Kas 12 aasta suurim pensionitõus vääribki vaid kriitikat?

Andre Hanimägi

25.09.2019

Andre Hanimägi, Haabersti linnaosa vanem, Keskerakonna avalike suhete juht

Arvestades opositsiooni kriitikat pensionitõusule tuleb täna tõdeda, et õpetaja Lauri tarkused on aastaks 2019 lootusetult iganenud. Poole rehnungi asemel jäta see pigem tegemata. Kuna eakad on Eesti ühiskonnas raskes olukorras, ei saanud Keskerakond aga uut tõde järgida. Jüri Ratase juhitud valitsus lisas keerulises eelarvepositsioonis üle aastate pensionitõusuks ka erakorraliselt raha, mis toob 12 aasta suurima pensionitõusu. Opositsiooni ühendkoorid aga lasid lendu pettumusnootidele üles kaanoni: eakaid mõnitatakse.

Kui pealkirjade järgi võis esmapilgul tunduda, et pensionitõus ongi seitse eurot, siis tegelikkus on rõõmsam. Indekseerimise ja erakorralise pensionitõusuga kokku tõuseb keskmine pension 45 eurot kuus ehk 540 eurot aastas. Sisuliselt on see 13. pension ning pea pool Keskerakonna 100-eurosest lubadusest. Tähelepanu pälvib aga enam see, miks ei anna seitse lisaeurot välja Euroopa barokk- ja rokokoostiili mõõtu ehk lubatud sada eurot.

Pool, mitte kümnendik

Opositsiooni hoogsalt kasutatav võrdlus seitsmest ja sajast eurot on sisuliselt muidugi vale. Reformierakondlase Aivar Sõerdi arvates täitis Keskerakond pensionitõusuga kümnendiku oma lubadusest. Jürgen Ligi tõdes, et seitse on parem kui null, kuid on vähem kui Keskerakonna lubatud 100 eurot pluss indekseerimine. Mõlemad mehed eksitavad avalikkust kas tahtlikult või teadmatusest.

Keskerakonna lubadus oli 100-eurone tõus indekseerimise ja erakorralise tõusu koostoimel. See on erakonna valimisplatvormis nii ka kirjas. Endised rahandusministrid saavad muidugi suurepäraselt aru, et 100st eurost 45 pole kümnendik, kuid poliitilises võitluses kõlbab kõik. Näiteks lubada valimiste eel hoopis 200 eurot ning lisada sinna tärnike, et majanduskasvu toel ning nelja aastaga. Ehk et äkki juhtub, äkki mitte. Aga valimiskampaanias on hea numbreid duubeldada ja seda telepurgis esitleda.

Toon siinkohal teistsuguse võrdluse: Keskerakond täitis oma põhilubadusest ühe aastaga sisuliselt pool. Reformierakond lubas 2007. aastal viia Eesti 15 aastaga viie rikkaima riigi sekka. Eurostati andmetel kasvas eestlaste ostujõud 10 aastaga lubaduse andmisest Reformierakonna languseni 100 palli skaalal 69lt 77ni ehk oleme tagantpoolt kümnendad. Eespool on meist 18 riiki. Hoopis siinkohal on paslikum jutt lubaduse täitmisest kümnendiku võrra.

Pensionide erakorraline tõstmine tulevikus kindlasti jätkub ning kuigi Keskerakond ja kogu valitsus oleks kahtlemata soovinud enamat, tuleb arvestada tänast reaalsust. Muu hulgas ka seda, et mitte kõik eakad ei teeni seda niinimetatud keskmist, vaid sellest tunduvalt vähem.

Seega ei peaks ka kibedalt muigama, et tulumaks ei jäta erakorralisest tõusust midagi alles. Liiga paljudel ei küündi pension mitte kuidagi 500 euroni ehk summani, kus tuleb tulumaksu üle muretseda. Mõnitamisjuttude pausi ajal tasub mõelda, kui paljudele Eestimaa eakatele on kuni 45 eurot kuus tegelikult ka suur raha. Igasugune tõus oli seega vajalik ning samm õiges suunas, sest meie eakad elavad vaesuspiirist allpool. Olime esimesed, kes teema valimiste eel tõstatasid ning jätkame selle kandmist.

