Ratas: pensioni teise samba osas kokkulepet ei sündinud

Jüri Ratas

Peaminister Jüri Ratas rääkis ajakirjanikele, et võimuliit arutas esmaspäeval pensioni teise samba vabatahtlikuks muutmist, kuid kokkulepet ei sündinud.

“Hindasime just neid mõjusid, et kui pensioni teine sammas muuta vabatahtlikuks, mis see tähendab Eesti konkurentsivõimele, fiskaalpoliitikale, mis see tähendab Eesti elanikele. Mis on see plaan, mis on pikalt inimestele antud, see kindlus, et koguda pensionit teise sambasse, et kui see muutub, mis võivad olla need mõjud,” rääkis peaminister Ratas Postimehele.

Ta ei vastanud küsimusele, kas Keskerakond peab teise samba vabahtlikuks muutmist võimalikuks. “Nagu ma ütlesin, soovime edasi arutada nendel teemadel.”

Kokkuleppeid ei sõlmitud esmaspäeval ka maksuküsimustes. “Täna vaatasime küll läbi eelarvetabelit, aga kui küsite, kas mingid maksud muutuvad, siis ei, selliseid kokkuleppeid meil ei ole. Keegi ei soovi makse tõsta ülespoole. See, et soovitakse makse langetada, on arusaadav, aga kõigil nendel langetustel on oma hind ja seda tuleb vaadata koos eelarveliste võimalustega.”

“Taristu, transpordiprojektid, kindlasti rahvaalgatuse teema, kindlasti teemad, mis on seotud presidendi otsevalimistega – need on teemad, mida tuleb homme jätkata,” lisas Ratas.

10 kommentaari
  1. Jääb 5 aastat ago
    Reply

    arusaamatuks, miks Jurka oma rahvast vihkab? Las Jurka avaldab andmed, kui klikk röövis kelleltki 10 aastat tagasi eelarvest 1:14000000 osa rahastusse, siis kas sama suhe on rahastus ka praeguse eelarve suhtes? Ja kui on selgelt vähem, siis MIKS? Jurka võiks ju teada, et raha iseenesest ennast ei suurenda. vaja on kellegi teise arvel elada ja teist petta. Kas meie loodame petta juute või kimme? Ja palju laseme petta ennast?
    Jurka peaks teadma ka algpõhjust miks pedesotside käsilane Nestor pankuritega kokku leppis selle lolluse rahvale kaela määrida. Sest siis oli pankadel vaja vaba raha ja see tuli rahvalt kätte petta. Selleks see “heategu” käiku lastigi.
    Nüüd on olukord selline, et pankurid paigutatu langemise eest ei vastuta, kuid inimene küll ja isegi rohkem, sest tema rahast makstakse lisa ka pankuritele.
    Kui lugeda nn majandus”teadlaste” kirja, siis miks nood ei selgita ega põhjenda, et püramiid saab toimida vaid siis, kui rahvaarv kasvab, muidu kasvavad küll arvud, kuid mitte nende väärtus.
    Ja kui vajalik on 2. sammas, siis miks mitte ka 3. ja 4.? Meil ju 1 sammas on nagunii.
    Täiesti nõme on viidata töötajate ja ülalpeetavate suhte vähenemisele, inimene ei taju, kui aastas ta sissetulek väheneb 0,2%. Ja kui euro väärtusetustub 2-3%, siis millisest kahjust me saame rääkida. Pealegi elame ületootmise ajastul, kus iga majanduslikult mõtlev inimene tuleb vabalt toime.
    Miks valitsus röövib inimese loodud väärtusest kohe poole omale, ehkki peaks selle kohe kätte andma? Meie keskmine palk oleks kohe 2500€ kuus ja pinss 1200€ kuus. Vajalik raha aga saadaks juba ühitatud tarbimismaksust. Palju neid on, kes oma raha kulutamata ära põletab? J akui põletabki, siis mida vähem on liikvel raha, seda väärtuslikum see on.
    Need on imelihtsad majanduslikud hoovad, mida võiks mõista iga majandusmees, mitte aga Jurka.
    MIKS JURKA OMA RAHVAST VIHKAB?

