Maria Jufereva-Skuratovski: Eesti säilitab ENPA-s järjepidevat joont

Riigikogu moodustas eelmisel nädalal 82 poolthäälega Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni, mille juhiks saanud Maria Jufereva-Skuratovski tunnistas Kesknädalale, et hetkel ei ole ENPA-l ühtset meelt teemal, mis puudutab Venemaa hääleõiguse taastamist.

Eesti positsioon selles küsimuses on sarnane Leedu ja Läti omaga. „Balti riigid peavad õigeks säilitada järjepidevat joont oma otsustes ja lähtuvad loogikast, et kui mõni riik ei täida talle peale pandud kohustusi, siis ei ole põhjust muuta ka seisukohta selles küsimuses. Selline arvamus oli avaldatud Eesti suursaadiku poolt nii 14. mail Strasbourg’is kui ka 16. mail, mil seda positsiooni kinnitas välisminister Urmas Reinsalu,“ ütles Jufereva-Skuratovski.

Eesti delegatsiooni juht sõnas, et juunisessioonil langetatakse otsus Venemaa suhtes. „Kui jälgida sündmuste dünaamikat, siis on tõepoolest võimalik, et ENPA-s toetatakse Venemaa hääleõiguse taastamist ka ilma Eesti häälteta. Eesti delegatsiooni esindavad juunis Eerik-Niiles Kross, Jaak Madison ja Indrek Saar,“ märkis Jufereva-Skuratovski. Venemaa hääleõiguse taastamist pooldasid Euroopa Nõukogu välisministrid oma maikuisel istungil Soomes.

Hääletamistel on Eesti delegatsioonil kolm häält. ENPA täiskogu käib koos neli korda aastas – jaanuaris, aprillis, juunis ja septembris. Olulisemad dokumendid on õiguslikult siduvad kokkulepped ja konventsioonid ning soovitused liikmesriikide valitsustele põhilistes ühiskonnaküsimustes.

Aivar Jarne

4 kommentaari
 1. Kui 2 aastat ago
  Reply

  soovida järgida põhimõtteliselt teisele riigile kallaletungi mittetalumist, siis tuleks seda teha täielikult. Venemaaga piir kinni ja ükski gramm gaasi sealt Saksamaale enam ei lähe ja ühtki massihävitusrelva saladust ei liigu ka Venemaale.
  Pealegi, kui Saksamaa tahab vankadele pugeda, on nende mure. Meie järgime oma joont ning paneme piiri Venemaaga kinni.

 2. Maša 2 aastat ago
  Reply

  võiks selgitada, kas see järjepidevalt aetav joon on sirge või kõver ja kas ta mitte sõlme ei kisu?

 3. Pask 2 aastat ago
  Reply

  Küll ikka aetakse jama, aga JaneOttEle loeb ja pisar tuleb silma-vot on ikka eestimeelne erakond, mis siis ,et pidevalt valetab ja vassib ning sõna ei pea.Aga mina tahaks teada, mis asju ajab Keskerakond eestis, kui osa selle juhtliikmeid eitab kategooriliselt küüditamist ja Eesti Vabariigi okupeerimist Venemaa poolt?

  • see-eest 2 aastat ago

   õigustab see kamp Krimmi ja Donbassi okupeerimist.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.