Krüptoraha kasutamine muudab pangandust

Bitcoinid Foto/allikas: Artyom Geodakyan/TASS/SCANPIX

Virgo Kruve

Internetis kasutatav krüptoraha võib pälvida riikide järelevalve ja seeläbi ka ametliku tunnustuse. Tagatiseta virtuaalraha muutuks maksevahendiks, millel on väärtus.

Praegune riikide keskpankadega rahasüsteem pärineb 1944. aasta Bretton Woods’i kokkulepetest, millega loodi Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), Maailmapank ja Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO). Selle järel sai USA dollar maailma domineerivaks rahaks, mida kaitstakse riigi sõjaväega. Näiteks Iraagi ja Liibüa diktaatoritel oli vastasseis Läänega ning sanktsioonid rohkem kui kümme aastat, aga nende sõjalise kukutamisega läks kiireks pärast Saddam Husseini ideed hakata naftat müüma eurode eest või Muammar Gaddafi ideed tuua käibele tagasi kullaga tagatud raha (dinaar).

Tagatiseta raha

USA dollar oli tagatud kullaga kuni 15.08.1971. President Richard Nixon tühistas selle ajutise meetmena Vietnami sõja majandusraskuste ajal. Oktoobris 1976 muudeti ametlikult dollari definitsiooni, eemaldades seadustest viited kullastandardile. Rahvusvaheline rahasüsteem koosnes nüüdsest tagatiseta rahadest, mille trükkimisel polnud piiri.

Raha ei olnud enam rikkuse kogumise vahend, sest läbi inflatsiooni kaotas ostujõu. Eesti keskmine brutopalk oli 1992. aastal 549 krooni ehk tänapäeva rahas 35,08 eurot. Ametlikult oli kroon seotud Saksa margaga (1:8) ja hiljem euroga (1:15,6466). 2018. aasta IV kvartalis saadi brutopalka 1384 eurot (Statistikaamet).

26 aastaga brutopalk 39-kordistus, aga sellest ei järeldu, et osta sai 39 korda rohkem.

Krüptoraha ja pangad

Interneti vajadustele sobiv krüptoraha bitcoin (lühend BTC) tehti avalikuks 2008. aastal. See on detsentraliseeritud (ilma keskpangata) virtuaalraha, millega saab tehinguid teha internetis. Sellel puudub tagatis ja koguse suurenemine on aeglane, sõltudes kaevandamisest ehk krüptograafia järgi arvutamisest. Eelmisel aastal oli Eestis registreeritud 900 firmat, millel virtuaalraha raha vastu vahetamiseks teenuse tegevusluba või virtuaalraha rahakotiteenuse pakkuja tegevusluba.

Siiani ei ole riigid ja pangad krüptoraha maksevahendina tunnistanud ning vähestes kohtades saab sellega internetis kaupade ja teenuste eest maksta. Põhjuseks on selle väärtuse suur kõikumine, mis viimase kahe aastaga langes 19 800 dollari pealt 8 000 dollarini. Raha saab maksevahendiks läbi keskpanga, mis reguleerib selle kogust. Hind tõuseb defitsiidi korral, ületootmisega kaasneb  inflatsioon.

Teine krüptoraha kasutusviis on bitcoin’i ja analoogidega spekuleerimine. Spetsiaalsetel lehtedel ostavad inimesed neid dollarite või eurode eest lootuses, et tulevikus on hind veelgi kõrgem.

Enne Eesti majanduskriisi osteti börsile läinud firmade aktsiaid: Starman, Tallink Grupp, Olympic, Eesti Ekspress, jne. 12 aastat hiljem on kõik aktsiad odavnenud, osa firmasid ka börsilt lahkunud.

Sama juhtub krüptorahaga, kus spekulatsioon lõppeb hinnalangusega või krüptoraha kadumisega (onecoin).

13. juulil rääkis LHV panga suurosanik Rain Lõhmus investeerimisfestivalil oma ebaõnnestumisest etherum krüptorahaga, sest ta unustas ära rahakoti parooli. „Vahepeal oli see summa kordades suurem kui LHV väärtus,” ütles Lõhmus.

