Helme hinnangul võiks EKRE, Keskerakond ja Isamaa kõnelusi alustada

Mart Helme Foto/allikas AP Photo/Tanel Meos

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimehe Martin Helme hinnangul tuleks järgmise sammuna alustada võimukõnelusi Keskerakonna, Isamaa ja EKRE vahel.

Kommenteerides Keskerakonna juhatuse reede pärastlõunal tehtud otsust mitte vastu võtta Reformierakonna pakkumist alustada koalitsioonikõnelusi, ütles Helme BNS-ile, et ta tahaks teada, mida Reformierakond teeb.

“Valimiste võitjana on nad järjest lasknud allavett oma võimalusi koalitsiooni moodustamiseks. Jään põnevusega ootama, kas nende välistamine meie suhtes jätkub või nad leiavad üles ka meid,” rääkis EKRE aseesimees BNS-ile.

Ta tõi esile, et Reformierakond ütles ära kõige esimeses järgus EKRE-le, teisena sotsidele ja Isamaale. Nüüd on Keskerakond omakorda neile ära öelnud. Põhimõtteliselt jääb Helme sõnul järele kaks kombinatsiooni: Isamaa, EKRE ja Keskerakond või Reformierakond ja EKRE, mille esimene on välistanud.

“Muid kombinatsioone enam arvuliselt kokku ei tule. Nii et minu arvates on loogiline, et me istume nüüd Isamaa ja Keskerakonnaga järgmisel nädalal maha ja hakkame vaatama, kui palju meil on võimalik ühisosa leida,” rääkis Helme.

EKRE aseesimees rõhutas samas, et ühelt poolt konservatiiv-rahvuslike erakondade ja teiselt poolt Keskerakonna liit oleks küll mõeldav lahendus, ent kõik oleneb kokkuleppe sisust. “Meie jaoks on oluline, et saaksime täitma hakata oma põhilisi programmilisi seisukohta,” rääkis ta.

Reedesel pressikonverentsil rääkis Keskerakonna suurim häältekoguja Mihhail Kõlvart, et ei nõustu sellega, et EKRE pole parketikõlbulik, kuna erakonna toetus on siiski ligikaudu 20 protsenti. Küll aga tõi Kõlvart esile, et ei jaga EKRE ideoloogiat ning palju nende väljaöeldut talle ei meeldi. “EKRE toetaja on riigile samasugune väärtus nagu Keskerakonna toetaja – aga kas nad on valmis Kõlvartiga ühe laua taha istuma?” rääkis Keskerakonna poliitik.

Helme ütles kommentaariks, et nemad ei saa valida, kes on Keskerakonna poolt see, kellega läbi räägitakse. “Seda otsustab Keskerakond, kelle ta paneb laua taha istuma,” ütles EKRE aseesimees.

Küll aga märkis ta, et Keskerakonnas on olemas Vene tiib ja Vene tiival on arvestatav mõju. “Kindlasti tuleb nende inimestega suhelda ja Keskerakond ei saa eirata nende seisukohti. Küsimus on selles, mis on nende soovid või kuhu maani nad on valmis omalt poolt mingeid kokkuleppeid sõlmima,” rääkis Helme.

Vastuseks küsimusele, kas Helme hinnangul võiks EKRE osaleda valitsuses, kus on ministrikohal näiteks Mihhail Kõlvart või Yana Toom, ütles EKRE poliitik esialgu, et ministrikohti pole mõtet veel jagada. “Aga muidugi, Kõlvart ja Yana Toom on sellised märgilised isikud. Mulle meeldiks, kui neile leiduks rakendust kas linnas või näiteks europarlamendis,” rääkis ta.

Keskerakond ei nõustunud Reformierakonna ettepanekuga alustada kõnelusi võimuliidu moodustamiseks, kuna Keskerakonna hinnangul suurendab Reformierakonna ettepanekut ühiskondlikku ebavõrdsust.

Ühtlasi kinnitas Keskerakonna esimees Jüri Ratas, et Keskerakond ei ole alustanud Isamaaga kõnelusi, ametist lahkuva valitsuse peaminister lisas, et pall on nüüd Reformierakonna käes tagasi. “Nemad peavad mõtlema, kuidas nad selle koalitsiooni moodustavad,” rääkis Ratas pressikonverentsil.

