Jaeketid: eestimaise toidu käibemaksu võiks langetada

19.09.2019

Jaekaupmeeste hinnangul võiks Eestis kaaluda käibemaksumäära vähendamist kohalikele toidukaupadele. 

Rimi Eesti juhi Vaido Padumäe sõnul ostavad eestlased üha enam küll kodumaist toidukraami, kuid seejuures on eestlane endiselt üsna hinnatundlik.

Padumäe peab seejuures üheks lahenduseks käibemaksumäära vähendamist kohalikule toidule. “Eestis on toidukaupade käibemaks üks kõrgemaid võrreldes muu Euroopaga. Eestist veel kõrgem toidu käibemaksumäär on ainult Leedus ja Taanis,” märkis ta. “Mõnes riigis aga puudub enamikul toidukaubal käibemaks üldse – näiteks Suurbritannias,” tõi Rimi juht esile.

Ka Coop Eesti leiab, et toidukaupade käibemaksu alandamine on üks kiiremaid ja efektiivsemaid viise inimeste toimetuleku parandamiseks ning samuti riigi võimalus suunata inimeste toitumisharjumusi.

Coopi kommunikatsioonijuht Martin Miido ütles BNS-ile, et soodsam või üldse nullprotsendise määraga käibemaks värskele puu- ja juurviljale motiveeriks Eesti inimesi neid rohkem ostma.

“Arvestades seda, et täna moodustab käibemaks viiendiku Eesti inimeste toidukorvi hinnast, siis loomulikult toetame käibemaksu vähendamist toidukaupadele, seda eelkõige puu- ja juurviljadele, et soodustada inimeste tervislikku toitumist ning vähendada kokkuvõttes toidukauba hinda,” rääkis ta.

Selveri juhatuse liikme Kristi Lombi hinnangul on mõttel kindlasti kandepinda, eriti arvestades asjaolu, et Eesti on Euroopa Liidus üks kõrgeima palgavaesusega riike ning statistika järgi elab iga viies elanik suhtelises vaesuses.

Samas märkis ta, et lahendus peaks olema üheselt arusaadav ja kergesti rakendatav. “Maksueelise andmine kohalikele kaupadele ergutaks kindlasti kohalikku tootmist, kuid teeb selle rakendamise keerulisemaks ning võib minna ka vastuollu ühisturu reeglitega,” tõdes Lomp.

Selveri juhatuse liige rõhutas, et oluline on ka sellise muudatuse mõju riigieelarvele, mis tähendaks, et riik peaks puudu jääva raha omakorda mujalt leidma või kulutusi piirama.

Maxima Eesti tegevjuht Edvinas Volkas lisas, et jaekett tervitab kõiki ettevõetavaid samme, mis lõppkokkuvõttes võiksid langetada toiduainete ja esmatarbekaupade hindu ning võimaldavad nii peredel oma igapäevaste kulutustega paremini toime tulla.

Eestis kehtib praegu toidukaupadele käibemaksu üldine 20-protsendiline määr.

9 kommentaari
  1. Tühi 5 aastat ago
    Reply

    jutt. Vaja on hoopis käibemaks tühistada, samuti muud jupimaksud ja asemele panna ühtne ühemääraline tarbimismaks. Kuna raha liigub rohkem, langeb ajapikku ka see maks.
    Mis aga puutub välismaise kauba võidutsemisele hinnasõjas, siis tuleb kehtestada vastutoime tollimaks. Kui nt Saksamaal makstakse tootjale peale 30% ja kütusele (mida tootja samuti vajab) 20% ja muudele osistele 10%, siis peaks ka meil olema õigus ennast kaitsta 60%-lise vastutoime tolliga.
    Tean et seda Brüsseli altkäemaksjad ei luba, kuid just sellepärast tuleb sellest seapesast välja astuda.
    me ei taha tunnistada, kuid toit on inimesle eluliselt vajalik ning see ei tohigi olla odav. Toiduained peavad end ise ära tasuma ning tootjale ka kasu tooma. Seepärast tuleks lõpetada kõik pealemaksed ning lasta toiduainetel saada turuhind. Siis suudaks ka mõned meie tooted välismaistega võistelda. Ei tooda ju prantslane sama palgaga 4 korda rohkem kui meie. Seda meil teatakse, kuid midagi meie kaitseks ei liigutata.