Koondamiste asemel palgatõus

Eestis on rohkelt neid valdkondi, mis vajavad lisaraha, kuid vajadused ületavad alati võimalusi. Riigieelarve eelnõu esitamine riigikogule on toonud opositsiooni pressiteadete laviini, kus kritiseeritakse liiga väikest eelarvenumbrit põllumajandusest siseturvalisuseni. Juba enne eelarve avalikustamist arutleti politseinike lahti laskmise, teadus- ja arendustegevuse peatumise, õpetajate palgatõusu külmutamise ja muude valusate kärbete üle. Nii pidas reformierakondlane Kristen Michalgi Jüri Ratase soovi arutleda jätkusuutliku maksu- ja rahanduspoliitika üle varjatud sooviks tõsta kärbete kõrval makse. Kui riigikogulane oleks paar päeva oodanud, oleks ta muidugi teada saanud koos teistega, et kogu arvamuslugu põhineb valel: ohus pole palgad, pensionid ega Eesti areng.

Vastupidi, palgafondi suurendatakse õpetajatel, sh lasteaiaõpetajatel ning sotsiaaltöötajatel, kultuuri, spordi ja siseturvalisuse töötajatel. Suureneb tervishoiu lisarahastus, teadus- ja arendustegevuse osakaal SKPst kasvab ning kaitsekulutused vastavad NATOs kokkulepitule. Jätkuvalt makstakse põllumajanduses üleminekutoetusi ja omavalitsused saavad kohalikku elu korraldada mitte ainult sõnadega, vaid tegude jaoks on ette nähtud raha. Opositsiooni lootused ja ootused riigieelarve tegelikkusega õnneks või kahjuks ei kattunud.

Kindlasti ei kattu riigieelarve ka koalitsiooni soovidega, sest tahe parandada Eesti inimeste elujärge oli suurem kui riigikassa lubanuks. Seega võiks ühel hetkel tõepoolest emotsioonideta mõelda sellele, kuhu peaks Eesti rahanduspoliitika suunduma ning mida teha selleks, et riik saaks ka edaspidi pakkuda tuge nendele, kes seda vajavad.

22 kommentaari
  1. jah ! 5 aastat ago
    Reply

    jah !

  2. Pinss 5 aastat ago
    Reply

    oleks pidanud moodustama vähemalt 40% keskmisest palgast, kahjuks on 37%. see jääb alla isegi vastikute rehvide ja pedede pinsisuhtest 39%. Siit saab teha vaid ühe järelduse: tänane kolmikmaffia oleks pidanud kõigeepalt tagama 40%-lise pinsi ehk lisama veel 8% ehk ligi 40€ kuus. Alles selle eraldamisel oleks hakatud üle vaatama ülemakstavaid arulagedaid palku, mida klikk ise omadele tõstab. H Ä B I !

  3. Tõnis Viilol 5 aastat ago
    Reply

    Erakorraline pensionitõus on ju tegelikult ikka tõus. Kui oleks tõstetud 1 e oleks see olnud ka erakorraline tõus ja pension ei ole ju kunagi nii suur olnud. Tegelikult see seitse euri ei tee elu kergemaks ega raskemaks. Mina teen pensionäridele ettepaneku.
    Moodustame fondi ja paneme selle õnnistatud seitse euri sellesse fondi. Pensionäridest moodustame väikese heategevusliku komisjoni ja töötasu ei anna. Korjame selle raha kokku ja enne uut valimist otsustame keda toetame. Sent haaval korjub ka suur summa ja erakonnale, kellele raha anname, võidab kindlast. Raha annetades sõlmime erakonnaga lepingu. Kui pensionäre edasi narritakse, astuvad koheselt tagasi.
    Riigil on raha hunnikus. Eelarved on tehtud priiskamisele ja ikka oma vaesuses igal päeval loeme, et meie ei ole kunagi nii õnnelikud olnud. Ei tohi riiki valitseda ja rahaga laristada nagu praegu. Esikohal peab olema oma rahvas. Me raiskame, ehitame raudteid ja nüüd ka tunnelit. Kellele seda vaja on? Paneme enne rahva elama. Meie, pensionärid lõime sellele riigile vundamendi ja rikkused. Laari sugused asusid koheselt lammutama, röövima, laostama, müüma.
    Inimene meie seast valitud meid teenima, julgeb öelda, et väärikatel inimestel n õigus heale ja rikkale elule.
    Meie elame sandi sentidega ja meie ei ole väärikad inimesed. Tuleb kord majja lüüa. Muutmist on alustanud EKRE. Vaatame mis tuleb ja edu korral valime edukaid ja ausaid.

