Ratas: meil pole põhjust otsida Euroopa Liidule ajaloost võrdlusi

Peaminister Jüri Ratas pani Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poliitikutele südamele, et neil tuleb oma sõnavõttudes ja tegudes lähtuda põhimõtetest, millele nad on koalitsioonileppes alla kirjutanud, kirjutab Postimees.

“Meil pole mitte mingit põhjust otsida Euroopa Liidule ajaloost võrdlusi. Need oleksid kunstlikud või lihtsalt valed. Praeguse valitsuse koalitsioonileping ütleb, et lähtume välis- ja julgeolekupoliitikas Eesti rahvuslikest huvidest, riiklikust suveräänsusest ning rahvusvahelisest õigusest, järgides rahvusvahelisi kokkuleppeid ja ÜRO põhimõtteid. Samuti viime ellu iseseisvat ning järjepidevat välis- ja julgeolekupoliitikat eeskätt läbi oma kuuluvuse Euroopa Liitu ja NATO-sse. Eestile on oluline Euroopa Liidu ja NATO ühtsus ning koostöö. Näeme Euroopa Liitu riikide liidu, mitte liitriigina,” märkis Ratas.

Ta toonitas, et ainuüksi neile põhimõtetele on alla kirjutanud ka EKRE. “Seetõttu tuleb ka EKRE poliitikutel oma sõnavõttudes ja tegudes mainitud põhimõtetest lähtuda. Meil pole mitte mingit põhjust otsida Euroopa Liidule ajaloost võrdlusi. Need oleksid kunstlikud või lihtsalt valed.”

“Eesti edu ja igapäevane toimimine sõltub väga suuresti meie ametnike ja ametnikkonna tublist tööst ning suurest professionaalsusest. Meie ametnikud on meie rahva teenistuses, mis tähendab, et nad teevad oma tööd südamest ning kasutavad tööalaselt oma parimaid oskusi ja teadmisi meie kõigi heaks. Eestil on oma selliste ametnikega vedanud,” märkis ta oma postituses.

“Ametnikuks olemine eeldab ausust ja austust avalikkuse vastu. Need on ametnikueetika olulised põhimõtted. Ausus tähendab väga üheselt ka seda, et ametnikel peab olema võimalus viisakalt, erapooletult ning argumenteeritult meie riigielu küsimuste ja võimalike probleemide üle arutada. Ka avalikult, kui vaja. Ka poliitikutega, kui vaja. Seepärast olen mina tänulik kõigile meie rahva teenijatele, kes oma tööd pühendunult ja ausalt teevad ning meie riigi pärast oma südant valutavad,” ütles Ratas.

Välisministeeriumi asekantsler Matti Maasikas (Isamaa) küsis sotsiaalmeedia vahendusel peaminister Jüri Rataselt (Keskerakond) ja erakonnakaaslasest välisministrilt Urmas Reinsalult, kas Eesti välispoliitiline kurss on siseminister Mart Helme sõnu arvestades sama, mis varasemate valitsuste ajal.

“Vabariigi valitsuse liige võrdleb Euroopa Liitu Nõukogude Liiduga. Meie diplomaatidel on üha keerulisem rääkida, et poliitika pole muutunud,” kirjutas Maasikas Twitteris, suunates oma säutsu Ratase ja Reinsalu kontodele. Ta tõi eraldi välja siseministri edastatud sõnumi jagada Briti peaministriga kogemusi suveräänsuse taastamisel.

BNS

2 kommentaari
  1. Ott 3 aastat ago
    Reply

    Ei ole meie elu EL-us paremaks läinud. Muidugi on see Ansipi ja Rõivase valitsuste süü aga vahele pole ka segatud.

  2. Pask 3 aastat ago
    Reply

    Jaa Ott, euroliit on täiesti sarnane NSVliga. Kuidas on muidu võimalik, et võimul on partei, kus kolosiaalne kooslus kompartei juhtfiguure, kiitusega leningradi Kõrgema Parteikooli vilistlasi ja hord partorge ja teisi “töörahva juhte”?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.