Valitsuse töörühm analüüsis e-valimiste turvalisust

Arvuti. Foto MARGUS ANSU/SCANPIX

04.10.2019

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis toimus väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kert Kingo poolt ellu kutsutud e-valimiste töörühma kohtumine, kus arutati e-valimiste täiendamise ettepanekuid ning koostati soovitusi.

„E-valimised on meie digiühiskonna kroonijuveeliks, mille osas peame olema veendunud, et nii elektrooniline valimissüsteem kui ka hääletamise infosüsteem oleksid turvalised ja inimestele arusaadavad,“ ütles minister Kingo. „Kui ühiskonnas tekivad e-valimiste süsteemi osas murekohad, siis tuleb nendega tegelda, et avalik usaldusväärsus oleks jätkuvalt kõrge.“

Töögrupi liikmed on esitanud 30 täiendusettepanekut, mille üle on toimunud elav diskussioon. Töörühma teisel koosolekul alustati täiendusettepanekute täpsemat analüüsi ning käsitleti konkreetselt kolme aspekti. „Esiteks on vajalik täpsemalt tegelda e-valimiste erinevate protsesside auditeerimise teemaga,“ ütles töörühma juht Raul Rikk. „Mõistlik oleks kasutada rohkem ressursse, et olulised auditid oleks läbi viidud mitmete sõltumatute audiitorite poolt. See on üks viis, kuidas usaldusväärsust nii Eestis kui ka mujal maailmas meie e-valimiste vastu veelgi kasvatada.“

Samuti tegi töörühm ettepaneku suurendada nii valimiste läbiviimise ja kontrollimisega tegelevate inimeste hulka kui ka sõltumatute vaatlejate arvu. „Huvilistel on ka praegu võimalik tulla valimisi vaatlema, kuid seda tehakse vähe,“ tõdes Rikk. „Erakondadel võiks olla näiteks kohustus vaatlejana osaleda. Samuti võiks kutsuda rohkem eksperte e-valimiste protsessi jälgima ning motiveerida IT-tudengeid e-valimistest raporteid kirjutama. See aitaks suurendada ühiskonnas nende inimeste osakaalu, kes on saanud valimisprotsessi-alase koolituse ning mõistavad selle keeruka süsteemi ülesehitust,“ lisas Rikk.

Töörühm jätkab esitatud täiendusettepanekute läbivaatamist ning esitab 2019. aasta lõpuks koondraporti, kus tuuakse välja kõik olulisemad hinnangud ja soovitused.

Kn

5 kommentaari
 1. Veebis 1 aasta ago
  Reply

  hääletamine on turvaline AINULT siis, kui see on avalik! Kõik muu on pettuse pudipadi. Kuid kaalukal vähemusel on niipalju varjata, et enamuse tahe ei pääse löögile.
  Miks ma peaks varjama, et ma ei hääleta MaHe, HeVaSe, KaKa, InSa või JuRa poolt (kuigi ükski neist pole minu ringkonnas)? Mis sellest muutub, kui ma hääletan nt Kohvi Hillari poolt? Ja kõik võivad seda ka iga kell avalikule veebilehelt näha.
  Võibolla sellepärast ausust ei pooldatagi, et otsustajad on ise vargad ja petised? Neid on tervelt 101!

 2. Aja Lugu 1 aasta ago
  Reply

  e-hääletuse võib tehniliste vahenditega teha kuitahes turvaliseks, kuid kuidas tagada turvalisus valija kodus? Kuidas tagada, et ID kaardiga ei “abistaks” hääletamisel laps, lapselaps, abikaasa või kestahes teine inimene. Kui keegi selle probleemi ära lahendaks, võiks e-hääletusega nõustuda. Imelihtne on oma ID häält müüa!
  Meenutagem kohtuprotsesse, kus ainult ühe hääle ostmisel karistati inimesi. Siis oli millegipärast iga hääle õigsus tähtis. Täna võivad karistamatult teise inimese ID kaarte kasutades valimistulemusi muuta- võltsida kümned tuhanded inimesed ja kõik on OK?

  • See 1 aasta ago

   on iga inimes eenda asi. Ei saa kõike ette kirjutada. Meil juba nõutakse turvarihmu, kiivrit ja mida veel, aitab taolistest lollustest. Inimene peab ise valima ja otsustama.

 3. Nojah 1 aasta ago
  Reply

  Ei ole see e-valimine turvaline, seda on ju ära märkinud ka teiste Euroopa riikide vastavad spetsialistid. Ei ole ju võimalik et reformierakondlased saavad nii palju hääli ehkki nad pole meie riigi heaks midagi teinud. Aina valed otsused ja vaesuse kasv nende valitsemise ajal- Küllap on neil spetsid e-hääletajad sama võimekad nagu laimukampaania teostajad või valestsenaariumide vorpijad. Kes ei allu neile saab karistada.

  • Kui 1 aasta ago

   rahvas tahabki vaene olla, siis nad ju oma nöökijaid pooldavadki.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.