    • Eriliselt 5 aastat ago

      jäi silma kena keelend – KORJUB. Sest tõesti, kui on korjama, võib vabalt olla ka isikuvaba korjuma.

  4. Aivar 5 aastat ago
    Reply

    Pasapartei on valimislubaduse täitnud. Kretiin Janeottele kiljub vaimustusest, enneolematu pensionitõus on pensionärid veel tugevamini liitnud tõelise rahvapartei külge…
    2019 aastal tuleb aga ikka rääkida ohtudest Eesti Vabariigi eksistentsile, ja need on:
    1-Rataste-Simsonite sitakeeramise olemus.
    2 perekond Helmete valetamiste ja pasandamiste pikk nimekiri.

  5. Tõnis Viilol 5 aastat ago
    Reply

    Ma ei ole EKRE liige kuid oleme õiglased. Üleskutse Aivarile. Kui sõimad, siis ikka asja eest. Ütled, et EKRE valetab. Kui oled aus Eesti mees siis kirjuta siin, mida nad valetanud on. Sinul vist on sapp haige ja see keedab paska üles. Võta Nexiumit. See tasakaalustab ja vedelik ei löö pähe.
    Kui on faktid, siis ära häbene oma päris nime all kirjutamist. Oled nagu oravad (oled vist ise orav). Nende mood on valetada, sõimata, pidada ennast targaks, riietuda kollaste sokkidega jne. Ära sina niisugune ole.

    • Mina 5 aastat ago

      pole Aivar, kuid pean teda toetama. Loe konservantide lubadusi ja põhimõtteid ning punaseid joone – miks nad selle kõik on täis pasandanud? Kas tõesti ainult ahnusest ja võimujanust? Või on nende aju niivõrd sopastatud varasema propaga, et ei suuda enam ise mõelda? Tunnistas ju Martingi, et nüüd ta alles näeb, et valitsuse rahakott ei luba paljutki varemlärmatut täita. Kuid siis polnud mõistus kodus.

  6. kirill 5 aastat ago
    Reply

    Elektrienergia eest saate tasuda 40% vähem, ilma et petad ja seadust rikkumata! Soovitan kõigil seda artiklit lugeda – http://bit.do/eepower Ma olen seda kasutanud alates detsembrist ja tegelikult peaaegu kaks korda!

  7. to Viilol 5 aastat ago
    Reply

    Pensionärid ei vali päis kindlasti enam kedagi.
    Pole kedagi valida lihtsalt.
    Ka EKRE oli valitsuses kui see otsus tehti.
    Neid on 30 a narritud, sest enamiku pension pole KUNAGI olnud ELAMISVÄÄRNE. Ka siis mitte, kui Savisaar kord otsustas seda tõsta erakorr.
    MENTALITEET seliine. Trampida neil, kellest ohtu et ole.
    See Mentaliteet jääb saatma ka teid ja teie tulevikku .

    • Heli Nõmmik 5 aastat ago

      Minu ema valib ikka EKRE,sest on ju ainus erakond,kes ka lubadusi on hakanud täitma. Ref,sits tuleks igaveseks puhkusele saata või otse vanglasse.

  8. Hanimägi valetab. 5 aastat ago
    Reply

    Ei ole rahva mälu nagu haugil. Häbi seda poisikest vaadata.

