Ratas: Eesti on pühendunud liitlaskoostööle ja NATO arendamisele

Foto: Riigikantselei

Brüssel, 27. mai 2019 – Peaminister Jüri Ratas arutas tänasel kohtumisel NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga Eesti ja NATO koostööd ning alliansi edasisi samme heidutuse tugevdamisel.

„Eesti on vankumatult pühendunud julgeoleku tagamisele ning oma kaitsevõime arendamisele. Hoiame ka edaspidi oma kaitse-eelarve vähemalt kahe protsendi tasemel SKPst. See annab meie kaitsevaldkonna arenguks stabiilse aluse ja võimaldab panustada nii meie regiooni kui ka rahvusvahelisse julgeolekusse, olgu see siis Afganistanis, Malis või mujal,“ ütles Ratas. „NATO tähistas tänavu oma 70. aastapäeva ja Eestil täitus 15 aastat alliansi liikmena. Kogu selle aja on toetus NATOle püsinud kõrge ja see on märk meie kõigi heast tööst Eesti ning ka kõigi liitlaste julgeoleku kindlustamisel.“

„NATO on Euroopa julgeoleku arendamisel teinud viimastel aastatel mitmeid olulisi samme. Organisatsiooni kohandumine, sealhulgas heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamine peab jätkuma ning palju tööd selleks seisab veel ees. Heidutus ning liitlaste ühtsus ja solidaarsus on parim viis rahu tagada,“ märkis Ratas.

Stoltenberg ja Ratas rääkisid lisaks aasta lõpus Londonis toimuvast NATO kohtumisest, NATO ning ELi kaitsekoostööst.

9 kommentaari
 1. Kogu 3 aastat ago
  Reply

  aeg seda Natot arendatakse aga millal siis Venemaale kallale minnakse? Või maksame kogu aeg asjata miljardeid, tolku ei sendi eestki.

  • Nurkasurutud kiskja ründab! 3 aastat ago

   NATO kulutab sõjaks valmistumisele ligi 20 korda rohkem ku Venemaa. Sellise suhte jätkamisel on Venemaa sunnitud varem või hiljem andma NATO baasidele tuumalöögid. Just nimelt tuumalöögi, sest tavarelvastusega Venemaa NATO-ga sõdida ei suuda. Eestis on vähemalt kaks tuumarünnaku väärilist sihtmärki: Tapa ja Ämari.

  • Tapa 3 aastat ago

   ja Ämari kindlasti pole tuumakat väärt. Sinna piisab mõnest raketist ja lennurada on tuksis mõneks ajaks, samuti Tapa kasiinodele purakas ja natokad ei oska midagi teha.
   Kui Eestit ründab Venemaa, siis tema huvides polegi siin midagi hävitada, sest vallutades liidab ta Эстония taas enda külge ning siis on tal vaja kasutada juba olemasolevat. Sellepärast ründab Venemaa dessandiga kohe Lennarti lennuvälja ja siis maanduvad seal uued dessantväed iga 3-4 minuti järel. Samal ajal tõmmatakse mööduvatelt “kaubalaevadelt” katted maha ja kümned kiilikud lendavad 15 minutiga Tallinna sõlmpunktidesse ning hõivatakse Kadriorg, Toompea, pangad ja sidekeskused. Loomulikult ka elektrijaamad, sest kohe öösel rünnates lülitataks eelekter välja ja talvel külmaga jäävad kohe ka majad külma, meil ju muud soojavarustust pole. Toimubki rünnak öösel kell 2-3 vastu laupäeva või pühapäeva, kui suur osa väest on vanaema juures tudus ja pidu panemas.
   Natokad meid ei kaitse, sest neil on oma juhatus ning see ei tee ilma ülemjuhataja käsuta ühtki liigutust. Kuni kindralid kokku tulevad, on Eesti juba Эстония. Kohe hommikul tuuakse 5. kolonn tänavatele võitu pühitsema ja nii vormistatakse taas vabatahtlik TAASühinemine oma roodina matiga.
   Seega päästab Natot ainult tema enda rünnak. Praegune olesklemine viib otsesuunas kaotusele.

