Minister Kiik: Peame looma elukeskkonda, kus tervisesõbralik valik on kõige lihtsam valik

Tervise hoidmisel on oluline inimeste enda teadlikkus ja valikud, kuid niisama oluline on, et elukeskkond meie ümber toetaks tervislikke valikuid ja et need oleksid kõige lihtsamad valikud, ütles sotsiaalminister Tanel Kiik täna Kultuurikatlas tervisedenduse konverentsil „Kuidas me loome tervist toetavat keskkonda”.

Minister Tanel Kiige sõnul sõltub oskus oma terviseseisundit mõista ja tervist hoida paljuski meie teadmistest, kuid teadlikkusest üksi alati ei piisa. „Tervise hoidmisel on oluline inimeste teadlikkus, kuid ainult teadmised ei muuda inimeste käitumist. Vaatamata teadmistele kipume ikka sööma kas liiga palju magusat või rasvast või tuleb ette päevi kui mitte nädalaid, mil liikumine jääb unarusse,“ ütles minister Tanel Kiik. „Teeme sageli valikuid, mis on mugavad, mida oleme harjunud tegema või mida soosib keskkond. Seepärast peame töötama selle nimel, et ka elukeskkond meie ümber toetaks tervise hoidmist.“

Minister tõi ühe näitena alkoholi reklaami- ja müügipiirangud, mille eesmärk on kaitsta alkoholi tarbima kallutavate mõjurite eest just kõige haavatavamaid. „Alkoholi nähtavuse piiramine avalikus ruumis aitab luua keskkonda, kus on vähem ühiskondlikku survet alkoholi tarbida ja seeläbi kaitsta neid, kes ise oma tervist hoida ei oska või ei suuda – lapsi, noori ja alkoholisõltlasi,“ ütles minister Tanel Kiik.

Juulist jõustuvad kauplustes väljapanekupiirangud ka tubakale, mille eesmärk on ennetada suitsetamise alustamist alaealiste seas ning aidata neid, kel plaanis sellest loobuda. „Tubakatarbimine on Eestis vähenemas ning tänu sellele näeme olulise positiivse trendina ka passiivse suitsetamise kahjuliku mõju vähenemist. Viimase kümne aastaga on tubakasuitsuga kokkupuutuvate inimeste osakaal vähenenud poole võrra, seda nii kodus, töökohal kui avalikus ruumis,“ ütles minister Tanel Kiik. „Samas on tubakatarvitamise tagajärjed ühiskonnale endiselt kulukad ja inimesele kannatuste rohked. Seepärast on vaja jätkuvalt vähendada suitsetamisega alustamist noorte hulgas ja vältida suitsetamise asendamist samuti ebatervislike alternatiivtoodetega.”

Üheks teravamaks probleemiks Eesti tervisesüsteemis on tervise ebavõrdsus. Sotsiaalministeeriumis on koostamisel uus rahvastiku tervise arengukava aastateks 2020-2030, mille üks keskseid eesmärke on ebavõrdsuse vähendamine. „Et kõigil eestimaalastel oleks võimalikult lihtne teha oma igapäevaelus tervislikke valikuid ning võrdsed võimalused elada täisväärtuslikku ja pikka elu, tuleb ka poliitikameetmete kavandamisel silmas pidada erinevate sihtrühmade vajadusi ning nende tervise mõjutamise võimalusi,“ ütles minister Tanel Kiik. „Siin on vaja paljude, sh tervisevaldkonnast väljapoole jäävate sektorite ühiseid pingutusi.“

Oma avasõnades puudutas minister ka vaktsineerimise ja vaimse tervise hoidmise olulisust ning tõi murekohana välja tervist kahjustavate soovituste levimise veebi suhtluskeskkondades.

Konverentsi korraldavad koostöös Eesti Haigekassa, Sotsiaalministeerium, Tervise Arengu Instituut, HPP projekt ja Maailma Terviseorganisatsiooni esindus Eestis. Konverentsi on võimalik jälgida Postimehe ülekande vahendusel.

1 Kommentaar
  1. Jutt 3 aastat ago
    Reply

    jutuks aga kus on tegevuskava, kes ja kuidas vastutab?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.