Aas rõhutas Vilniuses USA ja Balti koostöö olulisust energeetikas

Balti riikide ja USA energeetika ministrite kohtumine. Vasakult: Taavi Aas, Žygimantas Vaičiūnas, Rick Perry, Ralfs Nemiro Foto: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium
07.10.2019

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas rääkis pühapäeval Vilniuses USA, Eesti, Läti ja Leedu energeetikaministrite kohtumisel, et järgnevatel aastakümnetel on meil ees suur töö liikumaks kliimaneutraalse majanduse poole ning sealjuures on tähtis omavaheline koostöö nii teadmiste kui ka tehnoogiliste lahenduste vaates.

Aas rõhutas, et puhtama kliima eesmärgi saavutamiseks vajame uuenduslikke vähese süsinikuheitmega tehnoloogiaid ja innovatsiooni. „Samas energia kättesaadavus, taskukohasus ja varustuskindlus on tegurid, mida peab samuti silmas pidama,“ lisas ta.

Aasa sõnul saab tulevikus reaalselt rääkida USA-Balti koostööst gaasiliste kütuste (nt vesinik), tuumaenergia ja süsiniku kogumise ja ladustamise vallas. „Juba täna otsivad Eesti ettevõtjad üle-Atlantilisi koostöö võimalusi näiteks tuumaenergia võimalikuks kasutamiseks tulevikus uute moodsate ja ohutumate reaktoritega,“ sõnas Aas.

Lisaks arutasid ministrid Balti riikide elektrivõrkude sünkroniseerimist Lääne-Euroopaga. „Tänapäeva elektrivõrkude töökindlus on ühtlasi ka küberturvalisuse küsimus,“ ütles Aas. „Selles kontekstis saab Eesti oma häid kogemusi jagada: meil on elektrivõrgus sajaprotsendiliselt nutikas mõõtesüsteem, Euroopas unikaalne energiaandmete jagamisplatvorm ja pikaajaline kogemus andmetega seonduva küberturvalisusega.“

Ministrid allkirjastasid ka USA, Eesti, Läti ja Leedu vahelise kommunikee, mis hõlmab koostööd uute tehnoloogiate, energeetika alase küberturvalisuse ja gaasivarustuse mitmekesistamise vallas.

4 kommentaari
  1. Erinevalt 5 aastat ago
    Reply

    jahusuu Taavi arvamusest arvan mina, et vaja on hoopis kokkulepet LOODUSEGA. Muidu hakkab ta jälle külmutades jääaega tekitama ja soojendades üle uputama. Selliseid teisejärgulisi rahva raha kantimiskohtumisi pole aga üldse vaja. No saab Taavi rühmapildi koos teiste ahvidega taas seinale riputada, mis meil sest kasu?

  2. Jah 5 aastat ago
    Reply

    USA teeb koostööd vaid seal kus tal on kasulik teistest ta ei hooli.

  3. vana 5 aastat ago
    Reply

    Kui meeldiv, et veel üks eestlane mõistab USA ja tema valitsuse poliitikat õieti!

  4. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Väga nutikad lahendused on väga kallid ! Ühendame lahti vene elektrivõrkutest mis läheb maksma sadu miljoneid,et hiljem vajaduse korral osta vene elektrit läbi Euroopa,lõikaks läbi ka gaasitoru,et hakata ostma veeldatud maagaasi mujalt maailmast kallimalt kui tänane vene gaas ja mida tangitakse laevadele Jamali poolsaarel !
    Kelle huvides meie riigid toimivad võite kaks korda arvata igatahes oma kodanike jäoks on vale !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.