Miks kaob huvi mõnede meediaväljaannete vastu?

Hillar Kohv. Foto: Madis Sinivee/Scanpix

Olen juba korduvalt nii sõnas kui ka pildis teada andnud, et kaupluste ajakirjandusletis mõned ajalehed ja ajakirjad lihtsalt koguvad tolmu, sest nende sisu on nii üheülbaline ja tühine, et keegi neid osta ega lugeda ei taha. Kui jälgida ka internetist seda nn kollast kraami, siis on need kõik nagu ühe väljaande koopiad. Kui üks kollane ajakiri mingi ila kokku klopsib, siis seda kajastavad praktiliselt ühel ja samal moel teised kollatrükised. 13. mai õhtul võiski Kesknädala veebis näha artiklit trükiväljaannete tiraažide langusest.

Ajakirjanduse põhiviga ongi selles, et avaldatakse ainult seda, mis läheb toimetajate endi vaadetega kokku, ega avaldata seda, mis toimetajate silmis miskipärast armu ei leia. Mõned kohalikud lehed on juba ammu öelnud kohalikele kirjasaatjatele: „Teie kaastöid avaldatakse ainult üle peatoimetaja laiba!“ Eks selline hundikoeralik haukumine on mõnelegi lehele kätte maksnud trükiarvu pideva langusega. Kuniks toimetustes kestab sihuke haige poliitika, on tiraažide langustrend kindel. Kui toimetus avaldab vaid niisuguseid lugusid, mis tema enda maitsele vastavad, siis võib see toimetus väljaannet tehagi iseendale. Lai lugejaskond aga tahab lugeda ikka sisukat väljaannet. Ajakirjanikel oleks aeg oma ego maha suruda ja rohkem mõelda lugejate peale.

Hillar Kohv Viinahaualt Tori vallast Pärnumaalt

14 kommentaari
 1. Olen 4 aastat ago
  Reply

  teenelise ja tunnustatud rahvakirjanikuga nõus. Meil ei lähtuta loost, vaid toimeta(te) isiklikust vihast kirjutaja isiku või nime vastu.
  Nign sopast niipalju, et olen ammu pakkunud välja ühitada Postimees, Päevaleht ja Õhtuleht. Oleks eraldi lehed valdkondade kaupa (poliitika, poliitmöla, ajauvaba möla, ühesuunaline sopp, kõlakad, Ühendkuningannariigi tibide sahkerdamised, …), saaks kohe valida, millega perset pühkida. Kasvõi ülekantud tähenduses.
  Kuid paberi surm on ette nähtud. Kõige põletavam ongi see aeg, kui minnakse üle. Mõni peab vastu, mõni mitte. Näiteks Põlva Koit paneb vist selle kuu lõpuga poe kinni. Ja peagi järgnevad ka teised.

 2. Õhtulehest 4 aastat ago
  Reply

  Juba pikemat aega ei saa lugeda arvamusi ja muidugi ei saa avaldada oma arvamist. Põhjendusi mitmeid. Kord on tehnilised häired, siis :”Teie arvamus ei lähe meie omadega kokku” jne. Juba pikemat aega ka DELFI kustutab või ei lase läbi arvamusi.
  Viiskümmend aastat tagasi pühkisime ajalehega taguotsa. Nüüd seda ka ei saa teha kuna trükk määrib selle ara. Mina olen loobunud lehtede tellimistest ja viimasel ajal ei loe ka siin lehte.
  Kõige paremad meedias on TTV ja “Pealinn” leht.
  Tean, et need trüki arvud ei vasta müügile. Neid ei jaotata välja vaid kohe hävitatakse. Reklaaami hulk näidatakse selle osa suurem. Need ju inimesteni ei jõua kuid reklaami tellija maksab kinni.

 3. eelmisele lisaks 4 aastat ago
  Reply

  Tean, et need trükiarvud ei vasta tõele ,,,,,,, . Mõeldud ” Õhtuleht” ja “Postimees”.

