Kariņš: Baltimaadel peaks olema sama alkoaktsiisi määr

Piirikaubandus. Foto: Mailiis Ollino/Scanpix

RIIA, 26. juuni, BNS – Kõigil Baltimaadel peaks alkoholiaktsiis olema samal tasemel, ütles Läti peaminister Krišjānis Kariņš kolmapäeval usutluses telekanalile LNT.

Peaministri sõnul väldiks see “asjatuid sõdu” Eesti, Läti ja Leedu vahel ja teeks alkoaktsiisist vahendi rahva tervise parandamiseks.

Küsimusele kas aktsiisimäärade ühtlustamine Baltimaades on realistlik eesmärk vastas Kariņš, et “me jõuame selleni”.

Ta märkis, et Eesti otsus alkoholiaktsiisi langetada tegi Lätil keerulisemaks järgmise aasta eelarve koostamise, sest selline samm viib eelarvelaekumiste vähenemiseni. “See on mis see on ja me tegeleme sellega,” ütles Kariņš.

Kariņš arutas alkoholaktsiisi küsimust Eesti peaministri Jüri Ratasega ja nad nõustusid, et Balti riigid peaksid küsimust ühiselt arutama.

Eelmiste aktsiisimäärade tõttu kujunes Kariņši sõnul välja terve ärisektor ja Eesti praegune otsus aktsiisi 25 protsenti langetada tähendab, et Läti riigieelarve saab kuni 100 miljoni eurose hoobi, peamiselt käibemaksu arvelt.

Ettevõtted peavad muutustega igal juhul harjuma, kuid parem oleks, kui need on järkjärgulised, ütles Kariņš. Ta väljendas lootust, et riigid suudavad jõuda ühise lahenduseni, mis ei vii kaotusteni tööturul ja riigieelarves.

4 kommentaari
 1. Ning 3 aastat ago
  Reply

  see määr peab olema 0! Siis saab igaüks järelejääva raha kulutada mujale vajalikumate asjade muretsemiseks. Nagunii keegi seda raha ju põllul hunnikusse ei kogu ega ära põleta. Seega ei kao see raha kuskile, ta vaid tuleb teistmoodi tagasi. Kuid haritud lollpeadele nii lihtsat asja selgeks ei tee.

 2. mnjah 3 aastat ago
  Reply

  Küll see naabrimees on nüüd ruigama hakanud, seni oli vait kui kult rukkis ja mõnules Eesti maksumaksjate raha kokku korjamisel. Nagu meie Valitsus vigadeparanduse ette võttis, nii pistis ruigama ja kohe nii hullusti, et jääb mulje nagu neil seal peabki nii olema, et eestlased täidavad nende riigikassat. Soomlased võtavad asja rahulikult ja tõstavad oma aktsiise veelgi, leedukaid pole kuulnud ka lärmi tegemas, aga lätlane muud ei teegi kui lärmab. Oleks võinud võtta asja rahulikumalt, sest sisetunne ütleb, et piirikaubanduse hiilgeajad on nagunii möödas ja tänu oma langetustele, jääb neil nüüd korralik auk eelarvesse ja vaevalt soomlasedki viitsivad nii pikka reisi ette võtta. Piiriäärne kaubandus jääb nii ehk naa, aga üle Eesti vaevalt enam sinna sõitma hakatakse.

 3. eesti lollused ei lope 3 aastat ago
  Reply

  Soita mõõda Lätit joon õltsi iga poole tund takana. 0,5% on veres luvattu ja 30 min. kao see pois! Joon jällen!
  Englannissa on jo 0,8% määrä!
  Hinnat halveampaa kun Virossa.

 4. Karinš soiub niisama 3 aastat ago
  Reply

  Tänagu, et Eesti mehed neile kinkisid Läti, Võnnu lahinguga ja Riia linna või rohkem ära ei võetud. Seda nad ka kõvasti ei taha rääkida, seepärast peeti see lahingu aastapäev nii vaikselt….
  Alkoaktsiis- teise riigi valitsus ei pea teise riigi eelarve eest hoolitsema, pealegi kui lätlastele tegi nalja, nüüd tõmmaku koomale pisut omal , neil on ju tõstmise ruumi küll- meedias on näha olnud – et hinnad on neil meiega võrreldes veel odavad. Kui nad tahavad olla alkohoolikud, olgu. Me peaksime siis Soomega ja Rootsiga ning Venega ning Poola ja Taaniga ka hakkama läbirääkima?! kogu kaubavahetust? see on lätlaste kuuevarba lugu, nii asjad ei käi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.