Keskpank: lähitulevikus pole kiiret hinnakasvu oodata

Pood. Foto: Urmas Luik/Scanpix

TALLINN, 6. september, BNS – Keskpanga hinnangul pole Eestis lähitulevikus oodata kiiret hinnakasvu ning tänavu kasvavad tarbijahinnad 2,5 protsenti. 

Tarbijahinnad tõusid augustis aastatagusega võrreldes 2,4 protsenti. Hinnatõusu pidurdasid enim energiahinnad ja kiirendasid kallinevad teenused, märkis Eesti Panga ökonomist Sulev Pert pressiteates.

Energiahindade langus tuleneb peamiselt nafta hinna langusest maailmaturul, kuid olulist mõju hindadele avaldas ka kange alkoholi ja õlle aktsiisimäärade 25 protsenti alandamine juulis. Alkoholi odavnemine on tänavu hinnakasvu aeglustanud ligikaudu 0,2 protsendipunkti võrra.

Kui toiduainete ja energiahinnad kõrvale jätta, siis ülejäänud tarbijakorv kallines aastaga 2,5 protsenti. Hindade tõusu on Eestis jätkuvalt vedanud teenuste kallinemine, sest majanduses valitsevad head ajad – töötuse määr on olnud madal ja palgakasv kiire.

Maailma majanduskasvu aeglustumise taustal ei ole Eestis ega euroalal lähitulevikus kiiret hinnatõusu oodata, sest riikidevahelised kaubanduspinged vähendavad nõudlust kaupade ja toormete järele. Eesti Panga juuniprognoosi kohaselt kasvavad tarbijahinnad tänavu 2,5 protsenti.

Statistikaamet teatas reedel, et tarbijahinnaindeks tõusis tänavu augustis eelmise aasta sama kuuga võrreldes 2,4 protsenti, seejuures mõjutasid indeksi muutust enim toit ja transport. Võrreldes selle aasta juuliga kasvas tarbijahinnaindeks augustis aga 0,7 protsenti.

4 kommentaari
 1. Lähitulevik 1 aasta ago
  Reply

  on parajalt ebamäärane ajamääratlus, et seda pimesi uskuda. Juba lähituleviku ajamäär on eri inimestel erinev.
  Kuid hinnad muutuvad vastavalt pakkumisele-nõudmisele ja rahaühiku väärtusetustumisele. Kuna eurosid trükitakse aina juurde, siis katteta rahahunnik sunnib ka hindu tõstma. Teine tegur, mis tõstab hindu, on inimeste ostujõulisus. Kui oled poole vaesem, siis ei saa ka praegust kaupa sama hinnaga müüa.
  Pealegi, mida praegu keegi ei taha tunistada, on peatseltsaabuv uus masulaine. Kestab see taas oma paar aastat, kuid järelmid mõjutavad meid veel kuni 5 aastat edasi. Kuni järgmine laine peale ei tule. Põhjustavad aga need lained EL-i käpardlik rahanduspoliitika. Ja meie kuulekate orjadena oleme selle ohvrid.

 2. ! 1 aasta ago
  Reply

  mitte 2,5 vaid 10 . 30 %

 3. Jah 1 aasta ago
  Reply

  Mina usaldan praegust valitsust sest juba selle lüjikese ajaga on palju ära tehtud. VastupiAnsipi j Rõivase valitsustele püütakse nüüd teha kõik mis võimalik meie inimeste heaks.Parandatakse ka eelmiste valitsuste poolt tehtud vigu.

 4. Jah 1 aasta ago
  Reply

  Mina parandan oma vead–peab olema lühikese, vastupidi Ansipi ja Rõivase.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.