Rakvere linnavolikogu umbusaldas linnapea Marko Tormi

Triin Varek. Foto: Scanpix

Rakvere linnavolikogu umbusaldas kolmapäeval linnapea Marko Tormi, kuni uue linnavalitsuse ametisse nimetamiseni täidab linnapea kohuseid abilinnapea Triin Varek, kirjutab Virumaa Teataja. 

Tormi umbusaldamise poolt hääletas 11 volikogu liiget ehk täpselt nii palju, kui selleks vaja. Linnapea soovisid ametist vabastada Siret Kotka-Repinski, Valeri Vaselenko, Andres Jaadla ja Allan Jaakus keskerakonna fraktsioonist, sotsid Velvo Väli ja Kelly Konetski-Ramul, EKRE esindajad Anti Poolamets ja Marti Kuusik, sõltumatu Roman Kusma ning Isamaa esindajad Kert Karus ja Olev Puldre. Tormi jätkamist toetas reformierakonna fraktsioon täies koosseisus ehk kuus volikogu liiget. Mihkel Juhkami ja Sven Hõbemägi hääletusel ei osalenud, Marko Pomerants ja Liidia Bobkova puudusid.

Volikogu otsustas, et kuni uue linnavalitsuse ametisse nimetamiseni täidab linnapea kohuseid abilinnapea Triin Varek.

Rakvere linnavolikogu esimehe Mihkel Juhkami sõnul saatis Keskerakond teisipäeval volikogule kirja, milles teatas, et lahkub koalitsioonist. “Eks põhjused, miks hääletus aset leidis, on kõigile selged ja volikogu enamus oli seda meelt, et sellise juhtimismudeliga jätkata ei saa,” kõneles linnavolikogu esimees.

Siret Kotka-Repinski sõnul viisid Tormi umbusaldamiseni tema juhtimisstiil ja sealt tulenenud usalduskriis. “Tänasest hääletamisest võib näha märke, kes uue koalitsiooni moodustavad,” lausus Kotka-Repinski, kes kinnitas, et läbirääkimised uue koalitsiooni moodustamiseks juba käivad ning koalitsioon tuleb laiapõhjalisem senisest, kuhu kuulusid keskerakond, Isamaa ja reformierakond.

Rakvere linnapea võiks Keskerakonna arvates olla Triin Varek. “Rakvere vajab linnapead, kes suudab inimesi rohkem kaasata ja olla oma tegevuses läbipaistev,” lisas Siret Kotka-Repinski.

Mihkel Juhkami ei tahtnud ennustada, kes võiksid moodustada uue koalitsiooni ja kes võiks olla järgmine linnapea. “Arvestades volikogus esindatud poliitilisi jõude, võib kombinatsioone olla viis kuni seitse,” sõnas Juhkami.

Ametist tagandatud linnapea Marko Torm lausus, et on olnud Rakvere linna või Lääne-Virumaa teenistuses aastast 2006. “Ma saan, käsi südamel, tunnistada, et olen andnud endast kõik ja peeglisse vaadates ei ole mul enda ees häbi,” ütles Torm.

Ta kinnitas, et tegi kõike südamest ja kirglikult ning see oli võimalik, kuna linnavalitsuses töötavad head ja tublid inimesed. “Oli äge sõit need kaks aastat,” kommenteeris ta oma aega linnapeana.

Torm nentis, et Rakveres on kohalik poliitika viimastel aastatel muutunud väga isiklikuks. Nüüdseks juba endine linnapea arvas, et ju tegi linnavalitsus kellegi jaoks liiga vähe, liiga kiiresti või hoopis liiga palju. “Aga pea 14 aastat on olnud eri ametites hullumeelne tempo peal ja ju siis oli mulle vaja aega,” leidis ta ametist priiks saamises positiivset.

Ta lisas, et nüüd on tal võimalus käia pojal koolis vastas, viia abikaasa sööma või minna lihtsalt trenni. Rakvere asja lubas Marko Torm aga igal juhul edasi ajada. Olgu asjaajamise vorm milline tahes. Linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami ütles, et kui Marko Torm soovib volikogusse naasta, peab ta seaduse kohaselt selleks avalduse esitama.

1 Kommentaar
  1. tõnn 5 aastat ago
    Reply

    pull elu selles rakveres. on siin selline mees, nagu jaadla, kaabuga mees, aga EKRE-s pole ta siiski veel (vist) olnud, aga on olnud ise linnpea ja neid ka kukutanud, sinna erakonda ka läheb, kuhu parajasti tarvilikuks peab. jaadlaga on asi selge, selge pole aga uue loodetava linnpea triin varekuga. teate muidugi kõik, et käbi kännust kaugele ei kukku. triin vareku papa aga on veteranpoliitik toomas varek, kunagine kõva keskerakondlane, pärast sama kõva REf-i mees. käbi ja känd, käbi andis muide enne kevadisi RK valimisi intervjuu kusagil, kus mainis et papaga ikka arutame seda ilmavärki.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.