  • to:tapa 3 aastat ago

   Sinu stsenaarium on üsna tõelähedane. Vastamata on jäänud ainult küsimus: miks peaks kas NATO või Venemaa sõda alustama? Pakuks omapoolse vastuse: NATO ja Venemaa vastasseisu pealt teenivad USA sõjardid tohutuid summasid.,Ka meie arvelt, muuseas! USA ja Venemaa omavahel otse sõdida ei saa. sest see oleks kogu maailmale kataklüsm.Küll on USA huvitatud Venemaaga sõdimisest kusagil kolmandate riikide,näiteks Süüria ja Eesti territooriumil. Enne Venemaapoolse tuumalöögi andmist lepitakse omavahel kokku, et teineteise territooriumile ei lange ainstki pommi.Pärast paari tuumalööki Venemaa poolt , on ka USA-l käed vabad mistahes riigi tuumapommitamiseks. Ehitagem varjendeid ja varugem toidu ja veetagavarasid!

  • Nii 3 aastat ago

   see on, et ise ei taha pead tulle pista mitte keegi. Sellepärast Nato ka üle ilma tegutseb, et sõda just seal käiks. Põhieesmärk polegi teise hävitamine, vaid selle teise allutamine majanduslikult. Lähtub ju inimene hinnangu andmisel just omaenese eluolust. Praegu vastuolud tõesti nii suured pole, et läheks tooraine pärast kismaks. USA on valinud selle tee, et ise ollakse teaduslikult arenenumad ja töödeldaks eteise toorainet ning siis müüakse toodang tooraine tarnijale kallimalt maha. See on olnud USA majandusliku edukuse alus. Venemaa huvi on rabeleda toorainetarnijast tööstusriigiks. Kuid aju ei toimi, sest paljud andekad on suurema palgaga üle ostetud. Venemaa ei suuda omi kinni pidada, kui, siis ainult sõjaväeliinis. Seal ongi teadusega tegelema jäänud need, kel suurem huvi teaduse, mitte rahaahnitsemise vastu. Ka on neil paljud erihüvised, et puudust ei tule millestki. On küll teatud liikumiskeelud, kuid kuna ka teadus areneb kiiresti, siis 5 aastaga on senine saladus juba mittesaladus ja siis saavad ka nemad üle ilma reisida. Vastunäiteks meie 75-aastane riigisaladussalatsemine teenib aga mitte teadust, vaid võimutsevate politikaanide tegude varjamist.
   Nii et võta nii või naa, USA ostab helgemad ajud üle ilma kokku ning keegi vastu ei saa. Juhuslikult sattusin ühele USA teadlaste lehele, kus nimed viitasid hinduudele, jaapanlastele, hiinlastele, korealastele. Palju selliseid Venemaal töötab?
   Selline ebavõrdne üleolek tagab praegu USAle ülemvõimu. Kuid mitte tooraine! Seega kisma käib edasi ning rahu maa peal sõltub just talutavatesse raamidesse jäämisest. Kohalikud verevalamised küll toimuvad ja sageli on nende õhutajateks nii USA kui ka Venemaa, kuid see pole veel oht maailmale. Pürrose võitu ei soovi kumbki.
   Kuid meie pole sugugi nii ohutus seisundis, sest meie naaber pole kunagi loobunud meie allutamisest ka maa-alaliselt. Sest meie kasu iseseisvana oleks Venemaale tühine ning see ei päästaks meie iseseisvust. Kuigi ka praegu pole meil ülim seadus põhiseadus, vaid Brüsseli ametnike käsud-keelud. Igatahes meie ei saa jääda lootma, et meid kaitseb rahulik vastasseis USA ja Venemaa vahel. USA on valmis talle kasulikul tingimusel maha müüma ka meid ja Lätit ja Leedut. Me ei julge tunnistada, kuid USA ja Venemaa ninameeste ajudesse on sadestunud ikka veel Molotov-Ribbentropi ehk Stalini-Hitleri piirijoon.

 2. Suurriikidel ei ole sõpru 3 aastat ago
  Reply

  Suurriikidel ei ole sõpru, on vaid huvid. Kui üks suurriik, mitte ÜRO ega Julgeolekunõukogu !!!!!, kehtestab teise suhtes majanduslikud sanktsioonid, siis miks peaksid Eesti ja EL nendega kaasa minema? Ja koguni nii, et Eesti on sanktsioonidest kõige enam kannatanud riik? USA paneb EL ja Venemaa omavahel sanktsioonitama ja oma majandust laostama, ise nätsu närides pealt vaadates. USA kehtestab sanktsioone ainult nendes valdkondades , kus ise ei kannata! Jääb vaid küsida, kelle huvides tegutseb Eesti Vabariigi valitsus?

