Peaaegu 300 000 Eesti lõhkujat

Foto: Scanpix

293 508 inimest hääletasid viimastel Riigikogu valimistel Eesti Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ning Erakond Isamaa poolt. Need erakonnad moodustasid valitsuse ja jätsid Reformierakonna kõrvale. Põhjuseid oli seejuures palju, kuid üks oluline argument osapoolte jaoks oli kahtlemata see, et endine peaministrierakond oli enda arvates asendamatu ning muutus ajajooksul järjest ülbemaks ja partnereid reetvaks kehva mainega parteiks.

Nädalavahetusel toimunud Reformierakonna üldkogu tõestas, et vähesed opositsiooniaastad pole vähemalt selle erakonna ladviku suhtumist kuidagi paremuse poole tõuganud. Vastupidi, nii Reformierakonna esimees kui ka peasekretär soovisid Eestimaa inimesi taaskord vastandada, pidades ühtesid ehitajateks, teisi lõhkujateks. Kõik ehitajad, loojad ja visiooniga inimesed, kes on loomulikult Reformierakonna valijad, olevat elu edasiviijad. Ligi 300 000 inimest, kes julgesid toetada „musti jõude“, on aga tagurlikud lõhkujad.

Kesknädala hinnangul on kahetsusväärne, et Brüsselist tulnud Kaja Kallas, kellelt oodati Reformierakonna viimist teise ajajärku, ei täitnud talle seatud ootusi. Oravapartei on jätkuvalt valmis kasutama erinevaid, ühiskonnale kahjulikke vahendeid, et praegune valitsuskoalitsioon püsiks võimalikult vähe. Igal sammul püütakse Eesti inimestele meelde tuletada, kes olevat valed ning kes õiged. Selleks on aga valitud vale tee ning võimalik sümpaatia valimised võitnud ja seejärel kõrvale jäetud erakonna suhtes on asendumas kergendusohkega.

Vara olnuks Stenbocki võtmed tagasi anda, kuigi Reformierakonna peasekretär kinnitas lahkelt, et ollakse valmis Eesti hüvanguks valitsust moodustama. „Meie oleme valmis, et pakkuda koostöös teiste erakondadega Eestile paremat valitsust, mis arendaks Eestit, mitte ei tegeleks meie ühiselt saavutatu lõhkumisega,“ rõhutas ta suuremeelselt. Sellele käis juurde loomulikult lause, et kõigi inimeste põhiõigused ja väärtused oleksid kaitstud, justkui keegi seda millalgi ohustanuks.

Ainsad, mida nüüdne valitsus tõepoolest ohustab, on stagnatsioon, Reformierakonna võimuhaare ning raha suunamine jõukamatele. Oli ju erakonna suurim lubadus valimiste eel tõsta maksuvaba miinimum 500 euroni, mis viinuks riigieelarvest igal aastal üle 200 miljoni euro ning oleks andnud sada lisaeurot kuus 2100 eurot ja enam teenivatele inimestele. Väikese võrdlusena võib välja tuua, et teadus- ja arendustegevusele eraldatakse nelja aasta jooksul 150 miljonit lisaraha, mis ei vii meid kahjuks lähemale eesmärgile anda selleks 1% SKP-st.

Lisaraha vajavad kõik sektorid, kuid riigieelarve struktuurse tasakaalu jaoks pidi tegema valikuid. Reformierakonna valik olnuks teaduse, tervishoiu, pensionide ja kõige muu kõrval siis selline, ja kuigi seda soovi ei peaks meie arvates täitma, tuleb seda mõista. Niisamuti tuleb austuse ja arusaamisega kohelda ka tänase valitsuse toetajaid. Nad pole Eesti elu lõhkujad, vaid inimesed, kes soovivad, et Eesti elu muutuks paremaks kõigil, mitte vähestel.

8 kommentaari
 1. vana 2 aastat ago
  Reply

  Lapspoliitiku vihakõne pea 300 000 eestimaalasele – õigustamaks “Perekonna” ambitsioone!
  Need 300 000 inimest ei toetanud nn “musti jõude” vaid tahavad näha valitsuses eestimeelseid poliitikuid.Mõistan Teie olemust aga oma alateadvuses andsite väga tabava väljendi tegelikult Reformierakonna olemusele!
  Otse kümnesse – erakond oli enda arvates asendamatu ning muutus aja jooksul järjest ülbemaks ja partnereid reetvaks kehva mainega parteiks!
  Kui Te ei jäta oma valitsuse kukutamise igapäevast tegevust – tuleb Teil ka aru anda oma Eesti riiklust mõnitavast tegevusest!

 2. Jah 2 aastat ago
  Reply

  Õigesti tegid sest meie riik ei suudaks veel ühte reformistlikku valitsust välja kannatada. Ansipi ja R’ivase valitsemise ajal vaesus aina kasvas ja meie elatustase laskus viimaste hulka. Hääli saadi inimeste mõjutamise teel laimu ja valedega. Peavoolumeedia toetab neid siiani ja ei kirjuta mis tegelikult toimub. Keskerakonnal seisab ees raske ülesanne parandada oravate poolt tehtud vigu, aga ühtegi positiivset asja nende tegevuses polnudki ja edasi minna. Juba praegu on palju ära tehtud vaatamata eelmiste valitsuste poolt tehtud vigadele aga nüüd veel reformierakondlased segavad valitsusliidu tööd nii ääretult alatult.

 3. Andke 2 aastat ago
  Reply

  KaKale vaid kuvalda ja ta lõhub ja lammutab rohkem kui need peaaegu 300000.

 4. Pask 2 aastat ago
  Reply

  Nii, kolm endist kolhoosivarast ja praegust poe taga “rahvakogunejat” on kusagilt arvuti pihta pannud ja usinasti trükkima kukkunud

  • Tere 2 aastat ago

   meie sekka, Pasavasikas! Aga pudel too ise kaasa.

 5. Pask 2 aastat ago
  Reply

  Vastuseks- Pask EI SAA teie sekka tulla paljudel põhjustel, neist 3 tähtsamat:
  1 Pasa maailmavaade ei luba ühes ruumis koos viibida endiste partorgide ja sõjakomisaridega
  2 Pasale on vastuvõetamatud kretiinid
  3Pasa peretraditsioon välistab koostöö igasuguste tiblade, nende kannupoiste ja Eesti rahva reeturitega!
  Arusaadav?

  • Arvasin 2 aastat ago

   juba et Pask on täitsa minu nägu aga siis leidsin väljapääsu – minul ei ole sellist imelikku müüdavat-ostetavat asja nigu MAAILMAVAADE. Õnneks me ei saagi ühte sekka kuuluda.

 6. maakas 2 aastat ago
  Reply

  See 300000 on Reformierakonna vaetamiste ja rahva lollitamise tagajärg. Kui peavoolumeedia oleks objektiivsema ja mitte Reformierakonna ripats, kui rahvas oleks rohkem ise mõtlemisvõimeline ja mitte niipalju manipueeritav, siis usun, et 300000 asemel oleks olnud praeguse võimuliidu toetajaid vähemalt 400000.. Kuna EKRE, kes võib öelda, et on ainuke erakond, kes austab meie Põhiseadust, vastu astusid rünnakule ka Põhiseadust mitteaustav Keskerakond, siiskaotas kõige rohkem hääli EKRE.Ka Keskerakond kaotas palju hääli, kuna ei suutnud olla resoluutsem oma riigi põhiväärtuste kaitsmisel ja võtta selgeid seisukohti venekeelse hariduse omandamise teemal. Ka on kahju, et erakonnas ei märgatud , et üks häälemagnet võib olla reetur.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.