 4. Eks 4 aastat ago
  Reply

  asi ole ka selles, et muutunud on inimeste mõtteviis. Kui saad peamise teabe juba 1-2-st allikast kätte, siis mõne aja jooksul tekib tahtmatult küsimus, milleks on vaja aega raisata teada “uudiste” mitmekordse üelugemisega ning kulutada sellele veel raha. Võtad ette ülipaksu Ekspressi aga kokkuvõttes moodustab huvitav osa vaid 1 lehekülje jagu. Milleks siis mõttetult maksta?
  Samuti on inimesed hakanud ise valima, mida mil määral lugeda. Nt mina ei lugenud ÜHTKI valimismöga EP valimise eel.
  Inimeste lugemishuvi saab muidugi ka suunata ja ära kasutada, kuid seda põhiliselt naiste jaoks. Mehed on kindlameelsemad ja kainemalt mõtlevamad. Olen vahel jälginud, kes mida leheputkast või leheriiulitelt ostab. Rohkem ostavad naised, huvitab neid aiandus, pereelu, mustad jõud, tagarääkimine. Nad isegi ei loe oma raha, vaid lihtsalt ostavad. Mehed valivad, neil on välja kujunenud kindlad 1-2 lehte või ajakirja. Võibolla on nad ka midagi rohkem tellinud, sest ostmas näeb neid naistest vähem. Kunagised sabad Õhtulehe pärast on tänaste sopaärikate täitumatu unistus. Püütakse küll ise skandaale üles puhuda, ükskõik millise pisikese sõna üle keerutades. Vist kõik mäletavad peade lendamise lugu, mis on tavaline väljend ametikohalt sobimatuse tõttu vallandamist. Seda kasutatakse ka mujal, nt venelastel Glonassi kaaslaste väljalennutamisel hilineti ja kohe tuli pealkiri Не летят ракеты, летят головы! Samuti on seda väljendit kasutatud meilgi aastaid, kuid ükski pede ega kajarajakas pole sellest numbrit teinud.
  Ise ostan ainult Saatekava, kuid kui see on müüdud, koostan ise veebis ilmutatava kava alusel kellaajaliselt ise kokkuvõtliku kava 1-le lehele ja 99 senti on kokku hoitud. Kuna aastas on 52 nädalat ja Saatekava maksab 99 senti, siis saaks aastas kokku hoida 51.48. Selle eest saab juba 3 nädalat süia! Samuti on see kuuendik Vahemere reisist. Nii et kokkuhoiukohti sopalehtede arvelt on meil palju, me ise ei tule selle pealegi. Võibolla lehtede pealt kogub rikkusi ka Hillar Kohv.

 5. veera. 4 aastat ago
  Reply

  Tere.
  Jah,on ära tüüdanud see sõnade mulin rahva,hulgas .
  Ja see poliitikut ära tegemised teine teisele.Nüüd käib EKRE kallal see nosimine
  kõik karjuvad maha mustad kaabud millal on meil hea juhtkond olnud Laar lasi põllumajanduse põhja,kõik hakkasid õige varst Tallinna linnatornide poole jooksma
  nooremad kelledel ja jaksu rohkem jooksid kaugemale nii,et tolmujutt taga 100 tuhat
  eestlast läinud miks.Kas kartsid,et kaabud võivad tulla veel võimule,ei kaabusi niipea ei tulnud oli ilus Eesi aeg,mida meile lubati kõik oli ju hästi töö oli igat sorti ja raha sai
  ka nii,et võisid käia teatris liidu piires uudistamas kuidas kusagil elati,nagu nüüd Euroopa liit ,aga jah ei saa enam käia teisi riike uudistamas,,,miks see on lugejale
  mõistatamiseks,,,,,,,

 6. Jane 4 aastat ago
  Reply

  Mina ei saa lugeda . peavoolumeedia väljaandeid sest need käivad närvidele. Seal vassitaks ja valetatakse liiga palju ja ei kirjutata mis tegelikult toimub. Reformierakond on haaranud võimu nende üle lasevad võimendada seal alatut laimu parimate inimeste suhtes kes tahavad meie elu paremaks muuta.

 7. Pask 3 aastat ago
  Reply

  Kas see elejaneott i lisanimi VEERE peaks lähitulevikus midagi tähendama? Aga see tegelane peaks ju rõõmustama, et eestlased läinud, saab siin vabamalt laiutada ja oma arvukas sugulaskond Sovdeepiast(sealt, kus nii vabalt hingab rind) siia hea elu peale tarida! Kuid, ega seda pidu pikalt ei ole, varsti on “härrasrahvas” kõik täis sittunud ja olukord nagu kodumaal.

 8. ... 3 aastat ago
  Reply

  Sellised siis rahvalehe kaastöölised! No tule taevas appi!