  • Kui 3 aastat ago

   kellegi kohta karistus kehtesttaakse, siis peab see olema TÄIELIK! Mitte valikuline, nagu Saksamaal, et karistame seda, mida meil omal vaja pole, aga kütus jääb välja, sest meie neegrid ja muslimid vajavad sooja tuba. Kui juhtivad majandusjõud oleks keeranud kinni kõik kraanid kaubavahetuses Venemaaga ja ka nendega, kes seda rikuvad, siis oleks pauk olnud ka tõhus. Venemaa üksi teistelt varastamata midagi luua ei suuda ning tema tootmistase oleks kukkunud suhteliselt rohkem kui praegu. Kohe oleks ka kahi ulatunud triljonitesse ja üsna ruttu oleks varud otsas ja hakatud mõtlema tulevikule ning asjad ära korraldatud.
   Kuid ei USA, EL ega muu maailm sellele välja ei läinud ja tulemus ongi 0. Olen kogu aeg rääkinud, et Eesti ei tohiks Venemaaga majandust arendada üle 5% kokku ja üle 20% kaubaharuti. Siis ei virutaks see meile matsu ning me elaks vankade nöökimise rahulikult üle. Kõige hullem ongi majanduslik sõltuvus, eriti kui me teame oma esimest nöökijat suurepäraselt.

 3. harry 3 aastat ago
  Reply

  Nahum
  « eelmine järgmine »
  «eelmine 1 , 2 , 3 järgmine »
  Piibel 1997
  Jumala püha viha oma vaenlaste vastu
  11 Ennustus Niineve kohta. Elkoslase Nahumi nägemuste raamat.
  2
  Issand on kättemaksja ja püha vihaga Jumal, Issand on kättemaksja ja täis raevu. Issand maksab kätte oma vihameestele ja on vihane oma vaenlastele. 3 Issand on pika vihaga ja rammult suur ja Issand ei jäta kedagi karistamata. Tema tee on tuulekeerises ja tormis ja pilved on tema jalgade tolm. 4 Ta sõitleb merd ja kuivatab selle ning laseb taheneda kõik jõed. Närbuvad Baasan ja Karmel ja Liibanoni õied närtsivad. 5 Mäed värisevad tema ees ja künkad sulavad. Tema palge ees kerkib maa, maailm ja kõik, kes seal elavad. 6 Kes võiks seista tema sajatuse ees? Või kes võiks taluda tema tulist viha? Tema raev puhkeb nagu tuli, kaljudki purustatakse tema poolt. 7 Issand on hea, varjupaik hädaajal, ja ta tunneb neid, kes tema juures pelgupaika otsivad. 8 Aga tulvavate voogudega teeb ta sellele paigale lõpu ja ajab oma vaenlased pimedusse. 9 Mida te kavatsete Issanda vastu? Tema teeb lõpu! Häda ei tule teist korda! 10 Sest olgugi nad põimunud nagu kibuvitsad ja joobunud oma joogist – nad hävitatakse kõik nagu kuivanud kõrred. 11
  Sinust, Niineve, on lähtunud see, kes kavatseb kurja Issanda vastu, nurjatu nõuandja. 12 Nõnda ütleb Issand: Olgugi nad täisjõus ja olgugi neid nõnda palju, siiski tehakse neile lõpp ja nad kaovad. Ja kuigi ma sind, Juuda, olen alandanud, siis enam ma sind ei alanda. 13 Nüüd ma murran su pealt tema kepi ja rebin katki su köidikud. 14 Aga sinu kohta, Niineve, on Issand andnud käsu: Su nime ei meenutata enam. Ma hävitan su jumalate kojast nikerdatud ja valatud kujud. Ma valmistan sulle haua, sest sa oled neetud.

 4. Ants Rannula 3 aastat ago
  Reply

  Nato otsib lolle kes nende sõdureid nuumavad, majutavad ja lubavad LOODUST lõhkuda

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.