Eesti esitab Simsoni vahevolinikuks hoolimata Junckeri vastuseisust

Kadri Simson

Valitsus kavatseb esitada Kadri Simsoni Euroopa Komisjoni voliniku kandidaadiks juba järgmisel nädalal, ehkki Komisjoni praegune juht Jean-Claude Juncker on öelnud, et tema meelest ei peaks riigid lahkuvasse Komisjoni koosseisu mõneks kuuks volinikke saatma, kirjutab ERR-i uudisteportaal. 

“Eesti on seisukohal, et kõikidel liikmesriikidel peab olema Euroopa Komisjonis võrdne esindatus. Valitsus ja riigikogu on kiitnud heaks Kadri Simsoni esitamise kandidaadiks nii järgmisesse Euroopa Komisjoni kui ka Andrus Ansipi Euroopa Parlamenti asumise järel tühjaks jäävale ametikohale praeguse Komisjoni koosseisus,” ütles valitsuse pressiesindaja Mariann Sudakov ERR-ile.

Tema sõnul on peaminister Jüri Ratas informeerinud Junckerit soovist esitada kandidaat ka praegusesse Komisjoni. Valitsus saab Simsoni kandidatuuri ametlikult esitada pärast seda, kui Ansipi ametiaeg 30. juunil ametlikult lõppeb.

Juncker ütles 2. juunil ajalehel Bild antud usutluses, et eelistaks, kui riigid ei saadaks lahkuvasse Komisjoni neljaks kuuks asendusvolinikke nende asemele, kes Euroopa Parlamenti valiti ning sinna tööle lähevad. Euroopa Komisjoni president viitas seejuures asendusvolinike töölevõtmisega kaasnevatele suurtele kuludele, mis väidetavalt ulatuvad miljoni euroni. Samuti ei oleks asendusvolinikel ka oma töövaldkonda ja vabaks jäänud teemasid saavad katta ametisse jäävad volinikud. Juncker on ka öelnud, et ei kavatse asendusvolinikele kindlat valdkonda määrata.

Eelmisel nädalal esitas Juncker selle kohta liikmesriikide valitsusi esindavale EL-i Nõukogule ka kirjaliku ettepaneku, mille riikide esindajad aga lõppeval nädalal tagasi lükkasid.

“Euroopa Komisjoni president on väljendanud EL-i Nõukogule oma seisukohta mitte asendada Euroopa Parlamenti minevaid volinikke. Liikmesriikide suursaadikud käsitlesid seda kolmapäeval. Eesti suursaadik väljendas seisukohta, et EL-i aluslepingute järgi on igal liikmesriigil õigus volinikule,” märkis Sudakov.

BNS

1 Kommentaar
  1. Sõltumata 3 aastat ago
    Reply

    mis tahes otsusest mängib tulemus ikkagi Eesti kahjuks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.