  2. to tühi 5 aastat ago
    Reply

    Ma ei osta põhimõtteliselt Eesti toitu – sest mulle on vastik ,kuidas nad masid nöörivad.
    Eesti köögvili on alati 2-3 korda kallim. Ka Lätist, Poolast, Venest.. Hollandi, USA ,Vietnami, Moldova,Bulgaaria, Vietnami tooteid ei osta mürkide tõttu.GMO.
    B.Jaama turul käivad küll vast miljonärid ja poliitikud – see rohkem väljanäitus seal.
    Ja sinu jutt näitab just lõppematut ahnust. Muide- liha ostan vaid koerale. Pooltooteid ei tarbi amugi.
    Pane aga vel hinda juurde ja vii oma riik j inimesed raskustesse – saed oksa,millel istud.
    Eestlased kohe ei oska meeldivat äi teha, ikka mingi kasvatamatu,kombetu jurak rehepapp lööb välja.
    Sinu arust peaksid vaesemad nälga surema ?
    RIIGIL ON VAJA KEHESTADA TOIDU PIIRMÄÄRAD, VÄHEMALT TÖÖTLEMATA TOIDU JA SEDA EELKÕIGE HULLUNUD EESTI TOOTJATELE.
    VENNAARM EI ROOSTETA…

    • Kui 5 aastat ago

      toidule kehtestataks piirmäärad, siis läheks toiduaine veelgi kallimaks, sest igale poole seda ei jätkuks, sest kõigile ei saa vastavalt vajadusele võrdselt jaotada. Kui aga pole, tekib nõudmine ja see tõstab juba hinda.
      vaja oleks hoopis kehtestada piirmäär sissetoodavale pealemakstavale toiduainele. Ning sellisele, mida meil tööstuslikult ei toodeta. Nii jääks välja lõunamaised puuviljad ja marjad, need meie omi ei ohusta. Samuti on ülim lollus maksustada neid tooteid, mida me ise üldse ei tooda: autod, vedurid, lennukid, ookeanilaevad, raadiod, telekad jpm. Las tuuakse sisse, tooja teenib ja ostja saab odavamalt. Kuid tarbitakse ikkagi ning tarbimismaks toimiks ja täidaks ka valitsuse kassat.

  3. ... 5 aastat ago
    Reply

    To Tühi! Õige, kõik kaup tuleb Venemaalt osta, seal on alati odav ja kvaliteetne ja selleks, et vene kaup ka kõigini jõuaks, tuleb kohe eurost kiiresti välja astuda ja SRÜ ga liituda! Selleks teevadki Helmed Rattaga tihedat koostööd. Siis on õnn ka eestlase laual

    • Venemaaga 5 aastat ago

      tuleb kaubavahetus hoida 5% piires ning ühe valdkonna kaubavahetus 20% piires. Siis ei mõjutaks meid vankade tundelised nöökimised.

  4. !!! 5 aastat ago
    Reply

    kui venelased kedagi nöögivad vahel harva, siis meie ettevõtjaid, vastuseks meie poliitikute jõupingutustele
    karule saba peale astuda,mitte aga meie rahvast,sest kui Venes ei osteta meie kaupu, peavad meie oma ettevõtjad need siin odavamalt maha müüma – saavad kallid suguvennad ka maigu suhu ,need vaesemad.
    Venelasega on nüüd konkurents -kapitalismi ja liberaalse turumajanduse osa – seda te tahtsite ja seda saate.
    Konkurents on konkurents.
    Küll peaks riik kodumaise toodangu hinnad üle vaatama ja mitte lubama müüa mujal enne kui kohalikud isu täis saanud.
    A kus selle kisa ots siis !!!
    Võib-olla ahnus tõigi siia linnugripi ja seakatku – Ameerikas ennegi toitu hävitet ,et hinnad ei langeks.

