Sotside suvine vaikelu tekitab erakonnas tuska

Katri Raik. FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

TALLINN, 5. september, BNS – Sotsiaaldemokraatide suvine vaikelu on hakanud erakonnas nurinat tekitama ning heidetakse ette liigset tagasihoidlikkust ja mittereageerimist, kirjutab Postimees. 

Näiteks ligi kuu aega tagasi valitsuses kokku lepitud pensionireformi osas kujundavad sotsid seisukoha alles nädalavahetusel toimuval erakonna volikogul. Jutuks tuleb ka see, mida oma väikese riigikogu fraktsiooniga üldse korda suudetakse saata.

«Mina ei ole rahul ja ma olen oma rahulolematust väljendanud. Selge, et on vaja sõna võtta, ja oma teemasid, mille eest seista,» ütles riigikogu liige ja sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimees Katri Raik.

Tema sõnul on erakond pärast kahtesid valimisi ja esimehe vahetust elanud vaikelu, ent see peab lõppema. «Eesti on nii väike riik, et igast parlamendi poliitikust sõltub väga palju. Sa pead olema aktiivne,» sõnas Raik Postimehele.

Samas märkis aseesimees, et erakonna siselõhet ei tasu tema sõnadest välja lugeda, sest ta on ikkagi partei esimehe Indrek Saare meeskonnas. «Vaieldamatult alati, kui vahetub esimees, tekib selline ebalus, see on ju normaalne,» sõnas ta.

Ka riigikogu liige Riina Sikkut möönis, et suvel oli teemasid, mille puhul oleksid sotsiaaldemokraadid pidanud jõulisemalt sõna sekka ütlema. Näiteks Tallinna Ülikooli tembeldamine hobusevaraste koolitajaks ja pensionireform olid teemad, mille puhul oleks Sikkuti arvates võinud häält teha.

Erakonna esimehe Indrek Saare sõnul tuleb aga lahinguid valida. «Kas see on sõnavõtmine sõnavõtmise pärast või see ka aitab midagi ühiskonna jaoks paremaks muuta,» sõnas Saar.

«Selleks, et täpselt lasta ja püssi paugutada, tuleb enne püssi laadida,» arvas ka sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna esimees Rainer Vakra. «Muidu juhtub nii nagu Reformierakonnal, kes läks karu jahtima ja peaministrit umbusaldama, aga sellega valitsust hoopis kinnitas,» rääkis Vakra.

Tema arvates on «äge», et uus esimees Indrek Saar on rahulikuma tooni valinud. Miks siis aga ei ole teised sotsid initsiatiivi võtnud, kui esimees on tagasihoidlik? Põhjus peitub ilmselt selles, et üldjuhul kõneleb põhimõttelistes küsimustes ikkagi esimees ning üle tema pea ei taheta tegutseda. Võimuvõitlust ja tülisid väldivad sotsid nagu tuld, sest valimistel kaotatud saadikukohad on neid niigi haprasse seisu asetanud. Niisiis oodatakse tasakesi ja mõningase teadmatusega, kuidas nüüd edasi minnakse.

2 kommentaari
 1. vana 1 aasta ago
  Reply

  Valimistel kaotatud saadikute kohad on sotsidel võimalus tagasi võita ainult praegust koalitsiooni mõistes — mispärast ta üldse sündis ja oli riigi mõiste ja olemuse tagamise ainuke ja pea viimane võimalus antud hetkel.
  Veel rohkem on teil võimalus veel saadikukohti kaotada, kui asute oravate haukuvate karavanikoertega ühte ritta klähvima koalitsiooni iga riigivalitsemise vajaliku meetme peale.
  Juhul, kui mõistate selle koalitsiooni väga lähedast positsiooni ühiskonna sotsiaalse arengu kujundamisel teie sotsiaalsete väärtustega – on ka teile valimistel saadikute kohad garanteeritud.

 2. Pole 1 aasta ago
  Reply

  nad nii vait midagi. Alles eile kukkusid kõvasti pasandama, et inimeste röövimine pankurite poolt on OK ja JOKK ning seda tuleb jätkata. Ning nagu väike KaKake lubas peaministrikoha eest elu anda, lubasid ka pedesotsid rahva röövimise eest elu hinnaga seista. Seejuures ükski pedekas ei toonud välja ühtki arvu, mis nende möla oleks kaitsnud!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.