Ratas Vilniuses: Rail Baltic ja elektrivõrkude sünkroniseerimine on kõigi kolme Balti riigi jaoks üliolulised tulevikuprojektid

Foto: Riigikantselei

Peaminister Jüri Ratas arutas täna Vilniuses ametikaaslase Saulius Skvernelisega Rail Balticu ja elektrivõrkude sünkroniseerimise ajakava ning tulevikku.

„Oleme ühel meelel, et nii Rail Baltic kui elektrivõrkude Lääne-Euroopaga sünkroniseerimine vajavad kolme Balti riigi tihedat koostööd ja ühist eestvedamist. Rail Balticuga on oluline edasi liikuda võimalikult kiiresti, et sujuks koostöö ka Soomega ning rahastus EList oleks võimalikult kindel,“ kinnitas Ratas.

„Elektrivõrkude sünkroniseerimine tagab meie energiajulgeoleku ning aitab minna lähipiirkonnas üle täielikult avatud elektriturule. Selle ajani peame aga enda turuosaliste eest hea seisma ja kaaluma võimalusi kolmandatest riikidest ostetavale elektrile võrgutasude kehtestamiseks,” rõhutas Ratas.

Lisaks rääkisid peaministrid julgeolekupoliitikast, sh NATO õhuturbemissioonist Balti riikides ja Euroopa Liidu tulevasest eelarvekavast, strateegilisest tegevuskavast ja ELi kõrgete ametikohtade täitmisest.

Strateegilisse tegevuskavasse on Balti riigid esitanud oma ühised ettepanekud, mis rõhutavad vajadust keskenduda julgeolekule, siseturu arendamisele koos andmemajandusega, ühenduvuste parandamise ja tugeva kaubanduspoliitikaga ning liidu laienemispoliitikale. Tippametikohtade puhul on Eestile oluline geograafiline tasakaal.

2 kommentaari
  1. Ma 2 aastat ago
    Reply

    ei saa üldse aru, kui me kuulutasime vankadele Krimmi vallutamise ja Donbassi ässitamise ja toetamise pärast kaubandusliku boikoti. siis kuidas saab EL osta sisse venemaalt kaupu, muu seas ka elektrit? Ja gaasi. Mis boikott sihuke on, et läbi lubame selle, mida ise kasutame aga keelustame selle, mida meil vaja polegi?

  2. maali maalt 2 aastat ago
    Reply

    Praegu on meie elekter sama kallis ja isegi kallim kui Norras, mida peetakse üheks kallimaks Euroopas. Venemaa elekter, mis baseerub looduslikul gaasil ja mis tekitab vähem CO2 -e, on 2x odavam kui meie elekter. Kui Venemaa pakkus oma looduslikku gaasi ja trassi, siis me uhkelt ütlesime ära. Venemaa pakub siiani odavat gaasi, aga EI, me oleme rikkad ja ostame USA kildagaasi 2x kallimalt. Miks Lääne-Euroopa ostab vene gaasi. Saksamaa ja Poola süsi hakkab lõppema ja pealegi söe põletamisel samuti tekib suurem hulk CO2, mis läheb ELiidus suurte trahvide alla. Aga meil on ju Venemaale SANKTSIOONID. Me pigem sureme eestlastena nälga, aga odavalt gaasi ei osta. Elagu lollid eestlased!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.