Yana Toom valiti taas Euroopa Parlamenti

Keskerakonna esinumber Yana Toom kogus pühapäevastel Euroopa Parlamendi valimistel 26 990 valija toetuse ning sai taas saadikuks Brüsselisse. Temale antud häälte hulk ületab viis aastat tagasi saadud toetust mitme tuhande võrra.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles ERR-ile, et on erakonna tulemusega Euroopa Parlamendi valimistel rahul, kuid viitas samas piiratud rahalistele võimalustele valimiskampaaniat teha. „Keskerakond lootis nendelt valimistelt saada üks kuni kaks mandaati; ühe mandaadi me saime ja selle üle oleme Eesti elanikele tänulikud ja oleme tulemusega rahul,“ rääkis Ratas.

Peaminister viitas, et kui tänavu sai Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa koalitsioon eurovalimistel ühtekokku umbes 37 protsenti häältest, siis 2009. aasta juunis sai Reformierakonna ja IRL-i koalitsioon Euroopa Parlamendi valimistel kokku vaid 27 protsenti häältest ning peaministrina jätkas ka pärast valimisi Andrus Ansip.

Ratas tõdes samuti, et kui Reformierakonna esinumber Ansip kaotas hääli, võrreldes viie aasta taguse olukorraga, siis Keskerakonna esinumber Yana Toom võitis mitu tuhat häält juurde. „Selge on see, et Keskerakond tegi 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimised väga nappide rahaliste vahenditega. Aga teisest küljest võib öelda, et see suurendas kandidaatide aktiivsust üle Eesti ja andis sellega kohustuse ja võimaluse kohtuda valijatega silmast-silma,“ ütles Ratas.

Keskerakond sai pühapäeval peetud Euroopa Parlamendi valimistel kokku 47 799 häält ehk 14,4 protsenti kõigist häältest, jäädes sellega Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna järel kolmandaks. Viis aastat tagasi sai Keskerakond teise tulemuse ja 22,4 protsenti häältest.

Isikutest kogus enim hääli sotsiaaldemokraat Marina Kaljurand. Yana Toomi sõnul polnud Kaljuranna võit niivõrd sotsiaaldemokraatlike väärtuste edu, vaid isikupõhine võit. Toom ütles esmaspäeval saates „Olukorrast riigis“, et sotside edu Europarlamendi valimistel on tegelikult Reformierakonna edu, sest Kaljurand tema hinnangul sotsiaaldemokraat ei ole. „Reformierakond tegi ikka puhta töö nendel valimistel. Marina Kaljurand ja sotsiaaldemokraatia on natukene kauged minu jaoks,“ sõnas Toom.

Valimistejärgsel ööl ETV stuudios tõdes Toom, et on suur asi, et ta sai rohkem hääli kui eelmistel Europarlamendi valimistel. „See on minu jaoks, ausalt öeldes, üllatus. Kui oleksin n-ö tavavalija, ma pole kindel, kas ma selles olukorras Yana Toomi poolt hääletaksin,“ tunnistas ta. Toom märkis, et tema valijad tegid väga teadliku valiku ja ta ei saa neid alt vedada. „Eks ma ei vea ka,“ lubas ta.

Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Igor Gräzin kogus 10 320 valija toetuse, mis oli kokkuvõttes kaheksas häältehulk. Enn Eesmaa sai 3585 ning Vadim Belobrovtsev 1763 häält.

Aivar Jarne

 

4 kommentaari
 1. Lõin 3 aastat ago
  Reply

  Jurkabande häältele otsa ka rott-Raimondo hääled, kes Jurka reetis, kuid ka siis 68439 häält poleks 2. kohta andnud. 6 koha arvestuses sai Jurkabande ilma reeturita 0,684 kohta, 1 koha sai ta tänu suuremale jäägile. Täiskoha sai Kaja- ja Assinovskibande vastavalt 1,575 ja 1m398. Jääk 0,575 andis kajabandele veel ühe lisakoha, 0,398 aga assinovskilastele mitte. Selle lisakoha sai Svenn hoopis valimisseaduse võltsimise tulemusel, sest hontilikult ebavõrdne võrdlusarv ei järginud võrdelisuse nõuet. Selle “tühistas” niisiis alam säte, võrdelisus oli vaid rahva petmiseks. Loomulikult näitab see õiguslikku harimatust (ka eeldatavalt haritud olema pidav võltsõiguskantsler ei köhinud!), kuid meil ongi kombeks tegutseda de facto, õiguslikkusega võime perset pühkida.

 2. Jaana 3 aastat ago
  Reply

  “valiti” aga Kata SOKUTATI! Tänu konservantide ja isamaareeturite toele.

 3. Kui 3 aastat ago
  Reply

  Tunne sai 15 ja asumise Eestis, siis Jaanale sobiks 25+5.

 4. Kõik 3 aastat ago
  Reply

  hingasid kergemalt, kui said teada, et Jaana küüditati taas siit silma alt minema.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.