  5. einoh 5 aastat ago
    Reply

    Ma ei saa aru neist inimestest, kes räägivad alalõpmata maksude alandamisest ja ei viitsi mõelda, et kuidas siis edasi. Iga maksu alandamisega kaob järjekordne tükike riigieelarvest, mis omakorda tähendab seda, et meil muutub mingi teenus tasuliseks. Muidugi võiks eesti toiduainetel olla madalam käibemaks, aga nad jääksid nii ehk naa ikkagi kallimaks kui siisetoodud kaupadel. Kogu jama hakkab peale EL-ist, kus põllumajandust doteeritakse niivõrd ebaõiglaselt. See pole ju aus konkurents ja me ei peaks täna mõtlema niivõrd oma hinna langetamise peale kuivõrd hakkama mõtlema siisetoodud kauba maksustamisele ja see raha tuleks otse suunata tootjatele. Oh kuidas on iga sügisel, kui toimuvad riigieelarve läbirääkimised, igasugu karvaseid ja sulelisi Toompeal plakatitega seismas ja survestamas ja nõudmas. Raha on täna juba vähe ja millal ometi tehakse ära riigireform selliselt et vähendatakse seda monstrumi. Meid on nii vähe, nüüd kuuleme et lasteaedadesse on kavas panna ühe kasvataja asemel juba kaks õpetajat rühma ette, nii ka esimesse klassi. Kaua riigieelarvelisi ametikohti paisutatakse? Ise kiitleme digiarendusega, aga kui palju on sellega seoses töökohti ära kaotatud?
    Makse alandada ei saa, raha tuleb võtta sealt kust seda pole seni võetud ja lõpuks tuleb hakata ka diferentseerima. Kui hakkate neid pensione erakorraliselt tõstma, siis ei pea personaalpensionärid saama mingit erakorralist tõusu, sest nendel on nagunii erakorraliselt juba pension kõrgem. Kaua see ühetaolisus siin riigis kestab, et jagame kõigile ühtemoodi, aga rikas saab rikkamaks ja vaesem elab ikka poolnäljas ja kusjuures see vaesem pole sugugi ise süüdi et väikest pensioni saab, nagu oleks 20 aasta asemel ainult 10 aastat tööd teinud. Te ise toodate neid vaeseid juurde, muutke see pensionisüsteem lõpuks staazipõhiseks ja lõpetage see personaalpensionäride süsteem ära. Kutsuge väljast erapooletud spetsialistid, kes suudavad selgeks teile teha et siin riigis tuleb teha üks pikk rida, nagu vanasti keka tunnis ja järjest loe ja kõik paaritud numbrid astuvad sammu taha ja saavad kinga.

    • Lõpeta 5 aastat ago

      oma kommunistlik mula ja hakka tööle.

  6. RIIK, OMAVALITSUS, TULGE JA KÜSIGE, MIDA NÕRGEMAD VAJAVAD 5 aastat ago
    Reply

    PRAEGUSED KÕIGE VÄIKSEMAD PENSIONID TULEB MUUTA INIMVÄÄRSEKS – MUUD EI MIDAGI.
    JA ÜKSIELAVAD INIMESED PEAKSID LISAKS SAAMA VEEL IGASUGU ABI JA TEENUSEID.
    NEIL JU POLE KELLEGI RINNA NAAL NUTTA.
    MIKS RIIK EI TULE PENSIONÄRI JUURDE, MIKS OMAVALITSUS EI TULE , ET KÜSIDA, KUIDAS SUL LÄHEB,
    MIDA SA VAJAD, KUIDAS SAAME SIND AIDATA.
    MIS NEIST KÕNEDEST PIDADA JA RAHASID LOOPIDA , PENSIONÄRINI NAD EI JÕUA JU, JUST SELLENI, KEL SEDA KÕIGE ROHKEM VAJA.
    PENSIONÄR EI LÄHE KÜSIMAGI HIRMUST, ET PISTETAKSE VANAEKODUSSE. JA PISTETAKSEGI, KUI TÜLI TEED, RAHA KULUTAD ,MIDA VÕIKS KRUUSATEEDE ASFALTEERIMISEKS, SEMINARIDEL JA LÕBUSATEL KOOLITUSTEL-KOKKUSAAMISTEL KULUTADA. VÕI KUI MEELDE TULETAD ENNAST, MEENUB KA SEE, ET SUL ON KINNISVARA, MIS VÕIKS SOBIDA MÕNELE ASJULISELE VÕI TA SÕBRAE.
    KUHU SEE HAMBUTU, KALTSUDES JA TIHTI PESEMATA /ple ,ärganud et omav. abistaks vee sissepanekul või dusiruumi tekitamisel, kohalik volinik aga peab sauna, mille eest võtab pensionärile kallist raha.Pestakse ju tihemini kui kord nädalas , pealegi ei kannata paljud sauna ega jaksa sinna minna/ OMA ÕIGUST NÕUDMA LÄHEB, MIS RAHADEGA, KAS TA JAKSAB, SAAB, OSKAB VÕI JULGEB – TEMA ELU JATKUB JU SAMAS OMAV. EDASI.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.