Rahvale tuleb anda võimalus presidenti valida

Kersti Kaljulaid

Meedia teatel tahetakse Vabariigi Presidendi valimiste korda muuta, aga poliitikud ei saavat kuidagi selles üksmeelele. Järgmised presidendivalimised toimuvad 2021. aastal ning selleks ajaks on tarvis vastav seadus muuta.

Miks on vaja endistviisi tola mängida: esmalt kolm valimisringi Riigikogus ja siis vajadusel paar katset valimiskogus? Selline süsteem on ammu ajast ja arust. Miks peab Eestile valitama president poliitikute, aga mitte rahva poolt?

Järgmised presidendivalimised peavad toimuma selliselt, et rahvale korraldada presidendi valimise päev ning ülesseatud kandidaatide poolt peab saama hääletada igas valimisjaoskonnas. Kes kandidaatidest saab enim hääli, sellest  saabki automaatselt Vabariigi President. Nii jääb ära poliitikute klouni- ja tolamängimine. KÕRGEIMA VÕIMU KANDJA RIIGIS PEAB OLEMA RAHVAS ning rahvale tuleb anda õigus otsustada ka selle üle, kellest saab riigipea.

Juhul, kui kaks kandidaati saavad võrdselt hääli, tuleb mõlema nimed panna ümbrikusse, ning peaminister või Riigikogu esimees võtab avalikult, rahva silme all, ühe ümbriku, ning kelle nimi ses ümbrikus on, sellest saabki president.

Kui rahvas saab presidenti valida, siis kindlasti peetakse rahva poolt valitud presidendist rohkem lugu, kui poliitikute valitust.

Valimisseaduses peab olema selline punkt, et kui valitud president ei õigusta rahva ootusi ja lootusi, tuleb rahvale anda võimalus president ametist tagasi kutsuda ja korraldada erakorralised presidendivalimised.

Palju küsimusi tekitab praegusel ajal seegi, et miks on üks või teine persoon kutsutud presidendi vastuvõtule? Rahvale on vaja anda ka see otsustamisõigus, et keda president võib kutsuda oma vastuvõtule nii 24. veebruaril kui ka 20. augustil, sest kogu see pidu toimub ju rahva ehk maksumaksja raha eest.

Hillar Kohv Viinahaualt Tori vallast Pärnumaalt

17 kommentaari
 1. tark avaldus 2 aastat ago
  Reply

  Targa mehe tark ütelus vajab ellu viimist!

 2. Arvan 2 aastat ago
  Reply

  samuti, et Hillar Kohv presidendina teeks Eestile ja eestlusele vähem kahju kui Viha-Kersti.

 3. Esimese 2 aastat ago
  Reply

  ordeni annaks Hillar Marjule. Sest Anne ei võtnud enam Hillari lilli vastu. Kuigi need olid ostetud viimase leivaraha eest.

 4. Tõsi 2 aastat ago
  Reply

  see on, et kui Hillar Kohv valitaks presidendiks ning ta mitte midagi ei tee, siis ei saa ta ka rahvale kahju teha. Kasu ta nagunii tuua ei saa, sest juba põhiseadus määratleb presidenti kui õigusteta poliitilist impotenti.

 5. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  See kuidas sai teistkordselt Ilves presidendiks oli ikka kriminaalne lugu. lavastati Rüütli lastelaste orgia kus olid põhiliselt täiskasvanud ja seda karistamatult. Ilves oli vaid Reformierakonna president ja ei sekkunud nende valede osuste tegemisse. Mõttetu president tegelikult.Meri oli Isamaaga seotud ja vaatas pealt kuidas peaminister Laar tõstis hindu eriti korterihindu kuigi kordagi ei tõusnud miinimum palk, pensionid ega abirahad. Tekkisid kodutud ja prügikastiinimesed.. Laar pidi Meri tahtel võimutsema kaks valitsust aga sai lollusega hakkama ja pidi lahkuma. Peaministriks sai S.Kallas kes kutsus valitsusse E.Savisaare kes tõstis pensione 30 protsenti ja elu läks paremaks ka teistel aladel. Kaks tarka meest suudavad palju Ja siis sai peaministriks Ilvese lemmik Ansip ja elu veeres allamäge, vaesus aina kasvas ja ei tehtud ühtegi õiget otsust mis oleks meie elatustaset tõstnud. Nagu teada olime elatustaseme poolest Ansipi ja Rõivase valitsemise tagajärjel viimaste seas. S.Kallas on tegelikult tark poliitik aga on saanud tunda ka oma erakonna laimu millega hoiti eemal tema edaspidisest valitsemisest. Ka praegune president vaatab rahulikult pealt kuidas mõned reformierakondlased laimavad, koostavad valestsenaariume tublide inimeste suhtes ja püüavad inimeste meeli mürgitada ja et valituks saada ilma töötulemusteta. Praegune president on võtnud ka hoiaku Reformierakonna soosimisele. Mart Helme on küll ebasobivalt sõna võtnud ja ehk selleks et nähtaval olla ja oma erakonnale hääli saada aga ta pole kellegi tervist rikkunud nagu teevad seda reformierakondlased–kes teel võimule ees sellele otsitaks süütõendeid, mis on naeruväärsed, urgitsetakse, laimatakse. Minu meelest peaksid ekrelased just Reformierakonna kapist välja otsima tegelikud süüdlased kes rikuvad inimeste tervist ja käituvad alatult. Aga reformierakondlased ei saa karistusi ja teevad mida tahavad ning presidenti ka see ei huvita.

