Miks valija jäi passiivseks?

Maria Jufereva-Skuratovski

Maria Jufereva-Skuratovski, Keskerakond

Riigikogu valimiste eel räägiti, et tulemas on kõige igavamad valimised, kus juba kõik justkui ette teada. Kuid valimiste korral on kindel see, et kui midagi on väga kindlat, siis just see muudab valija laisaks ja mõjutab tulemust kõige enam. Valimiste finiš oligi täis paljusid üllatusi ja ootamatusi, mis tegid nendest valimistest ehk ühed põnevamad.

Kui arvestada, et Keskerakond läks valimistele peaministriparteina valimisi võitma, siis võib tõesti öelda, et teine koht oli erakonnale kaotus. Kui aga meenutada, mida ennustati aastaid tagasi nendeks valimisteks Keskerakonnale, siis oleme oma Riigikogus säilitatud mandaatidega kindlasti võitja.

Milline pidi olema elu pärast Keskerakonna juhi vahetust? Räägiti müüte sellest, et vene valijad lahkuvad ja Keskerakond kaotab vene kogukonna integreerija rolli. Keskerakonna eesti ja vene poliitikud lähevad tülli, tekib uus konkureeriv vene partei. Kuni selleni, et Keskerakond jääb 10-protsendise toetusega väikeparteiks. Avaldati isegi uuring, et Keskerakond kaotaks Tallinnas üle poole valijatest, kui Savisaar teeks oma nimekirja. Ka seda ei juhtunud!

Mis on aga tegelikkus? Juhtimine on Keskerakonnas antud uuele põlvkonnale. Keskerakond on kaks aastat olnud valitsuse juht, kelle vastutada oli ka Euroopa Liidu eesistumine. Pärast peaaegu 10 aastat opositsioonis olekut suutis erakond mõne aastaga ellu viia erakonna põhilubadused – praegu on tasuta bussisõit Tallinnas ja peaaegu kogu Eestis reaalsus. Keskmist ja madalat palka saavad inimesed maksavad vähem makse kui üle keskmise palka teenijad. Seda ei olegi väga vähe! Keskerakond on ka n-ö parketikõlbulik, meiega räägivad läbi ja meiega arvestavad kõik erakonnad. Seega võib öelda, et Keskerakond võitis valimistel taas teise koha.

Valimiste suurimad mõjutajad

Uustulnuk Eesti 200. Veel mõned kuud tagasi poleks keegi uskunud, et uus partei Eesti 200 ei pääse Riigikokku. Uustulnuk oli hirmutav mõnele suurelegi erakonnale, kes võimaluse tekkides heameelega parteile allakäigutrepil hoogu juurde andsid. Kui Eesti 200 poleks libastunud ja oleks saanud Riigikokku, siis me ei oleks praegu Reformierakonna ajaloo suurima võidu tunnistajateks. Sellisel juhul oleksid ka koalitsioonikõnelused põnevamad, sest see looks enam võimalikke valitsuskombinatsioone.

E-valimiste suur osakaal. Nende valimiste e-häälte osakaal oli ajaloo suurim. Kuigi ma ei kahtle nende häälte usaldusväärsuses, tekitab see küsimusi. Valimised peavad olema ühetaolised ja salajased. E-valimised ei anna meile kindlust, et ühel inimesel oli üks hääl, ja kindlasti ei ole need ka salajased. Valitakse koos perega, sõpradega ning lubatakse ka teisel pereliikmel enda eest häält anda. Positiivne on see, et e-valimised on tõstnud valimisaktiivsust, muutes valimisprotsessi kui sellise mugavamaks ja lihtsamaks. Seetõttu, kui me soovime, et valimised oleksid ühetaolised ja salajased, tuleks e-valimiste korraldust karmistada. Praegu on keelatud reklaam valimispäeval ja valimisjaoskonnas. Aga e-valimiste ajal on lubatud veebireklaamid, kus kandidaat võtab sul käest kinni ja viib su valimiskabiini ning räägib, kuidas ja kelle poolt hääletada.

Raha ja meedia. Raha tagab suurimad meedia kasutamise võimalused ja just seepärast raha mängis nendel valimistel rolli. Selgelt võis näha, et lisaks suurele tööle tänavatel oli oluline ka reklaami osakaal. Võitis see, kes töötas kandidaadiga tänaval ja kelle sõnumid viimasel nädalal kõiki reklaamikanaleid kaunistasid.

Madal valimisaktiivsus. Reformierakonna võidu kindlustas Ida-Virumaa ja Tallinna madal valimisaktiivsus – piirkonnad, kus Keskerakonnal on alati olnud suur toetus. Miks oluline hulk valijaid ei tulnud välja ja jättis valimata? Oleks valimispäeval olnud halb ilm, ei peaks me sellel punktil kauem peatuma. Kas valija arvas, et Keskerakond on juba võimul ega vaja enam toetust? Kas valimiseelsed uuringud andsid kindluse, et võit on niikuinii juba käes? Kas jättis erakond midagi tegemata, et tema toetaja jäi tulemata? Tundub, et valijad ei tajunud ohtu, nad ei mõistnud, et nende jaoks on midagi kaalul.