 9. Major 3 aastat ago
  Reply

  Kohviott.
  Mina arvan küll, et enamus ajalehti, kes sinu maalähedasi paskville ei avalda, lähevad varem või hiljem(pigem varem) pankrotti.
  Muide Ott. Kas oled kartuli maha jõudnud panna juba? Nüüd on tagumine aeg. Juba on ka tomatid ja kurgid pandud. Minul. Varast saaki enam vast ei saa, kuid septembri lõpus lakud oma näppe searasvas praetud kartulitest. Muidu pead jälle sinna Riisa osavalitsusse abi järgi kärutama. Sinu kui keskealise Eesti mehe au loomulikult lubab seda. Igat sorti abi paluda. Selleks see krdi Eesti riik ju tehtud saigi, et Eesti meestele nende raskustes toeks oleks. Mille kuradi pärast me muidu teletorni juures(no seal lähistel) Eesti vabaduse eest seisime? Kohe Suure Savisaare seljataga(no või kuskil seal lähedal). Tankimürin. Mürskude plahvatused. Suure Savisaare kõne kõuekõmin. Mäletad ju. Sa ju väikest viisi kirjatsura ka või nii. See olgu juba ajalehtede toimetajate probleem, kui nad sinu talenti austada ei oska. Mina oskan ja austan rahva häält Kohvioti väljenduses.
  Ott. Sa peks sagedamini kirjutama. Muidu ma kommenteerida ei viitsi.
  PS. Veel Ott. Mulle meeldib, et sa enam ei kaitse oma rumalaid artikleid(arvamuseavaldusi) kõikekatvate roppustega kaetud kommentaaridega.

 10. Majorile 3 aastat ago
  Reply

  Sinu sugune peenispea peksab päevas kümme korda pihku ja vahib porri.Majorist on asi kaugel Peldikuküürija on si õige ametiaste. Õigemini kommentaariumi sittaja.

  • lebo 3 aastat ago

   sa Hillar rahune maha, kuna su blogis kommenteerida ei saa siis kirjutan siin: see selgeltnägija tüütamine oma küsimustega, et kes su välipeldiku täis lasi või kes tädi Maali jalgrattal sadula pihta pani on ikka sulaselge lollus. Liiatigi kui too Aria ei ole mingi selgeltnägija. Ja see prügihunnik su hoovis on ka tase, varsti upud oma pasa sisse ära.

   Jäta Heiki ka rahule, kaua sa liugu lased selle kaelal, tal oma elu ka, ära sega end tema ellu.

  • Illar Lohh Piimahavvalt 3 aastat ago

   Mina olen (aju)invaliid. Kuidas ma selle sain, sellest ei räägi. Muidu võetakse pension veel ära ja jään üldse nälga. Lapsi mul pole. Tööl käinud kunagi pole. Olen nartsissist ja Eesti kolemuusika elav legend. Kõik kellele ma ei meeldi on lollid. Kõikides ajalehtedes kirjutatakse paska. Raadios on pask, teleris sama. Kutsuge meie punt esinema. Kiirustage, sest huvi on nii-nii-nii-nii-nii suur. Andke mulle saun. Andke mulle raha, et hambad korda teha, sest tööle ma ju ei lähe. Töö on lollidele. Kes mulle raha ei anna on vastik kapitalist! Teen raha eest oma blogis firmadele reklaami. Seni keegi pole tahtnud. Krdi jkapitalistid! Ostke Dj Heiki muusika plaate ja minu näopildiga võtmehoidja. Kiirustage, sest huvi on nii-nii-nii-nii-nii-nii suur! Ahjaa, tervitan Anne Veskit!

  • Illar Lohh Piimahavvalt 3 aastat ago

   Ja kõige tähtsam läks meelest, olen vist pede. Täpselt ei teagi, sest mingil arusaamatul põhjusel keegi minuga tegemist teha ei taha. No on lollid! Ma pidavat haisema. Andke siis saun! Krdi kaapitalistid! Pidin veel paks ja kole kah olema, kuid see on alatu laim. Mina loll ei saa ju olla, kuna minul on keskharidus ja mina kirjutan ajalehte ja minul on oma blogi!

 11. Btw 3 aastat ago
  Reply

  lugu on selline, et ajalehtede tiraazid on juba aastakümneid vaikselt vähenenud. Praegu asi üha kiireneb. Pole vahet, mida seal kirjutada. Kui sellest ja selle põhjustest ikka aru ei saa, siis on tegemist eriti rumala inimesega! Televisiooniga on muide sama lugu. Viimati loengus 200 pealises auditooriumis oli ainult 10 inimest, kes regulaarselt telekat vaatasid. Ning need olid kõige vanemad … Ja ei aita siin ei ussi, ega püssirohi. Aga mõni mees on lihtsalt nii rumal, et ei saa sellest aru.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.