Mailis Reps: üks on kindel – üheni peame jõudma

Foto: Haridus- ja teadusministeerium

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul ei ole alternatiivi ambitsioonile, et teaduse rahastamine ulatuks 1 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Senise rahastamistaseme hoidmiseks sai teadus 143 miljonit eurot juurde.

„Loodetavasti saame suure sammu eesmärgi suunas astuda juba mõne kuu pärast, mil on valminud riigieelarve prognoos ja selguvad riigi rahalised võimalused teaduse rahastamise suurendamiseks. Tegelikult peaks teaduse rahastamine 1% SKTst olema sarnaselt kaitsekulutustele vaikimisi kokkulepe, mis ei kuulu debateerimisele,“ ütles minister.

„Olukorras, kus valitsus oli riigieelarve strateegia aruteludes sunnitud diskuteerima kärpekohtade üle, on siiski lohutus see, et teadus sai 143 miljonit juurde, et hoida teaduse rahastamine stabiilsena samal tasemel,“ nentis Mailis Reps ja lisas, et ei varja, et loomulikult olid ja on ootused suuremad.

„Tänan ja tunnustan kõiki teadlasi aktiivsuse eest meie valdkonna rahastamise eest seismisel ning julgustan teid seda ka edaspidi tegema – ainult nii jõuame üheskoos soovitud eesmärgini. Teadusministrina jagan muret teaduse alarahastamise pärast ning ei kavatse mitte mingil juhul rahastamise kasvu eesmärgist loobuda,“ ütles Reps.

2 kommentaari
  1. Mailis 5 aastat ago
    Reply

    on puhas punane! Üldse ei saa aru, miks on vaja teadlastele peale maksta, kui nad peaks ise oma vaimutööga raha tegema ja hästi elama. Kuidas arenes vastik kapitalism? Ikka oma raha peal. Ja kui oligi millegi suure rajamiseks raha, siis see kas pandi kokku või laenati. Ning laenu anti ka ainult siis, kui leiutis tõotas kasu. Niisama mullikeste tootmiseks, nagu meil kombeks, raha ei jagatud. majandus aga töötab lihtsal nõudmise-pakkumise põhimõttel. Samuti töötab siis iseseneselik hinnakujundus – on midagi palju, hind langeb ja vastupidi.
    Meie marksistid nende loomulike majandusseadustega ei taha arvestada ning pilluvad rahva raha lihtsalt tuulde.
    Kes on meil midagi leiutanud, mis ka maailmas on läbi löönud? Need on olnud eraettevõtjad ning teinud kõike ilma valitsuse toeta. Sest valitsusel pole arusaama ega kavagi, mida ja kuidas ning millisel määral teha. Kui meil on pukis pooliku haritusega või täitsa harimatud politikaanid, kes oskavad ainult pastaka järlgimise järel “”õigele nupule vajutada (ehkki eksitakse selleski!), siis mida me saame valistuselt nõuda? Peale raha, nagu Mailis siin üle kordas.
    Meil pole vaja sõnnikuhargi või labida leiutajaid, kui me neid ei vaja. Kus on meie tehased, mis toodaks moblasid, nutikaid, telekaid, autosid, vedureid, lennukeid, vahendeid laevadele ja lennukitele ja palju muud? isegi potte ja panne tehakse mujal. Miks pastakatel näen ainult välismaiseid kirjeid? Miks meie vorstid on pärit Leedust ja Poolast ja kaugemaltki? Ja miks meie endi toodetu on solgitud igasuguste e-ainetega, et rahva tervis läheks alla?
    Seega, teadusele tuleks eraldada 0 senti! Ja kui Mailis sellest aru ei saa, siis tema harimatusele vastavalt – 0%!

  2. Valitsus 5 aastat ago
    Reply

    peaks Mailisele andma ülesande teha aruanne, palju on meie teadlased seni kasulikku loonud, milline on olnud kasu ja kuidas on seda jaotatud? Või on kasu ainult tinglik mingites ühikutes, mis arvudena on kenad aga seest tühjad?
    Siia ei tule arvestada neid nupumehi, kes on oma leiutised loonud OMA rahaga ehk eraviisiliselt.
    Samuti peaks olema aruandes kirjas, palju on kellegi leiutisi ellu rakendatud ja litsentse välja müüdud. Ning miks teadlased ise oma kasumi arvel seda superhüper kasumit omavahel ei jaota, vaid peavad rahva käest kerjama nagu valitsus mingite elustamisvahendite jaoks? Kas me sihukesi teadlasi tahtsimegi?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.