Minister Kiik vähikonverentsil: peame ühiselt tõhustama vähiennetust

Foto: Sotsiaalministeerium
Valitsus arutab eraldi vähistrateegia loomise vajalikkust ja täiendavaid vähi ennetustegevusi sel sügisel,” ütles minister Kiik.

Vähkkasvajate levik ohustab Eesti rahva tervist ja koormab meie tervisesüsteemi. Valitsus arutab eraldi vähistrateegia koostamise vajalikkust ja täiendavaid vähi ennetustegevusi sel sügisel, kinnitas sotsiaalminister Tanel Kiik täna, 13. septembril Tallinnas toimuval Eesti Vähiliidu teaduskonverentsil.

„Vähi levik ohustab Eesti rahva tervist ja koormab tervisesüsteemi ning probleem on äärmiselt tõsine. Südame-veresoonkonna haiguste järel on kasvajad Eesti elanike peamiseks enneaegse suremuse põhjuseks. Seepärast peame laiapindses koostöös leidma võimalusi ennetatavate vähijuhtude ja -suremuse vähendamiseks,“ ütles minister Tanel Kiik. „Eesti riik peab astuma suuremaid samme tõhusama ja läbimõeldud vähiennetuse suunal. Valitsus arutab eraldi vähistrateegia loomise vajalikkust ja täiendavaid vähi ennetustegevusi sel sügisel.“

Minister Kiik rõhutas, et vähi ennetus saab edukalt toimida vaid koostöös. „Tervishoiusektor ja -poliitika peavad olema inimese tervisele ja heaolule orienteeritud, kuid palju sõltub ka meie enda igapäevastest valikutest ja sellest kuivõrd toetab tervise hoidmist meid ümbritsev keskkond,“ ütles Tanel Kiik. „Enneaegse suremuse ja haigestumuse tõttu kaotatud eluaastatest enam kui pool kaotame peamiste riskitegurite – alkoholi- ja tubakatarvitamise, tasakaalustamata toitumise ning vähese füüsilise aktiivsuse tõttu. Keegi ei saa teha tervislikke valikuid meie eest, kuid riigi roll on inimesi toetada mõistlike otsuste langetamisel. See tähendab, et vähkkasvajate varajase avastamise ja ravivõimaluste laiendamise kõrval peame enam panustama ka teavitustöösse ning tervist toetava keskkonna loomisse.“

Minister Tanel Kiige sõnul vajab järjekindlat ülevaatamist ja ajakohastamist ka sõeluuringute korraldus ja kvaliteet. „Lähiaastatel on vaja parandada olemasolevate sõeluuringute kvaliteeti, sealhulgas hõlmatust, et sõeluuringud oleksid tõhusad ja tooks maksimaalselt kasu,“ ütles Kiik.

Eesti Vähiregistri andmetel registreeriti 2016. aastal Eestis 8788 esmast vähijuhtu ja 3834 vähist põhjustatud surma. Haigekassa on aasta-aastalt suurendanud vähiravi ja -ravimite rahastamist. 2018. aastal kulus vähiravimitele ligikaudu 48 miljonit eurot. Kokku investeeris haigekassa eelmisel aastal vähiravisse ca 156 miljonit eurot, rahastades seeläbi nii ennetust, vähkkasvatajate varajast avastamist kui ka ligikaudu 50 000 inimese vähiravi.

Vähi ennetuseks tehtavatele ja kavandatavatele tegevustele annab raamid praegu sotsiaalministeeriumis koostatav uus rahvastiku tervise arengukava aastateks 2020-2030. Arengukava raames on plaanis koostada ka eraldi vähiennetuse tegevuskava. Arengukava seab eesmärgiks vähendada alla 65-aastate suremust pahaloomulistesse kasvajatesse 2030. aastaks 40% võrra.

Sotsiaalminister Tanel Kiik avaldas heameelt, et valitsus toetas Eesti liitumist maailma vähideklaratsiooniga, mis seab eesmärgiks vähendada vähist tingitud enneaegset suremust, parandada inimeste elukvaliteeti ning tõsta vähi elulemust. Maailma vähideklaratsiooni allkirjastab peaminister Jüri Ratas täna kell 20.30 Hilton Tallinn Park Hotellis algaval pidulikul õhtusöögil.

4 kommentaari
  1. Nii 5 aastat ago
    Reply

    et kui vähk meid tapab, siis pühas toimingus tuleb vähki ennetada?

  2. ??? 5 aastat ago
    Reply

    MIKS AINULT ALLA 65 aastaste???
    Kui saad 65 siis su elujanu alles tekib.
    Kui poest ei saa mitte midagi osta, mis kaudselt vähki ei tekitaks, kui paljud vererõhurohud tekitavad vähki, apteekides müügil talki sisaldavad tooted jne.jne.jne. Kas Te tahate rinda pista sisselastud FARMAATSIAKONTSERNIDEGA…? jm. kontsernidega
    Oh, ei te taha.
    Seeoärast pole mõtet kirjutada ja kontserte teha. Noh, valuvaigistiteks ehk on mõni kontsert kasulik või suursööming “eliidi” heategevuses.

  3. tule, Tanel, läheme vaatama 5 aastat ago
    Reply

    Kallis noormees, võtan su käevangu ja läheme poodidesse ja apteekidesse ja ma selgitan Sulle ,kus see vähk ennast sinna ära on peitnud. Kui sa muidugi julged tulla minusuguse ilma hammasteta B-sotsiaaliga. = lerjuspensionäriga .
    Aga selleks ajaks võib ju rahva ja omanikud-juhatajad minema kihutada sealt. Muidu nad hakkavad kohe Valetama ja lolli juttu ajama.
    A võib-olla on see kõik Issanda nuhtlus inimeste peale pandud, et tunneksid oma pahategude viljade maiku, sest patuta pole neist keegi , olgu või see, mis nad loomadega teha lubavad või teevad.

    • See 5 aastat ago

      noormees ei käigi poodides, talle tuuakse kõik koju kätte. Ning on enne kõik vähilooted välja puhastatud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.