Ratas: meie noorte teotahe ja mõttelend on maailma tipus

Foto: Riigikantselei

Stenbocki maja, 3. juuni – Peaminister Jüri Ratas tervitas ja tunnustas valitsushoones Eesti tänavusi edukaimaid õpilasfirmasid.

Täna toimus Stenbocki majas vastuvõtt Junior Achievement Eesti õpilasfirmade võistluse XX kõige edukamale osalejale. Peaminister sai ligi poolesaja ettevõtlikku õpilase ja nende juhendaja osalusel ülevaate õpilasfirmade toodetest, vastas noorte küsimustele ning julgustas õpilasettevõtjaid olema oma ideede elluviimisel sihikindlad.

Ratase sõnul on ettevõtlikkus edu alus. „Õpilasfirmasid iseloomustavad eelkõige lennukad ideed, iseseisvus ning valmisolek panustada oluliselt rohkem kui neilt oodatakse. Noorte soov omandada uusi teadmisi, oma ideid ellu viia ning pakkuda tööd ja tegevust nii endale kui teistele on hindamatu väärtusega. Nende ettevõtlikkus on eeskujuks ja innustuseks ka teistele, mida näitab pidevalt kasvav konkursil osalejate arv. Tänavu oli osalejaid kokku juba üle 400,“ kinnitas Ratas.

Peaministri sõnul on konkursist osavõtjate tase kõrge. „Meie õpilased on alati loovusega silma paistnud, kuid aasta-aastalt viimistletumaks muutuvad äriideed ja ambitsioonikamad sihid on selge märk meie ettevõtlusõppe kõrgest tasemest. Meie õpilasfirmade arvukad esikohad rahvusvahelistelt võistluselt kinnitavad, et Eesti noorte teotahe ja mõttelend on Euroopas ja maailmas tipptasemel,“ tõdes peaminister

„Soovin kõigile õpilasfirmadele tuult tiibadesse ning loodan, et konkursil omandatud praktilised õppetunnid innustavad noori jätkama oma teadmiste ja kogemuste täiendamist ning annavad julgust ka tulevikus ettevõtluses jätkata,“ sõnas peaminister.

Eesti parimaks õpilasfirmaks 2019 tunnistati juustele mõeldud viimistlus- ja hooldustooteid valmistav õpilasfirma Brand Tartu Hugo Treffneri Gümnaasiumist.

Võistluse teine koht läks ettevõttele Imelõõr Põlva Gümnaasiumist, mis valmistab kohalikust pilliroost biolagunevaid joogikõrsi. Kolmanda koha pälvis pulga otsas olevaid käsitöökohukesi tootev Glaze Tallinna 21. Koolist. Rahvahääletusel pälvis enim toetust vanniteed tootev Laguun Kuristiku Gümnaasiumist.

Parimaks kuulutatud õpilasfirma sõidab Eestit esindama võistlusele “Euroopa parim õpilasfirma 2019”, mis toimub sel aastal Prantsusmaal. Varasemalt on parima õpilasfirma tiitel toodud Eestisse kolmel korral.

1 Kommentaar
  1. Ei 5 aastat ago
    Reply

    eita, et meie tipud võivad olla samas kaalus teiste tippudega, kuid häda on selles, et meie tipp on liialt kitsas. Mõnikümmend või paarsada üliandekat ei suuda rinda pista kümnete tuhandete hiinlaste, hinduude, arabite jt-ga. Teadus ja ajulend pole sport, kus mingi väikeriigi andekas tipp võib mõne kümnendiku või sendimeetriga kõigile ära teha, teaduses on vaja üldist taset. Nii ei saa me ka nt 400m või 10000m jooksus oma sajandate aegadega löögile kenjalaste ja etiooplaste seas. Nii nagu Botsvaana 10. suusataja jääb alla meie 10ndale, ehkki ka meil oleks jama, et niipalju kokku saaks.
    Veel mõjutab meie noori andekaid see, et nende võimed ei pääse vale valiku või selle puudumise tõttu elus löögilegi. Nagu paljud andekad sportlasedki lähevad äkki kaduma. Ja kui keegi on siit tolmu jalult pühkinud, see on meile ka kadunud. Tagasi tulevad vaid muusikud ja kunstnikud, kes on unistanud suurest surematust kuulsusest, sest seal nad lihtsalt põlevad läbi ning mingit rikkust ei tule. Meil on neid mujal katsetamas käinuid pikk nimekiri.
    Seega tuleks tähelepanu alla võtta hoopis nend eandekate edasine käekäik. Kuid valitsust huvitab vaid kellegagi koos pildile jääda ja lahtrisse linnukese tegemine, edasine ei huvita. Ja nii see üleskiidetud mõistus kaobki.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.