  9. Lapsautor on pissinud 5 aastat ago
    Reply

    Ka Viilol on rumaluke:
    Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb andis 2018. aasta jaanuaris intervjuu Lääne Elule. Sama ajalehe ajakirjaniku lugu tema NATO-skeptilisest seisukohast oli talle varem maksma läinud ministrikoha. Üllatavalt avameelses intervjuus pillas peasekretär, et Keskerakond kavatseb valimistel pakkuda pensionäridele 100 eurost pensionitõusu 2019. või 2020. aastal.
    Erakonna juhtkonnas sai Korb nii kõvasti sõimata, et see oli isegi Savisaare volatiilse iseloomuga harjunud erakonnas märkimisväärne.
    See ongi SEITME €URO tõde selles reeturlikus parteis!

  10. to nõmmik 5 aastat ago
    Reply

    EKRE on lubadusi hakanud täitma jah – 4 realised maanteed on tähtsamad kui vanade elukvaliteet.

  11. uskma-toomas 5 aastat ago
    Reply

    “Suurim pensionitõus” lubage naeratada ! Kui midagi teha ei ole siis koer .. aga siin inimene võtab suu täis ja lausa irvitab pensionäridele näkku.
    Keskerakond lubas,ekre lubas,isamaalasid lubasid ka ja palju aga kui tegudeni minna siis on suu vett täis.
    Meie inimesed kes usuvad erakondade lubadusi on ikka täielikult aborigeenide tasemel kui ikka on ?
    Erakondadel on tähtis saada võimu juurde see tagab valitututele hea sissetuleku,informeerituse mille saab ka valuutaks vahetada.Eesti inimene on see viimane kelle eest hoolitseda esmajärjekorras ise,siis rahvusvahelised suhted st.osalemine igasugustes kõikvõimalikes organisatsioonides.See võimaldab jälle väljavalitutel reisida mööda maailma.
    Muidugi pidev rahva hirmutamine vene ohuga mis jälle võimaldab näidata maailmale,et meie oleme nato`s paavstist paavstimad jne.Kui on kokku lepitud 2% skt`st siis meie kui õiged stahhaanovlased põrutame 2,11% !!

  12. Aivar 5 aastat ago
    Reply

    Lugupeetud Tõnis Viilol! Kuluks palju ruumi siin, kui hakkaks kõike üles lugema siin ja ega vist keegi viitsiks lugeda ka, sest seda sama saab teadmiseks võtta mujalki, aga mõned näited:
    Martin Helme TTVs paar aastat tagasi väitis oma tavairvega, et Reformierakond on peitnud Tartu kortermajade pööningutele tuhandeid migrante…
    Moonika Helme paar päeva tagasi Päevalehes”… Moskva on kaotanud seoses uue valitsuse tulekuga oma tugipunktid ja väljundid Eestis…(sõna-sõnalt mitte vist täpne, aga sõnum selline) Ju siis Refid olid Moskva käepikendus, mitte otsesidemetes koalisatsioonipartnerid…ja sõprusparteid Prantsusmaal ja Austrias ei luni mitte pikkade kätega Moskvast raha…
    Kuulge, hr. Viilol, ei viitsi Teile seda kõike siin ette vihtuda, aga tundub, et see on mõttetu tegevus.

  13. Aivar 5 aastat ago
    Reply

    Lisaks. Minu nimi ongi Aivar. Ref ei ole, olin kunagi ERSPs, aga kuna seal vaatamata suurelt väljahõigatud loosungile “plats puhtaks” ja liitumisele Isamaaga jäi kõik samaks( ikka punased pukki), siis ei näinud ma enam Eestis liikumist, mis oleks toetunud eestlusele, kui rahvusele. Selle asemel on liigutud reeturikuse, valetamise ja rahva seas omavahelise vaenu külvamisele, mis üsna varsti lõppeb meie rahva hävinguga. Minu esivanem organiseeris 41 aastal Triigi juures suure Punaväe taganeva kolonni hävitamise, 46 aastal NKVDs ülekuulamisel ütles uuriale sõna sõnalt: Vihkan teid ja jään vihlama( dokument ülekuulamisest Rahvusarhiivis), aga tema naaber ( mmuseas hulga suurema talu omanik, kui vanaisa) andis meelsasti samal ajal tunnistusi, teiste kohta, ka nende, kes polnud saksa okupatsiooni ajal üldse seotud mingi saksu pooldava tegevusega, ja tasuks sai vabaks meheks, samal ajal lasti hulk inimesi maha, või sõitsid sunnitöölaagrite poole. Vot nii, hr Viilol!

