Toitu annetatagu abivajaja enda vastutusel

Toidukogumiskampaania ELMO RIIG/SCANPIX

“Eestis visatakse igal aastal ära 47 000 tonni söögikõlblikku toitu. Praegu suudab Toidupank päästa sellest vaid kaks protsenti, kuid kui seda oleks kasvõi paari protsendi võrra enam, saaksid sellest vajalikku abi tuhanded inimesed.”

See on koopia ühe ajalehe uudisest. Mida ja mis kohaga mõtlevad need inimesed, kes viskavad ära nii palju söögikõlbulikku toitu?

Vanasti öeldi, et kui leivatükk maha kukub, siis tuleb see üles tõsta ja talle suud anda. Mis toimub aga praegu?! Söögikõlbulik toit on valmistatud inimeste töö ja vaevaga, ning kui tuhandeid tonne seda toitu ära visatakse, on see toidutegijate tööle ja vaevale sülitamine, selle jalge alla tallamine.

Eestis vist muud sõna enam ei teata ega tunta kui ÄRI. Kapitalism teebki kõik selleks, et hävitada seda, mille pealt pole kasumit teenitud. Sisuliselt tähendab see: kui kauplused ei suuda oma kaupa värskelt ära müüa, siis mahakantuna otsustavad paljud kauplused ANNETAMISE asemel toidu lihtsalt hävitada. Ärikate põhimõte ongi selline: kui nemad pole saanud kauba müümiselt kasumit, siis ei pea  seda toitu mitte keegi TASUTA saama.

Minu teada COOP-i kauplused ei tee koostööd Toidupangaga. Kuhu nende poolt maha kantud toit läheb? Kas hävitamisele?

Üks inimene rääkis mulle Pärnus uskumatu loo sellest, mida firma Maxima teeb mahakantud toiduga. Tema sõnul pärast jaanipäeva visati prügikasti suuri koguseid liha ja šašlõkki. Tuttav Maxima kassapidaja kinnitas, et isegi torte visatakse prügikasti.

Mida annaks teha? Esiteks, vaja oleks muuta debiilset toiduseadust ning lubada “kõlblik kuni” tänase kuupäevaga toitu annetada ka järgmisel päeval ning LUBADA SEDA ABISAAJA ENDA VASTUTUSEL. Miskipärast ei taha meie poliitikud anda rahvale ehk abisaajatele endile võimalust ja vabadust otsustada, kas nad soovivad toidu vastu võtta ENDA VASTUTUSEL. Poliitikud peavad inimesi lasteks, kelle eest on vaja kõike otsustada.

Kui Riigikogu võtaks südameasjaks toiduseaduse muutmise, siis väheneks aastas hävitatav toidukogus vähemalt poole võrra või enamgi.

Teame kõik väga hästi, et kui toitu on hoitud nõuetekohase temperatuuri juures,  on see söögikõlbulik veel päev või paar peale “kõlblik kuni” möödumist. Sügavkülmas hoituna säilib toit söögikõlbulikuna veel palju kauem.

Miks kapitalistlik Eesti riik on võtnud sellise koleda seisukoha, et toimetulekuraskustes inimesed ei pea saama tasuta seda toitu, mille pealt kauplus pole saanud kasumit teenida? Söögikõlbuliku toidu hävitamine tuleb lõpetada!

Hillar Kohv Viinahaualt Tori vallast Pärnumaalt

6 kommentaari
 1. Väga 2 aastat ago
  Reply

  õige! Järelejäänud toit ja muudki asjad tuleb jaotada järgmises järjekorras:
  1) Kohvi Hillarile;
  2) neile, kelle saledustegur on alla tüseda või paksu ehk ei ületa normkaalu 10%-ga;
  3) metsa loomadele, eriti talvel.
  Toidu raiskamine tuleb aga ränga trahvi alla panna. Esimene kord 1000€, edasi 1000+1000 jne. Küll varsti raiskamine lõpeb ja nii Hillar, näljased ja loomad saavad samuti vatsa täis puukida.
  Kuid kõige paremini paneb asjad paika 3. ilmasõda. See pole enam kaugel.

