Peaminister Jüri Ratas arutas Läti presidendi Egils Levitsiga kaitsekoostöö tihendamist

Foto: Riigikantselei

Stenbocki maja, 10. juuli – Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Läti uue presidendi Egils Levitsiga, kellega arutas kaitsekoostööd, Euroopa Liidu tulevikuga seotud küsimusi ning digiteemasid.

Kaitsekoostöös pidasid Ratas ja Levits oluliseks tugevdada jätkuvalt meie piirkonna julgeolekut. „NATO on meie julgeoleku alustala ning me mõlemad panustame sellesse koostöösse tugevalt. Seejuures mitte ainult julgeolekut tarbides, vaid seda ka ise pakkudes,“ ütles Ratas. „Kindlasti on väga oluline, et meie kaitsekulud püsivad kokkulepitud tasemel ning me arendame koos liitlastega enda olulisi võimekusi. Samuti pakub nii Eesti Tallinnas tegutseva küberkaitsekeskuse kui ka Läti Riias asuva strateegilise kommunikatsiooni keskuse kaudu ekspertteadmisi kõigile alliansi liikmetele.“

Peaminister rõhutas kohtumisel, et lähedaste sõprade ja naabritena on Eestil ning Lätil igas eluvaldkonnas ja iga päev palju kokkupuuteid. „Me mõtleme ühtmoodi, peame tähtsaks õigusriiklust ning rahvusvahelisel õigusel põhinevat keskkonda. Seepärast on oluline, et teeksime oma seisukohtade kujundamisel ja esitamisel tihedat koostööd nii Baltikumis kui ka Põhjala riikidega,“ ütles peaminister Jüri Ratas.

Ratas ja Levits rääkisid ka digivaldkonnast. „Oleme mõlemad digiriigid ja sellel alal koostööd edendades saame vähendada tarbetut bürokraatiat ja teha kõigi meie inimeste elu lihtsamaks. Loodame näiteks peatselt alustada Eesti ja Läti rahvastikuregistrite automaatset andmevahetust, mille käivitamise leppisime kokku mullusel Eesti ja Läti valitsuste ühisistungil. Sellele võiks lisanduda digiretseptide vahetamine,“ ütles Ratas.

Majandusteemadest puudutati kohtumisel kaht olulist regionaalset ühisprojekti, milleks on meie elektrivõrkude sünkroniseerimine Kesk-Euroopaga ning kiire edasiliikumine Rail Balticu projektiga.

Ratas ja Levits rääkisid ka keskkonnaküsimustest ning võimalusest luua lõunanaabriga ühtne pandipakendi süsteem, mis aitaks kaasa reostuse vähendamisele Eestis, Lätis ja Läänemeres.

4 kommentaari
  1. See 5 aastat ago
    Reply

    kuradi Egils pani eile meie bussi seisma. Kihutas 6 politseiauto saatel Toompealt alla ja liiklus pandi paariks minutiks seisma. Miks ei järgitud liikluseeskirju? Keegi võrdsetest on teistest ikka võrdsem.

  2. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Ja kelle eest me end kaitsma hakkame. Minu teada ei kavatse keegi meid rünnata ja kui teekski seda rääkige ja leppige kokku kaitse osas te ei suuda iialgi osta selliseid relvi nagu on Venemaal ja mitte üks riik ei lähe suurriigi vastu sõtta. Nii et kahe väikeriigi peaministritel on kõige õigem leppida kokku sõbralike suhete loomisele Venemaaga. Pealegi praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja miks otsida kunstlikult põhjusi. Oleme vaene riik ja Venemaaga head sidemed on meile kasulik.Vahest ma mõtlen et kas Ratas ikka järgib keskerakondlikku mõtteviisi.

    • Meil 5 aastat ago

      on olnud ainult üks vaenlane – Venemaa. Kuid tõsi on, et meid võivad õõnestada ka omad (eved), kui lolle otsuseid vastu võtavad.

    • Troll 5 aastat ago

      eve, jäta oma tibla lolluste pidev levitamine. Ela oma venemaal ja ära topi Eesti riigi siseasjadesse oma haisvat kärssa nagu keegi venemaa eit välisminist.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.