Keskerakond teab hästi, et valimiste võitja ei pruugi olla valitsuse moodustaja. Selge on see, et Keskerakond on andnud sõnumi: valitsusse minnes peab säilima tasuta bussisõit, maksusüsteem peab toetama madalama ja keskmise sissetulekuga inimesi, vene koole kinni panna ei tohi!

6 kommentaari
 1. Kui 2 aastat ago
  Reply

  Эстония99 oleks saanud mäeotsa rahvast petma, siis oleks tema kasvõi 5 kohta tulnud nii: 3 pedesotsidelt, 1 keskbandelt ja 1 rollotajatelt. Kuid kahju oleks ta suutnud teha neist mitu korda rohkem. Nende + oli ainult Alamäe Priidiku majandusmõtted, kuid need oleks Кристина esimeses järjekorras täis teinud, ehkki ta tunnistas, et kuna Priidik annab pappi, siis tuleb ka tema pilli järgi танцевать.
  E-hääletamine mingi üllatus polnud. Vahetunud on osa uue põlvkonnaga ning need paberitega sehkendama ei lähe. Nemad altkäemaksuks viinereid ja banaaane altkäemaksuks enam ei vaja.
  Raha võimutseb ainult seetõttu, et valimised on isikulised, mitte põhimõttelised. Kui mindaks üle põhimõtete valimisele ja siis suurimale kooskõlale kohalepürgijatega, kaoks üldse mõte sentigi kulutada, sest eelistuste vastavus selgub alles hääletamise järel.
  Väikse hääletanute arvu pärast nutma ei pea. See väheneb tulevikus veelgi. Sest ajuvaba on juba valimisseadus ning ükski valitu ei vastuta valija ees juba põhiseaduslikult. Milles aga Mašakesel õigus on, on tõik, et keskbande tavapooldajad vankad jätsid keskbande ilma 2-3-st kohast.
  Lõpp aga on Mašakesel mööda. Jurka ise kuulutas, et punaseid jooni pole! seega on ka Mašakese lõpplause puhas tema isetegevus.

 2. Ele 2 aastat ago
  Reply

  Minu arvates sai Keskerakond vähem hääli sellepärast, et E.Savisaarele ei saanud neid anda. Tema oli häältemagnet.Eks sellepärast koristas Reformierakond ta teelt eest, Paljud E.Savisaare pooldajad ei saanud andestada ka tema erakonnakaaslaste tegevust tema suhtes kes ajasid ta ära tipp-poliitikast ja hiljrm ei kaitsnud teda. Nii mõnigi õigusmõistja tuleks välja vahetada et nende käsi ulatuks ka Reformierakonna tagatuppa kus neid süüdistusi vorbitakse. Keskerakonnal polegi sellist erakonda kellega ühineda. EKRE peab oma suhtumist vene rahvusest inimestesse kardinaalselt muutma. Aga eks nii mõnedki vene rahvusest inimesi vihkavad inimesed andsid neile selle eest hääli olles ise alaväärtuslikud. Paljud meil elavad vene rahvusest inimesed on siin sündinud ja kasvanud ja peavad Eestimaad oma kodumaaks. Kõigisse eestimaalastesse tuleb ühtemoodi suhtuda. Eestluse säilimisele pole nemad ohuks vaid meie väljarändajad. Eelmised valitsused ei kindlustanud kõigile inimväärset elu ja seda tuli otsida mujalt. Arvan et praegune erakondade kooslus ei enne häid tulemusi aga ehk on siiski parem kui kooslus Reformierakonnaga, vähemalt ekrelased pole laimanud keskerakondlasi nagu reformierakondlased on seda pidevalt teinud ja isamaalased on ka selle järele jätnud. Aga sõjamängud tuleks lõpetada ja raha suunata meie vaesemate inimeste elutingimuste parandamisele. Tuleks lõpetada igasugune sekkumine teiste riikide siseasjadesse sest meist ei sõltu nagunii midagi. Praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja ei kavatse ka teha ja kui teekski ei läheks ükski riik Venemaa vastu sõtta. pealegi pole NATO ka kedagi kaitsnud. Ta ei läinud isegi appi riikidele kust tulid põgenikud ja nende seas olid ka isislased kes korraldasid Euroopa riikides veresaunu. Samuti poleks meil vaja võõrvägede kohalolekut. Tuleks jätta Venemaa narrimine.

  • Tubli, trollikene! 2 aastat ago

   Pigem Jelena, kui Ele.
   Eesti keele oled omandanud jenam-vehem, aga stiil lõhnab ikka sibulate ja viltide järele. Nii et Peipsi taha, paluks. Seal on teil ruumi maa ja ilm.

 3. eestlane 2 aastat ago
  Reply

  kjeskjeragon heeli veega vehe saap, sest teema tiblaeerakont ja tiibla moskovias puutin hjeeletab

 4. eestlane 2 aastat ago
  Reply

  Ele meie mjees Ott, teema vega tuubli kannupois meie perse lakkup. #ruubel saap ika kort

 5. Vello 2 aastat ago
  Reply

  Pole paha Maria. Mõnda asja oled juba õppinud ka õieti märkama. Aga kui ükskord õpidki valijate mõtteid lugema, on sinust kindlasti saanud maailma targeim poliitik! Ainult selleni on veel väga pikk tee minna ja sina nagu juba alguses andsin mõista, oled alles väravast sellele teele astumas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.