  14. Aivarile. 5 aastat ago
    Reply

    Pane kirja 1. “. 3. jne nende valed ja täpselt. Kui saad punktid täidetud, siis vaagime asja. Sa oled nagu oravatel oli kombeks põõsast tulistada keskat. Põrutas – ja kadus põõsasse peitu. Tee seda, mida palun. Sinu nimi võib Aivar olla kuid kui nii räigete süüdistustega välja tuled, pane perekonna nimi ka nähtavale. Aivareid on ju lugematu arv. Siiani on sinu jutt seosetu loba.

  15. Aivarile. 5 aastat ago
    Reply

    Ei erine kesk sugugi lubaduste poolest oravatest. Muidugi Ratas oma meeskonnaga sai hääli ebaausal teel. Pensionäridel puudus. Ratas lubas pensioni tõsta erakorraliselt 100 euri. See jutt käis päevast päeva ja ka vast hiljuti. Tegelikult seitse euri tõstmine on rahva räige petmine. See on valijatelt häälte välja petmine.
    Minu ettepanek pensionäridele on pooleks naljaga. Korjame kokku see õnnetu seitse euri ja selle abil paneme valitsema need, kes rahvast tegelikult hoolivad.
    Ma olin ise aastaid keskerakonnas ja suvel esitasin avalduse lahkumiseks. Tegin seda raske südamega kuna olen üle kümne aasta toetanud igati seda erakonda. Nimetan Ratast reeturiks ja reetur jääb igaveseks ajaks reeturiks. Reetmine sai alguse mitmeid aastaid tagasi ja ta sellega üritas kordi Savisaart kukutada. Lõpuks õnnestus.
    Riigil raha oleks inimeste heaolule palju kuid tehakse kulutusi mis rahval käib üle jõu. Ehitame raudteed, tunnelid ja pagan teab mida veel. Vene ajal, Moskva tahtel pingutasid asjamehed üle. Kui Moskva käskis karata, siis meie suured valitsejad ei küsinud kunagi kui kõrgele vaja. Ikka taevase. NATO soovib, et panustame 2%. Meie oleme teistele riikidele eeskujuks ja panustame palju rohkem. Teise riigid ei saa hakkama 2%. Mõtlevad ikka oma rahva heaolule.
    Tigedaks teeb kui valitsuse liikmed jälle räägivad, et nii hästi ei ole rahvas kunagi elanud. Julgen aga öelda, et siiski vene ajal oli inimene kaitstud ja elu kergem. Isegi pensionärid said laste-lastele kommi osta. Nüüd ei saa arsti jutule. Jääme ikka ausaks.

  16. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Ansipi ja Rõivase valitsuste ajal ei tõusnud pensionid kordagi. selle valitsuse ajal tõuseb kindlasti aga kõik võtab aegKui S.Kallas oli peaminister enne Ansipit siis ta kutsus valitsusse E.Savisaare kes tõstis pensioni 30 protsenti. Ansip j Rõivas ei hoolinud rahvast ja vaesus aina kasvas. Keskerakondlik valitsus on palju head ära teinud ja küllap tõuseb ka pension.

  17. to nojah 5 aastat ago
    Reply

    Võib-olla meid pole siis enam elus.
    Savisaar tõstis, kuid mitte sellisele tasemele, nagu peaks.
    KUI KEEGI OLEKS MIDAGI TÕESTI SOOVINUD PAREMAKS MUUTA, OLEKS AMMU ÜHINETUD EUROOPA SOTSIAALHARTAGA TÄIELIKULT.
    Seda POLE TEHTUD ja see näitab “HÄID ” kavatsusi – tegelikku suhtumist. HÄBI! 30 a. varsti möödas.

  18. Toomas 5 aastat ago
    Reply

    Nii nagu pealkirja lugesin oli kõik selge. Ja taolist iba ajab kaine inimene. Loodan,et oli.

  19. Aivarile. 5 aastat ago
    Reply

    Ära valeta. Kaks aastat tagasi ei olnud EKRE valitsuses.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.