Võõrkeelsed „investeerijad” petsid välja 1,86 miljonit eurot

FOTO:SANDER ILVEST/SCANPIX

Eesti lauanumbritelt tehakse viimastel kuudel venekeelseid kõnesid, kus pakutakse kindlat tulu investeerimisega aktsiatesse, krüptorahasse või börsile. Tegemist on välismaalt pärinevate VoIP kõnedega, kus helistaja ei asu Eestis ja soovitakse saada inimeste raha. Tõenäoliselt on need pärit Leedust, sest on kasutatud +370 algusega mobiiltelefoni ja nimetatud Leedu keele oskamist, kuigi helistaja võib enda väitel asuda hoopis Riias või Kopenhaagenis.

Tavaliselt soovitakse, et inimene on arvuti läheduses ja saab teha Skype kõne, kus „maakler” esitleb investeerimisega saadavat tulu. Teise variandina soovitakse inimese arvutisse paigaldada programm, millega saab tema arvutit kontrollida ja aidata ülekannet teha investeerimise pangakontole. Taustal tehakse teisi tehinguid, millega tühjendatakse inimese pangakonto.

Eelneva 8 kuuga kaotas selliste telefonikõnede järel raha 107 inimest kogusummaga 1,86 miljonit eurot ja nemad teavitasid sellest politseid. Nende seas oli 18 inimest, kes algse „investeeringu” tagasisaamiseks maksid veelkord raha. Maikuus tehtud Norstat Eesti uuringu järgi, mille tellis Swedbanki Rahaasjade Teabekeskus, julges politseid pettasaamisest teavitada ainult 4% skeemide ohvritest.

Kui saate võõrkeelse kõne investeerimise pakkumisega, siis küsige endalt, miks pakub võhivõõras inimene teile tulu teenimist kui selle infoga võiks ta ise tulu teenida. Siiani on vastatud, et helistaja teenib tasu protsendina tehingust või ta pakub partnerlust, kus saate temalt infot milliseid aktsiaid tuleb teil osta. Selliste petukõnede numbrile ei saa tagasi helistada, sest helistaja varjab oma tegelikku isikut interneti VoIP kõnega. Näiteks võib Harjumaa lauatelefonile tagasi helistades kuulda, et mobiiltelefon on välja lülitatud. Mobiiltelefoni korral öeldakse, et number ei ole kasutusel. Keelduge sellisest kõnest ja kasutage investeerimiseks Eestis tegevusluba omavaid finantsasutusi. Teavitage helistajast politseid infoliinil 612 3000.

Virgo Kruve

 

1 Kommentaar
  1. Feja Räim 5 aastat ago
    Reply

    Inimesed on pankade poolt ära lollitatud. Inflatsioon on sedavõrd suur, et mingist tagavarakapitalist või tuleviku jaoks panka raha korjamisest räägivad vaid sulid. Ettevõtted ei suuda isegi laenusid tagasi maksta, kasumi marginaal on olematu, kesmiselt annab headel aegadel iga ettevõtlusesse paigutatud euro aastas 0,05 € tagasi ja millest siis need “investeeringute” tulud võiksid tulla? Saage aru, et 0,05 € käibevälde on umbes 1 aasta. Maailmas üldiselt on kasumimarginaal parematel aastatel 5%. Mõelge ka ikka enne,kui oma raha põletama hakkate. Ostke parem perele süüa. Kogu IT värk kukkub aga kvantkompuutrite tulekul paari kuuga kokku. Kõik tavaarvutid võetakse isegi paari minutiga üle ja pääsu pole. Kaovad ID kaardid oma tavainimesele loetamatute digiallkirjadegaja arvatavasti ka internetitehingud pankades. Paraku selline on must stsenaarium, aga sellega peab arvestama.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.