  2. lapsed, laske meil ka elada 5 aastat ago
    Reply

    VAHELDUSE MÕTTES VÕIKS VANADUSPENSIONITE TÕSTMIST ARUTADA.
    MUIDU JÄRSKU UNUSTATE ÄRA . EKRIStid ju rääkisid kuidagiviisi pea poole tõstmisest.
    EELKÕIGE ON SUUR HÄBI KÕIGE VÄIKSEM;ATE VANADUSPENSIONÄRIDE SELJAS SÕITA – SEST KUI ÜHELE ANTAKSE ,SIIS KELLELTKI SEE VÕETAKSE -KAPITALISMI SEADUS JA TUGEVAMALE OSALE RAHVAST PUGEMISE SEADUS. VAARAO PIDI KA PREESTRITELE JA SÕJAVÄELE PUGEMA, OMA SUURNIKELE MEELDIMA.
    Vaatasin siin ühes artiklis pilt härrakese kaunilt maniküürit kätest,käel kallis kell /plaatina? kuld? /igatahes pensionäri 10 a pension.Noja ,aga inimesed ei peagi võrdsed olema ja kommunism äkki tahab võrdseks teha.Ilmselt küll,sest meie sotsid seda küll püüelnud pole – VÕRDSEMAKS mõtlen ma,mitte võrdseks, seda polegi tahetud ega vaja. LAPSED, LASKE ELADA !

  3. Pask 5 aastat ago
    Reply

    Meie pensionäride hädad hakkasid pihta euroalaga liitumisega- nimelt mäletatavasti lubas kunagi E. Savisaar kõigil palgad 25000 kroonini tõsta. Kui temalt siis küsiti, kust selleks raha võetakse, vastas Suur Majandusstrateeg silmagi pilgutamata- raha saab alati juurde trükkida. Vot selles on kurja juur praegu- eesti EI SAA eurosid ise juurde trükkida!

  4. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Mis te Ratast kirute. Kiruda tuleks 17 aastat väldanud Reformierakonna valitsust. Rahandusministeerium
    teatas, et viimase reservi kulutas ära Rõivase valitsus. JOKK!

  5. heh 5 aastat ago
    Reply

    II sammast päris vabaks lasta ei tohi, sest siis on kindlasti mingi hulk inimesi, kes selle süüdimatult laiaks lööb. II samba raha tuleb ümber suunata ja panna tööle riigi hüvanguks. Kuidas te seda teete, ma ei tea, aga erastada seda ka ei tohi, sest siis ei vastuta enam keegi, kui need rahad rotti pannakse. Tegemist ikkagi miljarditega. Muutusi on seal vaja, aga selliseid et need ei võtaks ära turvatunnet ja et selle rahaga annaks siinset majandust turgutada ja edendada. Rootsi pankurite nuumamine tuleb kindlasti ära lõpetada sellisel kujul, kus nad isegi ei vastuta millegi eest.
    Kooseluseaduse lõpetamise küsimus on lihtne, pange rahvahääletusele, sest ma olen täna üsna kindel, et see ei lähe enam rahva hulgas läbi. Nii verejanuline vast meie rahvas siiski ei ole. Kõik sellised teemad, milles on teil raske kokku leppida, pange hääletusele. Reformierakond peab jalga puhkama opositsioonis, siin pole mingit muud võimalust. Ees on ootamas hulga ebapopulaarseid otsuseid(riigireform eelkõige) ja see on ka ainus võimalus oravate toiduahela lõhkumiseks. Huvitav miks KE pole eilse kohtuotsuse valguses seisukohta välja öelnud. Kas siis nii peavadki ühes riigis asjad käima, et proks ja kapo käsikäes kulutavad maksumaksja raha selleks et teie erakonna liikmeid provotseerida. Ometi kord suudeti midagi ka selles osas positiivset otsustada. Sellise käki eest võiks nii proksi kui ka kapo juht vastutuse võtta ja tagasi astuda.