BNS

7 kommentaari
  1. Sisuliselt 5 aastat ago
    Reply

    poleks kokkulepe jurkaga kuigi keeruline. Jurka tuleb Mardile ja Helirile vastu poliitilistes küsimustes, nood aga Jurkale majanduslikes. Tegelikku elu aga just majanduslikud ettevõtmised kajastavadki.
    Küll on õhus küsimus, kas nüüd Mart poeb rukkisse kultide juurde, kui salgab maha Jurka koostöölepingu meid (4,7% ulatuses) okupeeriva riigi ninameeste bandega?

  2. Mets 5 aastat ago
    Reply

    Valitsusliit ükskõik kellega, kasvõi vanakuradi endaga, ainult mitte oravatega.

  3. Ükskõik 5 aastat ago
    Reply

    milline liit ka ei tuleks, on see äärmiselt ebameeldiv. Just keskbande ja rehvibande sundosaluse tõttu. Pedesotsid ja isamaareeturid on sulaselged põhimõttelagedad poliitilised litsid, kes on valmis keda tahes reetma. Konservante aga keegi ei taha, sest siis tuleks austama hakata ka eestlaste õigust Eestile. Kui aga konservandid emma-kumma suurega liitu astub, siis see on ette surm ka eesti rahvuse kaitsele. Kui konservandid välja jätta, on võimalusi kuratlikult vähe: Kaja+Jurka 60, Kaja+Helir+Ženka 56, Kaja+Jurka+Helir 72, Kaja+Jurka+Ženka 70. Viimased 2 oleks ülimalt ohtlikud, sest nad saaks ka põhiseadust muuta.

  4. heh 5 aastat ago
    Reply

    kui mul viimastest päevadest üldse midagi silma on jäänud, siis tegelikult ei taha EKRE midagi muud kui ainult ainuvõimu. Seda ütles vana Mart välja ka oste. Kõik me teame et selle koalitsiooni sündimine on veel väiksema tõenäosusega kui RE+SDE+Isamaa koalitsioon. Kui täna kõik erakonnad ei vaata otsa sellele probleemile, et EKRE võibki saada ainuvõimule, siis on katastroof õige pea sündimas. Oravad keskenduvad juba paarkümmend aastat Keskerakonna kottimisele, hoomamata selle tagajärgi. Jah, nii nagu Helme ütles, meie tuleme ja korjame selle kõik üles sh ka venelaste hääled, nii võib ka minna. Piisab vaid sellest et oravate juhtimisel hakatakse neid lõhesid ühiskonnas veelgi suurendama ja eestlasi maalt välja suruma, siis vaesema osa ühiskonnast oskavad Helmed tänavatele märatsema meelitada kindlasti osavamalt kui ükski teine. Tegelikult ootab EKRE valitsemise kutset hoopis RE-lt, see peaks nüüd ka kõigile selge olema. Ei usu mina et kõik selle erakonna toetajad sellega lepivad, aga nad oleks pidanud ju seda teadma kui nad viitsisid nende majandusprogrammile pilku heita.Ei ole vaja hämada teemal KE-EKRE-Isamaa, seda liitu ei sünni ja matemaatika näidaku mida tahes. Kui sünnib kolmikliit oravatega, siis saame näha tõenäoliselt järgmisel aastal hulgaliselt meeleavaldusi ja kaost ja ka erakorralisi valimisi. Hetkel oleks parim viis teha kohe erakorralised e-vabad valimised ja selgitada välja kas oravate tegelik toetus on ikka selline nagu seda meile näidatakse. Usun et siis saab sisse ka E200 ja võib olla märkavad ka künnise alla jäänud väikesed seljad kokku panna. Sotside seis on üsna nadi, neil pole enam persoone, võiks kaaluda E200 litumist. Minu arvates on meie riigi hädad saanud alguse ja süvenevad ühe juhtiva partei hoolimatusest, ülbusest ja oskamatusest oma riiki juhtida. Puudub igasugune riigimehelikkus ja vastutus. Nii jätkates seda oma eestikeelset ja meelset riiki varsti enam pole. kahju et valijad ikka veel nii rumalad on ja ohtusid ei taju ja see käib ka teie kohta kes te siin iga jumala päev käisite ja käite KE sõimamas. Nüüd saate jälle selle, mida te tegelikult ei tahtnud ja see puudutab just teid kõige enam, sest kuulute tegelikult vaesemasse ühiskonnakihti keda reformarid koos Isamaaga nüüd lüpsma hakkavad. Ei oska inimesed mõelda, saaks ainult lärmata ja siis on kõik justkui hea, aga võileiva peale pole ikka midagi määrida.

