Martin Helme: EKRE kaasamisel valitsusse jääb Eesti vabaks riigiks

Martin Helme Allikas/foto: AP Photo/Tanel Meos/Scanpix

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimehe Martin Helme väitel jääb Eesti tema erakonna koalitsiooni kaasamisel vabaks riigiks, kus austatakse inimõigusi ja liikumisvabadust ning kogu hüsteeria nende võimule tuleku osas on pahatahtlik ja põhjendamatu, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

“Kogu jutt sellest natsismist on piinlik ja totakas, see on kaotanud igasuguse tõsiseltvõetavuse /…/ Eesti ühiskond “lappub” kokku selle koalitsiooniga, sest meil on väga lai kandepind,” ütles Helme teisipäeval Eesti Televisiooni saates “Esimene stuudio.”

Helme teatas, et EKRE ei taha Eestisse “massilist islamistlikku invasiooni,” lisades, et “marufeministid” ja paljud teised ühiskonnagrupid ei saa nende nõudmistest aru.

“Seisame selle eest, et meie riigis ei tekiks mingeid sõjatsoone nagu Rootsis, Prantsusmaal ja Saksamaal. Meie on sõnum, et immigratsioon peab jääma meie kontrolli alla.”

Eesti pearabi Shmuel Koti solvamist kommenteerides ütles Martin Helme, et on väga halb, kui inimesi sõimatakse tänaval. “Ka minu suhtes on tehtud ähvardusi, aga kus on Urmas Viilma, et ta seda hukka ei mõista. Nüüd kasutati ära purjus bussijänes, kes lihtsalt räuskas.”

Ta lisas, et EKRE-l pole midagi Eesti juudi kogukonna vastu, vaid tegemist on ainsa Eesti erakonnaga, kes on deklareerinud, et Iisraeli pealinn peab olema Jeruusalemm.

Helme sõnul kulgevad kolme erakonna võimukõnelused asjalikult.

“Koalitsioonikõnelused pole kokkukukkumise äärel. Meil on olnud pikad tööpäevad. Kui iga päev meedia kohale kutsuda ja edust raporteerida, siis see poleks mõistlik. Oleme alustanud rahulikest teemadest, siis läinud keerukamate ja raskemate asjadeni. On asju, me ei jõua kokkuleppele ja teemasid, millele teeme teise ringi peale.”

BNS

11 kommentaari
  1. Võin 5 aastat ago
    Reply

    küll Martini ja teiste kaabudega nõustuda, kuid kahjuks ainult nende seni väljaöeldud põhimõtetega. KINDLASTI MITTE aga sellega, et nad nüüd AHNUSE nimel oma põhimõtted täis kusevad ja situvad. Läbirääkimisel keskbandega oleks tulnud kohe lauale käia vaieldamatud põhimõtted:
    1) Tühistada keskbande koostööleping 4,7% Eesti-ala okupeeriva riigi juhtbandega;
    2) Tühistada samasooliste türaimemise ja vitulakkumise riiklikuks elunormiks seadustamine;
    3) Tühistada 4,7% maa-ala ja ligi 200 ruutkildi annetamine agressorriigile Venemaale;
    4) Tühistada kõik mutukate sissemeelitamise õigusürikud;
    5) Panna pistelisele rahvahääletusele Reilpeldiku ehituskava, tuues ära selle maksumus nüüd ja ülalpidamine tulevikus, palju see meie väheneva rahvastiku tingimuses näo kohta kallimaks läheb, kust kuhu palju lasti veetakse jmt asjakohast;
    6) Keelduda põhimõtteliselt igasuguste lolluste totamisest rahva rahaga.
    .
    Muidugi on veelgi põhimõtteid, kuid need oleks testiks konservantidele, kas nad üldse on mingid eestluse eestseisjad või ainult ärikad teel rahva rahakoti tühjendamise eesmärgil.
    Senine põhimõtete ümbersõnastamine näitab, et konservandid situvad ja kusevad end täis ning nende saatus on ajaloo prügikastis. Võimalik, et kaabusid see isegi rahuldab, sest PAPP on meie elus KÕIGE TÄHTSM!
    Ei põhimõttelagedatele konservantidele!

  2. Unustasin 5 aastat ago
    Reply

    tuua ka nõude, et rahvale tuleb anda võimalus endal määrata riigi elukorraldus. See tuleks aluseks võtta uue põhiseaduse koostamisel.
    Samuti tuleb tühistada praegune põhiseadusevastane valimisseadus, mitte mängida de facto Ülemnõukogu nagu pool sjaandit.

