservante laimab.
      Kindlasti leitakse põhjuseid veelgi, kuid põhilised olid loetud.

  5. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Ja Reformierakonnas on veel see jube naine kes reetes oma eksmehe sai tänutäheks veel Riigikokku. See on Vilja Toomast. kui poleks veelseal selliseid poliitikud naguKross. Ligi, Rõivas, Ansip, Randpere, Michal ja veel mõned võiks ju nendega ühineda. Aga parem mitte seda teha.

    • Eks 5 aastat ago

      Viljagi saanud nüüd edasi tänu kunagisele sidemele Edgariga ja heale kohale nimekirjas.

  6. Ratas, Reps, Aadu Must koos oma tütrega erakonnast välja. 5 aastat ago
    Reply

    See on õiglane. Võimu himust mustasid Savisaart ja pettuseega haarati võim. Reeturid minema. Tuleb rahvas erakorraliselt kutsuda kokku ja plats puhtaks.
    Läbi aegade ei ole nii nõrka maj.ministrit olnud nagu Simson. Tema võimetusest räägivad ka maanteedel surma saanud inimesed. Ta peaks kohtu alla minema.

    • Veel 5 aastat ago

      tuleb Kata arvele panna selle totaka Reilpeldiku ehituse läbisurumine, kuigi varem oldi vastu sellisele rahalaristamisele.

  7. uskmatu toomas 5 aastat ago
    Reply

    Niisugust lollust nagu kirjutatakse siin kommentaariumis annab ikka välja mõelda !
    Saatuslikuks sai keskerakonnale Seederi ja IRL`li ministrite pidev vastutöötamine,sotside pidevad siseprobleemid st.võimuvõitlus ! Siit siis tuli läbimõtlemata maksureform,aktsiisidega ülepingutamine jne.
    Kui Kaja Kallas valib oma partneriteks IRL`li ja sotsid siis valib ta väga libeda tee.Täna oleks Eestile kõige parem valik ref + kesk .

    • Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago

      See oleks RE-le parim aga mitte KE-le. Strateegiliselt Eestile ja taktikaliselt KE-le oleks parim kui vaLITSuskoaLITSiooni
      (milline ilus eestikeelne sõna kus on 2xLITS-i)teeksid parempoolsed isekeskis ja Kaka oleks sunnitud sõnu sööma.. Nad teeksid end lõplikult täis. Kui seda ei juhtu siis teevad koos sotsidega: ja sotsid teevad end lõplikult täis. Kah hea siios tuleb need hääled endale võita. See on võimalik sest Savisaarefoobiat Ratase suhtes ju ei ole ning tuleb end oma taotlustes lihtsalt pisut veelgi vasemale sättida.Ning julgemalt ja teravamalt anda parempoolsetele verbaalselt pasunasse. Liiga leebed ollakse nende sigatsemiste suhtes.

  8. to veel 5 aastat ago
    Reply

    kas sa ,tobe,=MEELEGA TOBE= tahad teisi uskuma pana et R.Balticut ei taha reform jt. KÕUIK tahavad-sest käsk on vanem kui meie.
    Kadri tegi vähemalt sõidu maksuvabaks .

  9. Iseenese tarkus 5 aastat ago
    Reply

    SAATUSLIKUKS SAI KESKIDELKE, ET N NAD EI LUGENUD VÄHEMAST KOMMENTAARIUMI SIIT LEHEST-kauged kui Olümpose jumalad tegelikkusest.Komment.muidugi 90%lollakad ja rõvedad, aga mõnikord ma VIITSISIN kirjutada TEATEID TEGELIKKUSEST.
    Isamaa tekitas selle,et üksipensionärid peavad maksma renov.eest. MÕTLEMATA PUHVERFONDI LOOMISELE.
    Kui neile seda öeldi, nad EI MUUTNUD KERGEMAKS ELU NEILE ca 100000 ÜKSIKPENSIONÄRILE oma 3oo eur pensioniga
    Nad EI TÕSTNUD KOHE PENSIONE erakorraliselt.seega 200 000 häält mõistuse juures olevatelt pensionäridelt -tutkit. /100 euri ka liiga närune summa praegustes oludes ja ka jagat ,et suurewma pensi puhul rohkem,väiksema puhul vähem -nagu olekski õigust läbi elu jõukamatel teiste seljas sõia-et kui töötasid madalama palgaga, siis sobib pension ka väiksem sulle küll!!!???)
    Valinud oma õukonda IKKA VÄGA VALESID INIMESI.Millest saavad ja saanud Trooja hobesed.
    7 SAADIKUT KESKIDEST HÄÄLETASID KARUSNAHAFARMIDE POOLT ja KAOTASID SELLEGA VÄGA HARITUD VÕI MUIDU INTELLIGENTSETE, JÕUKAMATE,HAKKAMASAAJATE NOORTE HÄÄLI CÄHEMALT 50 000.

