E-hääletuse usaldusväärsus kahtluse all

E-valimistel vaatlejana osalenud Heldur-Valdek Seeder kirjutab talle silma jäänud ärevusttekitavatest momentidest.

“Riigi valimisteenistus keelas e-hääletamise vaatlejal e-hääletamise logidega tutvumise, kuna logid sisaldavad isikuandmeid valija kohta (isikukoodi, nime, hääletamisaja, IP-aadressi).

Tekib küsimus: miks RIA kogub e-hääletaja arvutisse kohustuslikult paigaldatava valijarakenduse kaudu e-hääletaja isikuandmeid? Riigi valimisteenistuse veebis selgitust ei ole. Ei ole isegi logimispoliitika üldsõnalist kirjeldust. Logimine peaks piirduma tehniliste detailidega. Isikuandmed ei tohiks olla logitavad andmed, vaid tuleks eksklusiivselt salvestada vaid e-häälte urnis.

Tehnilisest aspektist saab logida ainult neid andmeid, mida serveri suhtlemine kliendirakendusega ise „toodab“ või mida valijarakendus on seadistatud serverile edastama.

Turvalisuse otstarbel logitakse „õnnestumine/ebaõnnestumine + ajatempel + IP“ formaadis valijarakenduse installeerimine, hääletuskeskkonda sisse logimine, antud hääle allkirjastamine, allkirjastatud hääle serverisse salvestamine, valijarakendusest väljumine.

Statistika kogumise otstarbel võib olla põhjendatud veel e-hääletaja operatsioonisüsteemi ja arvuti riistvara ning MAC aadressi logimine. Seega need andmed, mida ei saa üldjuhul lugeda isikuandmeteks.

Liigse andmekorjega on sattunud löögi alla mitte ainult e-hääletajate privaatsus, vaid ka e-hääletamise usaldusväärsus. Kõikidel valimistel (nii paberil kui ka elektrooniliselt) on usaldusväärsuse tagamise abinõuks hääle liikumise ja tulemuseks vormumise VAADELDAVUS.

Vaadeldavusega tagatakse, et väljaspool ametlikke protseduure mitte keegi hääli või häältelugemist omavoliliselt muuta ei saa. Kui vaatlejatel ei ole lubatud e-hääletamise logidega tutvuda, siis on kogu e-hääletamise usaldusväärsus piiratud man-in-the-middle (ehk RIA administraatori) usaldusväärsusega.

E-hääletaja isikuandmete logimine tõstatab eetilise küsimuse. Logidest on loetavad kolmandiku Eesti valijaskonna andmed – kes kellegi teise arvutist või ruumist (ja kellega koos) hääletas, mitu korda seda tegi, milliselt tänava-aadressilt, kui kaua valikuga kohmitses… Ja kuna vaatlejad logisid pole näinud, siis jääb loota, et logidesse ei ole lisaks juba riigi valimisteenistuse poolt teatatud isikuandmetele salvestatud ka valitud kandidaadi nime või numbrit.

Hääletaja isikuandmed e-hääletamise logides on tõsine probleem, mille likvideerimisega tuleb tegeleda.”

Allikas: „Uued Uudised“

5 kommentaari
  1. e-hääletusel valib plastmasslipakas, mitte valija! 5 aastat ago
    Reply

    e-hääletus asendab minu kui lihast ja luust valija mingi plastmasslipakaga, millega võib valida kestahes. Kas ja kui palju neid lipakaid valimiste jaoks võidakse juurde vorpida, ei saa tavakodanik kontrollida. Kuidas see kõik on kooskõlas Põhiseadusega, ei ole arusaadav. Sellise Põhiseaduse poolt ei ole Mina häält andnud! Huvitav oleks teada, kes ja millistel eesmärkidel e-hääletuse meie riigile kaela määris?

  2. kusjuures 5 aastat ago
    Reply

    Kusjuures me käime veel välismaal tutvustamas oma IT-alaseid suursaavutusi ja valmis teisigi õpetama…
    Kardetavasti on ka paberlipakatega võimalik tulemeid muuta. Komisjonide liikmed kohtadel on kohalikud, kes sõltuvad kohalikest võimudest nii töö kui sageli elukoha ja kõige muuga ja kohalikud võimud sõltuvad parteidest. Kuipalju need vaatlejad igasse külla tulevad võ kui põhimõttelised ja sõltumatud on…

    • Vaagija 5 aastat ago

      100% turvaline ei ole ükski valimisvariant, aga kui võrrelda e-valimisi valimisjaoskonnas valimistega, siis viimane variant on siiski palju kordi turvalisem, sest valimisjaoskonnas toimuvad valimised erapooletu valimiskomisjoni valvsa pilgu all. Et see nii toimiks kõikides valimisjaoskondades, peaksid erinevad erakonnad ise seisma selle eest, et erakonnad ise delegeeriks rohkem seadusega ettenähtud õigusega oma liikmeid valimiskomisjonide liikmeks, et tõesti saaksid siis valimiskomisjonid võimalikult erapooletud.
      E-valimised ei kannata välja mingitki kriitikat, sest e-valimised on viidud ju „põllule“ – kõikvõimalikesse kohtadesse, kõikvõimalikele üritustele, kõikvõimalikul ajal… on mõjutatavad, on kontrollimatud, on äraostetavate häältega.

  3. vana 5 aastat ago
    Reply

    Täna peaks toimuma e-hääletuste võitjate eestvedamisel ja nende kombineerijatega ühine kooslaulmine!

  4. Nii on 5 aastat ago
    Reply

    Ei tea kas Eesti on ainuke riik kus toimub e-hääletus. Reformierakonnal on ju sisse seatud tagatuba kus inimesed on kaitstud ja seal valmistatakse valesüüdistusi ausate inimeste suhtes, laimatakse. Asi neil pole kasutada vastavalt vajadusele e-hääletamise võimalusi. Pole ju võimalik et meil on nii palju inimesi kes usuvad nende väljamõeldisi ja hääletavad nende poolt. Pole ju võimalik et neile meeldib pidev vaesuse kasv, arstiabi saamise võimaluse kaotamine kohapeal jne. Puudusi nende töös on palju ja midagi positiivset ei meenu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.