    • Jeruusalemma_troll 5 aastat ago

      Ainuvõimutsemise soov on ju mõistetav, seda soovivad kõik. Siis ei peaks oma lubadustest teise või teiste röövlite heaks loobuma ning saad kogu lubatu ise ellu viia. Konservandid tühistaks kohe meile kahjuliku piirilepingu, samuti rahva pedestamisseaduse ja palju muud. Ka mingi totrus surutaks läbi, näiteks Vooglaiu Varro survel surutaks koolide õppekavva usuteadus.
      Kuid totakast Euroopa liidust konservandid ise ega üksi välja astuda ei saa, selleks on vaja rahvahääletust. Loll ja orjameelne rahvas aga igasuguste küsitluste järgi 80% kanti meie liiduvabariigi seisundit toetab. Nii et konservandid peavad ikkagi Brüsselit teenima.
      Samuti ei saaks konservandid 51 häälega muuta põhiseadust, selleks on vaja rohkem hääli. Kuid kuna siis on kõik konservantide vastu, neid vajalikke hääli kokku ei saada. Küll saaks põhiseadust muuta täna võimalik liit Kaja+Jurka+Ženka 70 ja Kaja+Jurka+Helir 72 häälega. Just seal tuleb näha ohtu, mitte konservantide 51-s hääles.

  5. Kaabu 5 aastat ago
    Reply

    kaldub põhimõtteid reetma. Jurkale tuleks kohe esitada oma punased jooned:
    1) Tühistada koostööleping meid okupeeriva riigi juhtiva bandega;
    2) Tühistada pedestamisseadus;
    3) Tühistada rändeleping;
    4) Tühistada piirileping meid okupeeriva Venemaaga.
    Seejuures tuleb selgelt esitada ka tähtaeg nädala täpsusega, millal kõik ellu viiakse. Ning mitte ükski ei poe hääletamise ajaks välismaale ega peldikusse peitu. Kõik peavad ise vastutama ja riigikogust lahkuma, sama kohustus langeb petise asemikule.
    Kuni neile pole KÕIK keskbande liikmed uues võltsriigikogus alla kirjutanud, mingit koostööd keskbandega ei sõlmita.
    Majanduslikud arvulised lubadused aga liita ja jagada 3-ks.
    Nii oleks kõik selge.

  6. Jah 5 aastat ago
    Reply

    See ongi ainuke variant mis kõne alla tuleb. EKRE pole kindlasti nii halb nagu välja paistab. Eks see venelaste vastu vihavaenu õhutamine on rohkem selleks et hääli saada. Need kes valivad sellepärast et ei salli venelasi on alaväärtuslikud inimesed kes ei hooli et paljud inimesed elavad vaesuses kuna reformistliku valitsuse ajal vaesus aina kasvas. Kui reformierakond jääb valitsusest välja hakkab kindlasti elatustase tõusma kuid jätkuvad laim parimate inimeste suhtes, nende tervise rikkumine, süütõendite otsimine. Sellise tegevuse eest nad ju hääli said, töötulemusi neil polnud. Ja eks rikkurid ka hääletasid nende poolt kartes, et mõni euro jääb neil vähemaks vaeste kasuks. Peavoolumeedia jääb ju ikka nende käsutusse ja ega sealt õiget informatsiooni loota pole. Aga mõned õigusmõistjad peaks küll välja vahetama, et alatute tegude eest karistataks ka reformierakondlasi ja mitte valede ja v’ljamõeldud süüdistustega inimesi. Soovi õiglast, demokraatlikku ja inimväärset elu tagavat valitsust.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.