  3. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Kui vastikult ja ropendades mõned kirjutavad. Keskerakonna pooldajana leian, et kõige suurem viga oleks olnud astuda partnerlusse Reformierakonnaga. See erakond on vaid keskerakondlasi laimanud ja seganud nende tööd, rikkunud parimate inimeste tervist, otsinud neile valesüüdistusi ja peavoolumeedia on neile selles toeks olnud. Nad on viinud meie elatustaseme viimaste hulka. Teist sellist erakonda pole nagu on Keskerakond. Koalitsiooni moodustada pole kerge aga kindlasti on see praegune parem kui oleks koalitsioon Reformierakonnaga kelle valitsuse ajal vaesus aina kasvas. Ekrelasedl küll käitusid valimiseelsel ajal väljakutsuvalt aga vaikselt nohistades on raske hääli saada. Vaid Keskerakond saab hääli tubli töö eest. Vähemalt pole ekrelased keskerakondlasi laimanud ega nende tervist rikkunud nagu reformierakonlased. Praegu on näha et see koostöö saab olema edukas, need kokkupepped koostööks vajalikud. Küll ekrelased taltuvad koostöös keskerakondlastega ja isamaalased mõistavad et keegi ei kavatse meid rünnata ja peatähelepanu peaks olema eestimaalaste inimväärse elu kindlustamine kõigile.

    • Kuna 5 aastat ago

      täpselt sama jura ajab Reet Kudu, siis on tekkinud isegi kahtlus, kas mitte Ele ja Reet pole üks ja sama isik? Vähemalt vaimne tase ja kallutatus on sama.

  4. Jane 5 aastat ago
    Reply

    See sõimurahe Martin Helme suhtes ja ähvardused on alatud. Tegelikult on ta tark mees kuigi oma ütelustes vahest äärmuslik eriti meie vene rahvusest kaasmaalaste kohta. Muud ma talle ette ei heida. Praegu koostöös keskerakondlastega jätab ta hea mulje ja ma arvan et koostöö tuleb edukas.

  5. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Mulle meenub üks teine mees, kes avalikult esines alatute süüdistustega keskerakondlaste vastu kui tahtis saada linnapeaks. Nüüd ta varjus Reformierakonna rüppe kuna kuritegusid kogunes väga palju ja seal saab nüüd rahus ja vaikselt valestsenaariume koostada parimate inimeste suhtes. Vot see inimene on ohtlik teistele. Olen kindel et tema käed pole puhtad E.Savisaarele pikaajaliste süüdistuste leidmisel. Nojah see on kurikuulus E.N.Kross kes alati pääseb karistusest ja toob hääli Reformierakonnale. Martin Helmega ei saa teda võrreldagi. Räägib ta mida tahab aga Helme pole kellelegi halba teinud. Pealegi on see koalitsioon kindel ja parem kui reformistlik valitsus ning tuleb jätta ähvardused ja laim ning igati soodustada nende tööd meie inimeste inimväärse elu saavutamiseks.

  6. Ehe 5 aastat ago
    Reply

    näide konservantide sõnamurdlikkusest on käibemaksu alandamisest loobumine. Taheti 15%, teised tahtsid 18% juurde jääda. Ometi oleks lihtne mata andnud keskmise (18+18+15)/3 = 17%. Nii et vähemalt 17%-ni oleks kaabud saanud selle kaubelda. Kuid matat need kaabud ei oska ja Jurka ja Helir juba ammugi mitte. tegemist on põhimõttelagedate ja õppimisvõimetute tegelinskitega. PETISTELE ja LOLLIDELE VESI PEALE!

  7. Eestit 5 aastat ago
    Reply

    võib vabaks riigiks lugeda kuni sakslastest ristisõdijate vallutuseni 13. sajandil, siis ajavahemikus 1918…1940 ja 1991…2004. Vahepeal on meie üle võimutsenud ikka võrrjõud – rootslased, taanlased, poolakad, vankad, NSVL ja EL. Viimane ka praegu, pärast 01.05.2004. on tänase (keskpäevase) seisuga möödunud juba 5436 päeva. See teeb 14,883 aastat. Nii et 01.05.2019. tähistame juba 15 aastat iseseisvusest loobumisest. Mõne arust isegi juubel.

    • Huvitav 5 aastat ago

      kas Kesknädal sellele juublile ka mõne rea pühendab? Et nii hästi pole me VABAS Eestis veel elanud ja selles vaimus.

    • Pildusin 5 aastat ago

      pilgu kalendrisse ja pean kahjatsusega Kesknädala palava armastusega lugijatele tõdema, et lehekuu 1. kuupäev langeb seekord kesknädalale ning Vistrik oma kambaga võtab kindlasti nädala vabaks. Järelikult on kiidulaulu meie euroopalike väärtustega harjumisele võimalik lugeda nädalake enne – Jürikuu 24ndamal.
      Seda et ka Jüriöö mässu 676. aastapäev möödub just lehekuu 1., ei tea isegi Laiapea Andres, sest ta ei oska 14.-st sajandist päevade nihkumist kalendris arvutada.

  8. Aeg 5 aastat ago
    Reply

    oleks minna EKRE reeturluse vastu tänavatele! Selline põhimõttelagedus ahnuse nimel tuleb avalikult hukka mõista! Ei mingit koostööd ega toetust reeturitele!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.