Minister Mailis Reps: muusika on eestlaste teine emakeel ja hariduse oluline osa

EMTA saal. Foto: Haridus- ja Teadusministeerium

29.09.2019

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles täna Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia juubeliaktusel, et akadeemia sajandaks sünnipäevaks valminud kontserdi- ja teatrimajast saab nii õppekeskkond kui ka mälestusmärk, mis näitab meie lugupidamist eesti muusika ja muusikahariduse vastu.

„Muusikast kui eestlaste teisest emakeelest on palju räägitud, sest see on osa meie kultuuriidentiteedist,“ sõnas Reps. „Hariduse osa on muusika juba mitu sajandit. Tänaseni on muusikaõpetus säilinud Eesti lasteaedades ja koolides kohustusliku õppeainena ning seda imestatakse kogu maailmas – nõuab ju muusikaõpetaja koolitus palju aega, pillid on kallid ja kindlasti pole kogu rahvas, kes üldharidust omandab, muusikaliselt andekas. Kuid see on traditsioon, mis on meist teinud erilise rahva.“

Minister lisas, et ükski kultuur, keel ega traditsioon ei ela ilma selle kandjateta. „Jätkusuutlik saab olla vaid see, mida hoitakse ja pidevalt arendatakse, säilitades seejuures tasakaalu traditsiooni ja innovatsiooni vahel. Nii ka muusikas. Ma usun, et Eesti muusika- ja teatrikultuur, mis on tublisti rahvusvahelistunud, saab head hoogu uuest majast,“ sõnas minister Mailis Reps. „Võib öelda, et muusad on saanud uue kodu. Siin saab pakkuda kunstielamusi senisest suuremale hulgale  külastajaile ja see tähendab juba rahvahariduse laienemist.“

Minister Mailis Reps soovis saja-aastasele Eesti- Muusika- ja Teatriakadeemiale palju ilusaid aegu ja loomingulisi kordaminekuid ning tõhusat muusikaõpetajate järelkasvu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.