Krüptoraha kolmas kasutusviis on riikidevahelised ülekanded, ilma pankade teenusetasudeta. Maailmas on palju riike ja sadu miljoneid inimesi, kellel puudub ligipääs pangale ja makseteenusele. Näiteks võõrtöölised saadavad raha kodumaale. 18. juunil tutvustati Facebooki krüptovaluutat Libra, mis „oleks reguleeritud ja toetatud reaalsete varadega”. Kättesaadavaks tehakse Facebooki digitaalse rahakoti Calibra ja teiste teenustega. Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire on öelnud: „See ei tohi saada riiklikuks valuutaks.”

Paar protsenti tehingutest on seotud ka rahapesuga, sest anonüümne krüptoraha on kergesti edastatav üle riigipiiride; seda on raske konfiskeerida ja maksustada. Viimastel aastatel on internetis levinud viirused, mis krüpteerivad nakatunud arvutis olevad andmed ja nende tagasisaamiseks küsitakse samuti bitcoin’e.

Lõpuks on krüptoraha neile, kes ei usalda praegust keskpankade raha.

Eesti Panga president Ardo Hansson nimetas 7. jaanuaril krüptoraha „täielikuks mõttetuseks”, mille mull on hakanud kokku kukkuma.

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler andis 21. juulil intervjuu ERR-ile, milles rääkis Facebooki libra riiklikust reguleerimisest, sest makseteenusena tuleb takistada rahapesu võimalus. Koos riikliku järelevalvega saaks krüptoraha (bitcoin, libra) riigi poolt reguleeritud virtuaalrahana võrdseks praeguste keskpankade rahadega (maksevahenditega).

Krüptoraha on jõudnud inimesteni ning pankurid ja ametnikud soovivad seda reguleerida.

3 kommentaari
  1. Prohvet 5 aastat ago
    Reply

    EHK ONGI KÄES AEG ÜLDSE RAHAST LOOBUDA…?
    KÕIK PROBLEEMID LAHENEKSID POSITIIVSELT… ELUSOLENDITELE
    PLAANI JÄRELE = KÕIK VAJALIK + VEIDIKE LUKSUST. MITTE NIIPALJU TÖÖD. SENISTE LÄBUMÕNUDE JA HARJUMUSTE ASENDAMINE EHTSA RÕÕMU JA RAHUTOOVA ELUGA- TÕELISTE VÄÄRTUSTEGA = ELUKESKKONNA MUUTUMINE EMOTSIONAALSELT TURVALISEKS, TAGATULT TURVALISEKS KA TEISTELE ELUSOLENDITELE, TERVISLIK JA PUHAS TOIT, HOOLIVUS KÕIGES =SISSEKIRJUTATUNA LAUSA SEADUSTESSE.
    RAHVAMORAALI=TAVA MUUTUMINE, MIS SEAB ESIKOHALE HOOLIVUSE TEISTE ELUSOLENDITE VASTU JA SELLE LE VASTAVALT INIMESE VÄÄRTUSE.MITTE KUI TUBLI TÖÖRÜGAJA TA ON, LOJAALNE ÜLEMUSTELE, AJUPESTUD VALETAJA ENDALE J TEISTELE AHNUSEST, JUBA LAPSENA RIKUT.
    VAJA POLE NII PALJU, VAJA ON TÕELISELT HEAD, TERVISLIKKU, RÕÕMUTEKITAVAT. LÕPEB KA LOOMATAPP JA ORJASTAMINE- NII INIMESTE KUI LOOMADE.

  2. MylliFarmer 2 aastat ago
    Reply

    Raha teenimine on mõistlik idee, kuid ma tahan seda teha kasiino abil, nii et kui keegi oskab selle kohta häid ülevaateid soovitada, saaksin selle hea meelega.

  3. Evan 2 aastat ago
    Reply

    Üldiselt mõistan eelmist kommenteerijat täielikult. Sellised tegevused aitavad tõesti teie elu paremaks muuta. Pealegi, ma tean, mis tunne on sobivat mängu otsida. Seega, kui tegin kindla otsuse kasutada seda allikat eesti online kasiinod, kus saate lugeda arvustusi kasiinosaitide kohta. Loodan, et proovite seda ise kasutada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.