  10. Sm 5 aastat ago
    Reply

    Ratas on juba valmis alla andma. Kuid lahing eneseülistamise pärast pole veel alanudki.

  11. erinevalt 5 aastat ago
    Reply

    siin nii mõnestki teisest arvamusest ja suurest hulgast laussõimajatest, arvan mina et KE-l ei ole kusagile kiiret. Täna on ainsana suur mure just RE-l, kes võitis küll ülekaalukalt valimised aga välistas ühe suure erakonnaga koostöö. Ja selle ühisosa leidmine ei ole nii lihtne midagi. Juba kuulutatigi et tehtud otsuseid ümber tegema ei hakata, aga ometi on nad valmis raha loopima sinna kus seda niigi juba on. Õige see on et kõik peavad tagasisamme astuma et edasi minna, aga siinkohal on ülioluline, milles järgi antakse ja mille pärast käib võitlus. Minu silmis peaks KE punased jooned olema eelkõige: meditsiin peab olema solidaarne, 250 miljoni rikastele laialijaotamisega ei ole lihtsalt nõus(ei lähe sellisesse valitsusse ja kõik), riigieelarve pulkadeks lahti võtmine, bürokraatia vähendamine ja riigisektoris töökohtade vähendamine. Kõik muu pole nii oluline(pension, ühistransport, sest pensioni lubasid oravad ise tõsta ja tasuta bussisõitu ei julge nad kinni panna) Te peate keskenduma olulistele asjadele, kuidas kasvatada majandust, kuidas lahendada tööjõu probleem nii et ka riik sellest kasu saaks ja kuidas neilt ka maksud kätte saada. Ref kõige nõrgemad küljed on olematu regianaalpoliitika, nemad ei taha tegeleda riigireformiga ja töökohtade kaotamisega, nemad tahavad meeldida rikastele ja ilusatele ja muidugi ettevõtjatele. Kui te neid asju lauale ei käi, siis sitsige parem opositsioonis ja oodake oma aega, see võib tulla rutem kui arvatagi oskate.

    • Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago

      Mina ei usu RE võitu. Seda ei olnud. Pole kunagi olnud peale e-valimiste sisseviimist. See olijärjekordne valede, hämamiste ja e-blufi võit.
      Absoluutselt õigus on eelkommenteerijal: ei oleks vaja mingeid järeleandmisi. Ka üksnes seetõttu, et valedel rajanevatele rünnakutele vastuseks osa segadusseaetud inimesi valimistel välja ei tulnud ja nende huvides kindlasti ei ole rikaste ja edukatele kingituste tegemine. Edukad peavadki rohkem riiki ja rahvast teenima . See ei ole karistus: see peaks olema auasi. Pole vaja koaleeruda väärastunud tõusikmatslusega.
      E-valimised on doping RE-le see on selge ja ka seetõttu ei tohi anda järgi dopingutarvitajaile mitte üks sentimeeter.

  12. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Minu arvates on koostöö Reformierakonnaga võimatu. Selliseid alatusi nagu on tehtud mõnede reformistide poolt ei saa andestada. Kõigepealt kaotati ära arstiabi saamine kohapeal, mõnitati tublisid inimesi rikkudes nende tervist, viidi elatustase viimaste hulka jne. See on ennekuulmatu kui palju halba nad on teinud. Aga nad teavad kuidas inimesi mõjutada valedega. Kui labane oli nende valimiseelne kampaania. Teiste tööd alahinnates püüti enda oma esile tõsta. Aga on naeruväärne, et inimesed usuvad nende lubadusi. millal nad on tõstnud pensione või toetanud lapsi. Kui suures viletsuses elasid nende valitsemise ajal puuetega inimesed. Keskerakond tegi palju head inimeste jaoks. Näiteks tõsteti õpetajate palka ja kuna oli puudus õpetajatest saab iga noor kes tuleb ülikoolist 6000 eurot ühekordset toetust. Keskerakondlased hoolivad inimestest, ei laima ega kisa vaid teevad tööd. Imelik et paljud sellest aru ei saa.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.