Tasuta bussisõit pani Hiiumaa rahva sõitma

Tasuta bussisõidu esimese aastaga kasvas reisijate arv Hiiu maakonna bussiliinidel paarkümmend protsenti – selliseid kasvunumbreid pole olnud aastaid, kirjutab Hiiu Leht. 

“See oli hea otsus – reisijad on rahul,” ütles Hiiumaa valla ühistranspordispetsialist Piret Sedrik.

Otsuse, et sõit maakonnaliinidel on reisijale tasuta ja kogu dotatsioon tuleb riigieelarvest, tegi Keskerakonna juhtud valitsus 2017. aastal. Niinimetatud nullpilet hakkas 11 maakonnas, teiste seas ka Hiiumaa maakonnaliinidel kehtima mullu 1. juulist.

“Tasulise bussisõidu ajaga võrreldes on reisijaid rohkem küll,” ütles ka maakonnaliinide dispetšer Marika Rõmmel.

Rohkem sõitjaid on tema andmetel kuu esimesel kahel nädalal. Siis on vahel olnud ka püstiseisjaid ehk neid, kellele bussis isetkohta ei jätku, aga üldiselt tuleb seda harva ette. “Bussisõitjad on ikka vanemad inimesed, samuti need, kes käivad tööl või koolis, turist sõidab harva, kuna tagasi tahab ka tulla ja ootamine ei sobi,” iseloomustas Rõmmel sõitjaid.

Maanteeameti andmetel sõitis 1. juulist 2018 kuni 1. juulini 2019 Hiiumaa maakonnaliinidel 130 291 reisijat. Seda on 22 000 reisijat ja 20 protsenti enam kui sama pikal eelmisel perioodil – 1. juulist 2017 kuni 1. juulini 2018 lunastas maakonnaliini bussipileti 108 380 reisijat.

Eriti märgatav on kasv kui võrrelda tänavust esimest poolaastat mullu esimese poolaastaga kui reisijail tuli veel pilet osta. Siis kasutas maakonnaliine 55 791 reisijat, tänavu esimese poolaastaga oli reisijaid 71 246 ehk 15 455 sõitjat rohkem ja kasv ligi 28 protsenti.

BNS

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.