Analüütik: praegusel koalitsioonil on valijaga kõige suurem ühisosa

Eesti Teaduste Akadeemias toimunud ühiskonnauuringute instituudi seminaril “Kuidas kokku lappida katkiläinud ühiskond?” märkis ühiskonnauuringute instituudi analüütik Tanel Paas, et praegune koalitsioon tundub valijate hoiakuid vaadates tegelikult väga ootuspärane.

“Turu-uuringute AS viis 2019. aasta jaanuaris läbi küsitluse, kus uuriti, millistel teemadel olid valijad kõige rohkem sama meelt ja milles kõige enam eri meelt. Võtsime 10 kõige polariseerivamat küsimust ning valijate hoiakute põhjal selgus, et kõige suurem ühisosa väärtustes on valijal just praeguse koalitsiooniga,” märkis ta.

Paas rääkis, et enim tekitab eriarvamusi kooseluseaduse küsimus. “Kõige rohkem kooseluseaduse toetajaid on Sotsiaaldemokraatide, Reformierakonna ning Eesti 200 valijate seas. Vastu on Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valijad,” ütles Paas.

“Mõnikord ei kattu erakonna seisukoht valija väärtushinnangutega. Kui näiteks enamikes punktides ei ole Eesti 200 valija sarnane koalitsioonierakondadega, siis abordivastasuse osas on nad koos EKRE, Keskerakonna ja Isamaaga. Ka Keskerakonna valija on küllaltki konservatiive – näiteks on nende hulgas enamus selle poolt, et mees peaks olema peamine sissetuleku teenija. Sama meelt on ka EKRE valijad. Samuti on Keskerakonna toetajad ainukesena enamuses eutanaasia vastu. EKRE liikmed on küll häälekalt sõna võtnud eutanaasia vastu, kuid 65% nende toetajaist arvab, et eutanaasia on vastuvõetav. Kanepi legaliseerimise osas on aga kõik vastanud ühte meelt – see pole vastuvõetav,” ütles ta.

Astmelise tulumaksu kohta märkis analüütik, et ainukesena olid astmelise tulumaksu vastu Reformierakonna valijad. „See on küsimus, kus Isamaa kui erakonna seisukoht erineb tema valija seisukohast – valija pigem oli astmelise tulumaksu poolt.“

“Kui vaadata neid 10 küsimust ja laual olevaid koalitsioonivariante, siis selgub, et praegusel koalitsioonil on vastanutega kõige suurem ühisosa – lausa 7 küsimuse puhul. Reformi ja Keskerakonna valijail oli ühisosa ainult kolme küsimuse osas. Kolmikliidu – Isamaa, Sotsiaaldemokraatide ja Reformierakonna puhul läksid teemad pooleks,” selgitas Paas.

Uuringu tarbeks küsitles Turu-uuringute AS 2019. jaanuaris 1004 vanusess 18-aastat ja vanemat Eesti kodanikku.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on asutatud jaanuaris 2016. Ühiskonnauuringute Instituut on mõttekoda ehk thinktank, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

BNS

3 kommentaari
 1. Võtsin 4 aastat ago
  Reply

  samuti need valdkonnad ette:
  pederastia riiklikuks elunormiks – EI
  aborti lubada? – JAHH/EI (jahh siis, kui on oht emme elule)
  mees peamine sissetuleku teenija – EI (lollakalt seatud küsimus üldse)
  vabasurma lubatavaus – JAHH
  kanepi vabakslaskmine – EI
  küüruline tulumaks – EI
  Siin 10 valdkonda polnudki, nii pidin leppima 6-ga.
  Lisan ise ühe:
  toping vabaks – JAHH

 2. u. 4 aastat ago
  Reply

  Parim ravi ühiskonnale = vähem kollast meediat. St. vähem valet, silmakirjalikkust, ajupesu …

  • Vajame 4 aastat ago

   Pravdat!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.