Ratas: koostöö lähedase sõbra Soomega on muutuvas maailmas järjest olulisem

Foto: Riigikantselei

Peaminister Jüri Ratas arutas kohtumisel Soome peaministri Antti Rinnega riikidevahelist koostööd, olulisi projekte Läänemere piirkonnas ja juulis algavat Soome eesistumist Euroopa Liidu Nõukogus.

„Eesti ja Soome lähedus sai täna taas kinnitust. Mul on hea meel, et oleme kõigis olulistes küsimustes Soomega ühel meelel, sest vaid üheskoos saame vastu astuda ülemaailmsetele väljakutsetele nagu kliimamuutused ja kestliku majandusarengu tagamine. Muutuvas maailmas muutub meie koostöö veelgi olulisemaks. Selleks, et liiguksime heanaaberlikult edasi, on tähtis, et Põhja- ja Baltimaad kõneleksid jätkuvalt ühisel häälel nendes rahvusvahelistes küsimustes, kus jagame selgelt samu seisukohti ja et meie riikide sõnal oleks rohkem kandepinda,“ ütles Ratas.

Peaminister rõhutas digikoostöö tähtsust. „Eesti ja Soome kahepoolne koostöö on üha tihedam, kui saame edasi liikuda näiteks parema andmevahetuse vallas. Eesti ja Soome vahetavad omavahel juba digiretsepte, kuid võimalusi on veel maksuandmete, äri- ja rahvastikuregistri ning sotsiaalteenuste valdkondades. Põhja- ja Baltimaade regioonist võiks saada maailma kõige paremini digitaalselt ühendatud piirkond.“

Ratas ja Rinne arutasid veel Soome liitumist Rail Balticuga ning Eesti, Läti ja Soome ühtse gaasituru loomist. Tulevikuteemana räägiti ka Tallinn-Helsingi tunneli plaanidest. Samuti rääkisid peaministrid Läänemere keskkonna olukorrast, mis on Soome uue valitsuse üks prioriteete.

Juulis alustab Soome Euroopa Liidu Nõukogu eesistumist ning on oma prioriteediks seadnud ühtse siseturu arendamise, reeglitepärase maailmakorra tugevdamise ja kliimaküsimused, mis on Eestile samuti olulised. Euroopa Liidu uue perioodi strateegilises tegevuskavas on siseturg ning majanduskasv, mis jõuaks kõigi inimesteni, samuti tähtsal kohal.

Soome peaminister Antti Rinne tegi Eestisse oma ametiaja esimese välisvisiidi.

1 Kommentaar
  1. Udu 5 aastat ago
    Reply

    on hea ajada, sest vastutada pole vaja.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.