Aab jagab naaberriikidele Eesti kogemusi haldusreformist

Jaak Aab

TALLINN, 16. september, BNS – Riigihalduse minister Jaak Aab kohtub esmaspäeval Läti keskkonnakaitse- ja regionaalminister Juris Pūce ning Soome regionaalministri Sirpa Paateroga, kellele ta jagab Eesti kogemusi haldusreformi elluviimisel.

“Meie põhjalikult ette valmistatud ja tulemuslik haldusreform on pälvinud palju tähelepanu,” ütles Aab pressiesindaja teatel. “Selle läbiviimine huvitab meie naabreid Lätist ja Soomest, kes on samuti just praegu enda riikides reformi ette valmistamas. Meeleldi oleme oma naaberriikidele suunanäitajad ja abistame nõuga nende reformi elluviimist.“

„Enne reformi olid paljud omavalitsused olukorras, kus nad ei suutnud piisavalt pakkuda oma elanikele olulisi teenuseid. Selle valukoha tõid korduvalt analüüsides välja nii Riigikontroll kui ka õiguskantsleri ametkond,“ lausus Aab.

Rahandusministeeriumi esmasest analüüsist, kus võrreldi ühinenud omavalitsuste ametikohtade arvu reformieelse ajaga, tuli välja, et Eestis on märkimisväärselt paranenud mitmete oluliste teenuste kättesaadavus. Varasemalt teenindas paljudes omavalitsustes üks töötaja mitut valdkonda, kuid nüüd on omavalitsustes igas valdkonnas põhikohaga tööl oma eriala spetsialist. Näiteks enne haldusreformi ei olnud ühinevatest omavalitsustest eraldi juristi üle 80 protsendil omavalitsustes, kolmandikus ei olnud ehituse ja planeerimise ametikohta ning lastekaitsespetsialisti ametikohti oli 185 ühinemiseelse omavalitsuse peale kokku 95.

„Pärast omavalitsuste ühinemist on Eestis varasemast tugevamad ja tööjõulisemad omavalitsused. See annab neile senisest paremad võimalused kohaliku elu korraldamisel. Arvan, et see on üks olulisematest järeldustest, mida plaanin tutvustada meie naaberriikide ministritele,“ lisas Aab.

2 kommentaari
  1. ? 2 aastat ago
    Reply

    ah siis Soome ja Rootsi ei saanud enne haldusega hakkama ja peavad eestilt õppima.

    • Aava 2 aastat ago

      järgi saaks ilma omavalitsuteta veelgi paremini läbi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.