 6. uskmatu-toomas 2 aastat ago
  Reply

  Presidendi valimiste lähenedes hakatakse rääkima rahvast aga tegelikkuses peetakse rahvast lolliks ! Lollidel ei saa lasta oma valikuid teha !
  Presidenti valib mingi kitsas seltskond,nende lollide pärast ravahääletust ei saa korraldada tähtsates riiki puudutavates küsimustes,põhiseadus on nagu mingi veniv nöör mida iga võimulolija tõlgendab suvaliselt jne.
  Ise laulame laenatud kandle saatel “Eestlane olla on uhke ja hää” !

 7. Teet 2 aastat ago
  Reply

  Minu teada on keskerakondlased alati tahtnud, et rahvas valiks presidenti aga see pole läbi läinud.

 8. to nojah värskenda mälu 2 aastat ago
  Reply

  Kaks tarka meest Savisaar ja Siim valitsesid targalt ja tõstsid pensioni tervelt 30%. Ilmselt käis see 30 jällegi keskmise pensioni kohta. Ilmselt oli see hädavajalik, sest pensionid andsid ikka sellise elatustaseme ,et jube oli vaadata. Pärast tõstmistki oli see elatustase ikka üsna nirukene edasi. Mäletan oma isa, kes oli töötanud terve elu, v.a.sõja ajal ametlikult.Ja mäletan teisi pensionäre ümbruskonnast. Aga ju oleks nad muidu hakanud liiga massiliselt ära surema ja see oleks kahjustanud MAINET välismaal ?
  Kaks tarka meest ei tahtnud sugugi tähele panna, et mitte kõigil (vähemat kodanikelgi) oleks olnud haigekassakaart e.kindlustus. Ei olnud. Kui tollane õiguskantsler hr. Allar Jõks kodaniku hädakaebuse peale püüdis asja parandada, panid kaks tarka meest vennalikult õlad kokku ja lasksid ta ametist valla.
  Ometi said pärast seda väga paljud haigekassakaardi. Jõks võttis vist asja riigikogus üles…Oli vist nii.? Ei mäleta. Aga see ei tulnud mitte 2 targa õiglustundest. Oli nii?

 9. Hillar Kohv Meedia teatab järgmist - Inimesed ärge vaadake paska! 2 aastat ago
  Reply

  Hillar Kohv vaatab “Su nägu kõlab tuttavalt” ainult sel juhul, kui teda ennast, DJ Heikit või strippar Marcot parodeeritakse. Kõik muu on juba korduv möga

  Pühapäeviti on ilmselt (ilmselt seetõttu, et ma telekat ei vaata) teleekraanil showsaade “Su nägu kõlab tuttavalt” kus erinevad näitlejad parodeerivad erinevaid tuntud persoone. Meedias oli mingi pealkiri ja seal juures pilt, et keegi olla parodeerinud Margarita Voitest. Ausalt öeldes, pildil olev nägu oli rohkem Michael Jacksoni moodi.
  Mis sellest saatest tahtagi. Pidevalt parodeeritakse ühtesid ja samu tegelasi ning kiidetakse ja kummardatakse parodeerijaid. No mis show see on?
  Kui selles saates kunagi ka nö plaati vahetatakse ning hakatakse parodeerima tõelisi showartiste, nagu Hillar Kohv, DJ Heiki Hainsalu ja strippar Marco Tasane, siis võiks seda saadet alles vaadata.
  Lõustasaatel oleks aeg lõustade parodeerimises värskendus sisse viia.
  Hillar Kohv

 10. to nojah 2 aastat ago
  Reply

  Kaks tarka meest Savisaar ja Siim ei ühinenud mitte kõigis punktides Euroopa sotsiaalhartaga, mis tagab inimväärse elatustaseme näppi-.nappi ka pensionäridele, st. normaalsepoolse pensioni. Ja abiteenused, mis väärivad enam-vähem seda nime ja abivahendid. Muidugi pole seal tüpselt kõike määratletd, seda teevad nn. rakendusseadused.Maiti.
  Ju nad siis otsustasid, et annavad pensionäridele jõukohaselt, st. kui kõik teised valdkonnad ja elanikekihid, firmad,plaanid,sõjakulud on saanud ja pilgeni täis. Kui pole hartaga teatud punktides ühinetud, annab see lõputult võimalusi ja mänguruumi vanainimestega jamada. Poole penni pärast lakuvad vaesed käedki puhtaks
  heal valitsejal.
  Nüüd on möödas 27 a. ja asi läinud mädaks kätte. Tekivad küsimused. Näiteks see, kus need nendeaegsed pensionärid on praegu ?
  Kas nad ikka on head ja targad või äkki liiga targad.

