Ratas: India ja Eesti tihedam koostöö avab mõlemale uusi võimalusi

Foto: Riigikantselei

Stenbocki maja, 21. august 2019 – Peaminister Jüri Ratas kohtus täna India asepresidendi Muppavarapu Venkaiah Naiduga, kellega räägiti riikide kahepoolse koostöö tihendamisest nii poliitikas, majanduses, digivaldkonnas, hariduses kui ka rahvusvahelistes organisatsioonides.

“Mul on siiralt hea meel, et Eesti ja India omavahelised suhted on viimastel aastatel muutunud üha lähedasemaks. Oluliselt on kasvanud näiteks nii India üliõpilaste kui ka iduettevõtjate huvi Eesti vastu,” ütles peaminister Jüri Ratas. “Oleme väikese avatud majandusena teinud viimastel aastakümnetel suure arenguhüppe, mille tulemusena on Eesti maailmas esirinnas e-riigi lahenduste, küberturvalisuse ja plokiahela tehnoloogiate valdkondades. Jagame hea meelega oma kogemusi ka Indiaga. Paljud sealsed ettevõtjad on meile juba head investeeringupartnerid ning sellest võiks välja kasvada veelgi laiem koostöö väga erinevates paljudes majandusvaldkondades. Oleme osa Euroopa Liidu siseturust, mis teeb siia investeerimise ning meile oma tegevuse laiendamise väga atraktiivseks.”

Peaminister Ratas tegi kohtumisel ettepaneku hakata Indiaga vastastikku tunnustama ülikoolide diplomeid, mis tagaks kindluse tudengitele ja avaks arenguvõimalusi ülikoolidele.

Lisaks kõnelesid riigijuhid Eesti plaanidest ÜRO julgeolekunõukogu mittealalise liikmena. Sinna plaanib aastateks 2021-2022 Aasia piirkonnas kandideerida ka India.

Eesti ja India sõlmivad visiidi ajal kolm koostöökokkulepet. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning India tehnoloogia- ja IT-ministeeriumi vahel kirjutatakse alla e-valitsemise ja digikoostöö memorandum ning Riigi Infosüsteemide Ameti ja India partneri CERTi vahel sõlmitakse küberkoostöömemorandum. Lisaks allkirjastatakse koos välisministeeriumiga diplomaatiliste passide viisavabaduse leping.

India asepresidendiga on kaasas üle äridelegatsioon, kus on esindajaid IT-, turismi-, logistika-, jaekaubanduse ja teistest valdkondadest. Täna õhtupoolikul peab peaminister Ratas kõne India delegatsiooni ja EASi ärifoorumil. Rohkem infot ürituse kohta: https://www.eas.ee/events/india-business-forum/.

1 Kommentaar
  1. Väga 1 aasta ago
    Reply

    õige! Avame Eestis India ülikooli!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.