 2. hullumaja 2 aastat ago
  Reply

  MIKS EI ANTUD SEDA LOOMADE VARJUPAIKADELE !!!???
  Mitre, et loomi võiks mürgitada, kuid kui see kõvasti läbi keeta, köögis hoida snitaarsed tingimused, kõlbaks eelmise päeva liha ju küll varjupaikade loomadele. Sügavkülmas hoida. Muidugi mitte maitsestatud ja soola ja naatriumglutamaadiga süstitud liha.
  Inimesed õppigu taimetoitu sööma. Ammu aeg.
  Ja kerjuspensionäridelt võiks ka küsida, kas neil lemmikloom ja kuidas nad hakkama saavd, ka neile koraldada
  seda liha.
  Ma ei räägi konservidest, mis on rämps.
  MIKS OMAV. MILLEGI SELLISEGA EI TEGELE JA TOIDUPANKA ABISTA REAALSELT?!
  Mäletan….. omav. kus küsisin, kas väikelinna oleks võimalik toiduabi ära tuua, juhul kui toidupank annab. Sots.osak.juhataja vastas, et kes selle ära toob. Kõigil omav. liikmetel olid autod istmiku all ja palgad prisked nagu pepudki. Ütlesin siis, et ehk lepiks mõne bussijuhiga kokku, kui maakonnalinnast sõidab. Ka see jäi tegemata.
  Samas linnakeses oli 5 suurt poodi ja ma ei tea kas ükski andis toidupangale. Üks andis sektantidele ja kui küsisin nende juhilt toiduannetust prooviks andis ta mulle 4 40 gr kuklikest ja nõudis selle eest palvemajja tulekut ja usku pööramist.
  Samas linnas peksid jotad oma koeri kui toit otsa sai…

 3. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  kui poleks olnud Ansipi ja Rõivase valitsust kus vaesus aina kasvas ja kordagi ei tõstetud pensione ega abirahasid kus elatustase langes viimaste hulka poleks praegu vajagi annetada.

 4. to nojah 2 aastat ago
  Reply

  Kui meil oleksid normaalsete väärtustega üles kasvatatud põlvkonnad, oleks meil ammugi ÜHINETUD TÄIELIKULT EUROOPA SOTSIAALHARTAGA ja VASTAVALT SELLELE TÕSTETUD VANADUSPENSIONID
  VALGE INIMESE _EUROOPLASE VÄÄRILISEKS. Ei ühinetud, sest ei taheta neid tõsta. JAh – OLGU VÕI VÕLGADE ARVEL /sest rahadega, võlgadega ei osata nagunii siinmaal midagi tarka peale hakata,peale nende maksmise ,eriti vanade arvelt, oleks osatud, oleksime siis kasvõi 10 rikkama riigi hulgas/
  Nagu näit. KREEKA – ON KÜLL VÕLGADES /küllap pääseb neistki, nad kõik elavad ju omal moel võlgadest, ka need teised eurooplased/ / KUID OMA VANADE EEST KANNAB HOOLT 800.-eur sealne miinimum pension.Peale selle on seal ka tõeliselt sõbralik ja osavõtlik, hooliv kogukond. Ja meie eestlased räägivad siin “kogukondadest” !!!
  JA SEDA NÄEB JA TEAB TERVE MAAILM, kes vähegi viitsib, TEAVAD TEISTE RIIKIDE JUHID JA VÕTMEISIKUD, KES EI HAKKA MEID KUNAGI PÄRISEUROOPLASTEKS PIDAMA , ÜKS PÕHJUS ON KASVÕI SEESAMA NOOREMATE PÕLVK. SUHTUMINE VANADESSE /mida demonstreer.poliitikud ja “targad” majandusmehed / JA VANADE OSKAMATUS KASVATADA VÄÄRIKAID JÄRGLASI /mis nüüd kätte maksab/
  OLGU KESKID VÕI KESTAHES . KESKID EI ÜHINENUD SAMUTI SOTSIAALHARTAGA. NII ET ÄRA TULE MULLE MUINASJUTTU RÄÄKIMA, palgaline.

 5. Mx 2 aastat ago
  Reply

  Kohv, mine tööle, teeni raha, mitte ära nõua tasuta asju!

 6. uskmatu-toomas 2 aastat ago
  Reply

  Meil on ametnike riik ja terve mõistusega pole siin mingit tegemist.Kõige lihtsam on öelda ei saa,ei tohi,seadus ei luba jne.sellega varjates oma otsustusvõimetust et mitte öelda rumalust
  See pole muidugi ainult meie probleem vaid terves maailmas ruulib viimasel ajal lollus mis aga on teatud ühiskonnakihile kasulik.
  Vene ajal oli kindel,et kõrgemale kui üks aste üle oma kompententsuse inimene harilikult ei tõusnud aga tänapäeval ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.