    • Kui 5 aastat ago

      inimesel pole õigust oma raha kulutada nagu ta ise tahab, siis miks talle üldse raha kätte antakse? Ja mis õigus on inimesel siis üldse? ise tahame aga kõvasti suured demokraadid olla, isegi võltsvalimine on kuulutatud demokraatlikuks.

    • to kui 5 aastat ago

      see õigus võiks olla ja usun siiralt et enamus on ka vastutustundlikud. Aga ma tean selliseid noori, kes on mujal riigis töötamise eest saanud pensionifondi raha pangakontole ja kes löövad seda praegu laiaks. See on fakt ja selliseid inimesi kindlasti on veel. Siin peavad olema mingid piirangud, mida selle rahaga teha tohib ja mida mitte. Riik peaks pakkuma omaltpoolt ka investeerimisvõimalusi. Aga Rootsi pangad tuleb kuivale jätta, see on ikka hull nuumamine olnud ja kõik on vait olnud ja lasknud sellel juhtuda.Küllap mõeldakse ikka kõik nüansid läbi ja tehakse kõiki rahuldav otsus.See on riskantne, aga Isamaa muidu sinna koalitsiooni ei jää kui nad oma põhilubadust täita ei saa. Paljudel pole täna üldse teist sammast ja need kel on, ei kilka just ülemäära selle üle kuna raha ikkagi siis kätte ei saa kui vaja oleks. Pensionireform tuleks teha selline, et iga töötatud aasta eest saab 1 pensioniaasta ja need kes teenivad rohkem, need siis paigutanud oma raha sammastesse või kogugu padja alla. Nii lihtne see ongi. I sammas tuleb õiglaseks teha ja kõik ülejäänud on igaühe enda kätes.

    • Mingit 5 aastat ago

      jama ei tekiks, kui surmaeelikud saaks elatisraha kindlast abirahade suhtest eelarvesse. Sinna panustab igaüks niigi oma tarbimismaksuga ja see suhe käib kaasas iga eelarve muutumisega. Elame 10% rikkamalt, saab ka surmaeelik elatisraha 10% enam, ja vastupidi. Mis sest et rahaühiku tegelik väärtus võib selle 10% asemel olla vaid 2%, kuid siis on ta seda kõigile.
      Meie viga on olnud OMA MÕISTUSE puuduses. Võtame 1:1 üle teiste sahkerdamised ja siis oleme kümnendiksajandikega suures sõjas, kuid üha enam mõeldakse juurde makse ja palgastki röövib valitsus kohe kaudselt poole omale.
      Õige on, et osa rahvast ei oska raha lugeda, ka siis kui seda vähe on. Kuid neid on siiski vähe ja kui korda 5 on omaenese vitstega peksa saanud, siis hakatakse ka majanduslikumalt mõtlema. Kindlasti on vaja katkestada side koduga, just vanemad on esmane parasiitlust soodustav allikas. On noori, kes ei viitsi õppida ja pole päevagi tööl käinud, kuigi juba 25 turjal. Nende õnneks on neil ka rahakamad vanemad, kes ise ei pea puuduses elama. Kuid järglased on neil puhas praht. Kuid see on nende asi.

  6. Ärme 5 aastat ago
    Reply

    nimeta seda 2. sambaks, see on 2. SUNDUSLIK Kavala-Svenssoni sukk.

  7. pensionär Peep 5 aastat ago
    Reply

    “Praegu jääb konservatiivsete pensionifondide tootlus inflatsioonile alla”. aga kuna inimesed ju on lollid ja raha “kulutatakse tühja-tähja peale ära – ostetakse reise ja tehnikat ning osa rahast jõuab parimal juhul ka reaalaktivatesse, näiteks kinnisvarasse” , siis las see põleb parem heleda leegiga pankurite huve teenides. Pankurid juba kõik ühiselt kurjustasid kui paha, paha see on kui nende käest inimese pidevalt väärtust kaotav kogutu ära võetakse või õigemini teine sammas tehakse vabatahtlikuks – kes soovib, võib pankureid edasi nuumata.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.