Euroopa Liidu riigijuhid valisid esikandidaadid

Ursula von der Leyen

Eelmise nädala Euroopa Ülemkogul otsustasid EL-i riigipead ja valitsusjuhid nimetada Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadiks Saksamaa paremtsentristist kaitseministri Ursula von der Leyeni ning valisid ülemkogu eesistujaks Belgia peaministri Charles Micheli.

Riigijuhid nimetasid liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgeks esindajaks Hispaania välisministri Josep Borrell Fontellesi ning Euroopa Keskpanga presidendi kandidaadiks praeguse IMF-i juhi Christine Lagarde’i.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on kõik valitud suurte kogemustega võimekad euroopameelsed juhid ja tunnevad hästi Euroopa Liidu olulisi teemasid ning sõlmküsimusi. „Olen kindel, et Ursula von der Leyen moodustab tugevatest volinikest koosneva meeskonna, kes hakkab tegutsema Euroopa Liidu oluliste eesmärkide nimel,“ lausus Ratas. „Samuti on mul väga hea meel, et seekord osutusid parimateks Euroopa Komisjoni ning Euroopa Keskpanga juhi kandidaadiks naised,“ sõnas ta. Von der Leyen on Saksamaa kaitseminister alates 2013. aasta detsembrist. Ta on kuulunud üle 13 aasta Saksamaa valitsustesse ja olnud varem töö- ja sotsiaalminister ning pere-, vanurite-, naisasjade- ja noorsoominister.

Peaministri sõnul on Eesti jaoks hea, et ülemkogu eesistujaks sai ka meie huve mõistev kandidaat. „Charles Michel on väikeriigi esindaja, kellel on hea arusaam Eesti seisukohtadest ja ka julgeolekuoludest. Seda eriti arvestades, et Belgia on olnud Eestis nii NATO õhuturbe missiooni kui ka NATO lahingugrupi koosseisus. Minu hea ametikaaslane Michel on korduvalt käinud ka Eestis,“ sõnas Ratas. Michel on alates 2014. aasta oktoobrist Belgia peaminister. Michel on olnud ka varasemate valitsuste koosseisus mitmes ministriametis, näiteks siseministrina ja arengukoostööministrina.

Josep Borrell Fontelles on alates 2018. aasta juunist Hispaania välisminister. Aastatel 2004-2007 oli ta Euroopa Parlamendi president. Christine Lagarde on alates 2011. aasta juulist Rahvusvahelise Valuutafondi peadirektor. Ta on olnud Prantsusmaa kaubandusminister, seejärel põllumajandus- ja kalandusminister ning rahandusminister.

Ülemkogul on EL-i kõrgete ametikohtade täitmisel oluline roll. ELi riigipead ja valitsusjuhid valivad Euroopa Ülemkogu eesistuja ning nimetavad Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadi. Samuti nimetavad nad ametisse liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja ning teevad otsuse Euroopa Keskpanga presidendi kohta. Kõik need inimesed astuvad ametisse enne aasta lõppu. Samas valis eelmisel nädalal istungeid alustanud Euroopa Parlament omale presidendiks Itaalia sotsiaaldemokraadi David-Maria Sassoli.

Aivar Jarne

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.