ERR: kange ja lahja alkoholi aktsiis langeb juulist 25 protsenti

Foto: ELMO RIIG, Scanpix

Valitsus otsustas, et alates 1. juulist langeb nii kange kui ka lahja alkoholi aktsiis 25 protsenti, kirjutab ERR.

Vastav eelnõu antakse riigikogule üle arvatavasti juba esmaspäeval.

Peaminister Jüri Ratas ütles ERR-ile, et riigieelarve strateegias lepiti ka kokku, et eakate tulumaksuvaba miinimumi tõstetakse 50 euro võrra.

Teise olulise sammuna tõi Ratas välja, et kokkuhoidu ei tule teadusest ja innovatsioonist ning kaitsekulutustest.

“Küll aga plaanib riik oma tegevuskulusid mujal kokku tõmmata, kuid selle juurde jõutakse lähemalt sügisel tuleva aasta eelarvet tehes.”

Valitsus leppis Ratase sõnul riigieelarve strateegias ka kokku, et erakorraline pensionitõus tuleb, kuid mis suuruses ja millal, see saab olema seotud kogumispensioni teise samba vabatahtlikuks muutmisega.

“Kui inimesed tulevad teisest sambast välja ja sealt raha vabaneb, siis suunatakse need vahendid esimesse sambasse,” rääkis Ratas.

BNS

4 kommentaari
 1. Vaagija 5 aastat ago
  Reply

  Nagu pildilt näha, õpetame selle meetmega rahva jooma… õigem meede oleks, kui naabritega räägiksime paremini läbi vastastikku maksude tasakaalustamise suunas või veel – kas on olemas garantii, et kaubaketid selle meetme järel ka reaalselt hinda langetavad, vastasel korral jääme kaotajaks?

 2. mnjah 5 aastat ago
  Reply

  oh kuidas ma suhtun sellesse sammu kahetise tundega. No kohe alguses saame me kuulda lõputudi lugusid sellest kuidas kauplustes on tagavarad nii suured ja hinda ei saa alla lasta ja mida kõike veel. Siis aeg lendab mõned kuud ja selgub järgmine tõsisasi, et alkotootjatel on midagi kuskil kallimaks läinud ja alko omahind tõusnud. Ühesõnaga, mul on päris arvestataval määral hirm, et selle käiguga ei laeku riigile rohkem makse, pigem jäävad kusagilt mujalt mingid maksud vähemaks(näiteks kütuse aktsiis, sest Läti vahet sõelumine jääb vähemaks) Soomlaste naasmisse ma ei usu, selleks tuleb Tallinnas kõik hinnad alla lüüa, et neil siin ka taskukohane olla oleks peal õllekastide vedamise. Küsin vaid, kui kiiresti oleks võimalik aktsiis uuesti tagasi tõsta kui selgub et riigieelarvesse tekitatakse hoopis auk? Mina oleks jätnud alkoaktsiisi puutumata, aga ju on vaja EKRE-l tõestada, et piirkaubandus kaob ja makse hakkab laekuma rohkem. No vaatame, aga kas keegi julgeb pea ka pandiks jätta kui kõik ei lähe nii nagu mõeldud oli?

 3. Miks 5 aastat ago
  Reply

  peaks meil üldse mingid totrad maksud olema, kui piisaks ühtsest ühemääralisest tarbimismaksust? Ei teagi vist keegi enam, kes oli see tohman, kes tuli välja valikulise nöökimisega. Pakun, et mitte meil, sest meie klikk oskab ainult teisi järele ahvida, omal kolbake on tühi. Siis mõeldi juurde, et nii on vaja, sest see olevat hea tervisele ja kui ka kütusele paks maks peale panna, siis enam ei sõideta niipalju autodega ja ei juhtu ka niipalju õnnetusi. Kuigi need on 2 ise asja.
  Maksku parem kogu loodud väärtuste eest palk kätte ja kohe oleks palk topeltsuur. Ning viidagu riigiametites alam- ja ülempalga suhte ülempiir 3-kordseks. Tänased 15- ja 20-kordsed palgad on üle mõistuse ega ole millegagi põhjendatud. Palk peaks vastama ka vajadustele, mitte ainult loodule. Kui ma läheks riigikokku ja kohe oleks 5-kordne palgatõus, siis ega ma sellepärast hakka 5 korda enam jooma ja sööma või magama öösel 5-s voodis.

 4. Pask 5 aastat ago
  Reply

  Kuna enamus EKRE valijaid( need poetagused) sai kaineks ja märkas õudusega, millise raibete koosluse ta valinud on, ei jäänud mõisahärral ja tema tublidel toapoistel muud üle. Purjus loll on ikka kasulikum, kui kaine loll

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.