 11. Triin 2 aastat ago
  Reply

  Minu arust poleks nii pisikesel riigil presidenti üldse tarvis, peaminister täidaks neid väheseid kohustusi suurepäraselt. Meile jääb neist “presidentidest” eriti kahest viimasest ainult mõru maitse suhu ja nende ja nende naiste ülalpidamine kuni “surm meid lahutab!”. Kaljulaid on end näidanud eriti inetu (ei mõtle välimust) hingega EL, i ametniku mitte oma rahvast hooliva ja ühendava inimesena. Selline inimene teeb kasu asemel ainult kahju nii riigile kui üksikisikutele. Pole õudsemat inimest kui rumal-kaval vihkaja võimu juures.

  • uskmatu-toomas 2 aastat ago

   Eestil on presidenti vaja täpselt sellepärast nagu seda suure töötajaskonnaga Eesti Panka.Muidu pole kedagi kes aborigeenidele selgitaks mis Euroopast ja Ameerikast tulnud käsulaudadel kirjas on,kes on on täna paha paha,kuna homme võib keegi teine olla paha ning aborigeenid võivad hukkamõistuga hiljaks jääda ja see on samuti paha paha !

 12. Nõmmekas 2 aastat ago
  Reply

  SUUR VALE – – meie ÜLEHAIBITUD E-VALIMISSÜSTEEM OSUTUS TEGELIKULT seebimulliks, Sorose käpaaluse fima tooteks , sisse ehitatud turvaauguga, kus võimalus libainfot sisestada . Aga mis kõige hullem – meie kõgi eesti kodanike ID-KAARTIDE kallal toime pandud KRIMINAALKURITEGU- sisseprogrammeeritud defekt -võimalus väljaspoolt kuupäevi muuta.. Kui KK koguaeg ründab- Ratas on süüdi, Ratas vastutab piltlikult ka siis kui Venemaal valge hobune sureb. Vaat nüüd tahaks küll teada kes VASTUTAB SELLE ID SIGADUSE eest , KES VALETAS AASTAID EESTI RAHVALE MEIE E-valimistest kui eesti suurest eduloost?!Kes allkirjastas lepingu selle Lõuna Ameerika firmaga, kes määras need 6 it poissi ,kes annab vastust , kes tekitas ID kaard kuupäeva võltsimise võimaluse ?ja 15000surnud hinge kes figureerivad ikka elavate nimekirjades , kas nüüd on Gogoli surnud hingede asemel ORAVAPARTEI SURNUD HINGED?? Ruigamine kostab kõige valjemini kuritegelikust oravapesast , 15 a. pidevat võimul püsimist võibki seletada eeskätt ID suurpettustega. Avastatud 15000 surnu sulgemata id kaarti ja võimalus id kaardi kuupäeva muuta milline suurepärane sullerdamise võimalus..Nutikas . Aga suur aitäh Tartu teadlastele , kes need need SUURED VALED PÄEVAVALGELE tõid.!Aga näis, kas meie peavoolumeedia teenib üdini pehkinud süvariiki või eesti rahvast ?! Või lükkab jällle kõik vaiba alla nagu kõik refi kuriteod? ? Jõudu, edu Kaimar Karule meie e-valimissüsteemis õhu puhtaks löömiseks!

 13. Eve 2 aastat ago
  Reply

  Reformierakonnal oli vaja presidenti kes ei sekkuks nende alatutesse tegudesse ja mõttetustesse otsustesse mis tekitasid meie riigis vaesuse kasvu. Rahvas poleks sellist presidenti valinud ja nii sai Reformierakond omale presidendi Ilvese kes vastas nende nõuetele.

 14. I.Alla 2 aastat ago
  Reply

  Need kaks viimast väljamaalt meile presidendiks pandud isikut on küll presidentidena aia taha läinud vasikad. Neile ei sobi Eesti, häbenevad rahvast, Saadetised on saadetised – nad pole OMAD. Tihti teevad kahju rohkem kui kasu nd ei suuda olla kogu rahva juhid, vaid soosivad ainult endi soosikuid….
  Ei väljamaa saadikutele!!!

 15. I.Alla 2 aastat ago
  Reply

  Suur Küsimus…. Millal hakatakse meile Brüsselist saatma RIIGIKOGU ja VALISSUST??? Või kolib meie Toompea Brüsselisse??

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.