Kust tulevad kurjad ajakirjanikud?

Vilja Kiisler intervjueerib Tanel Kiike. Foto: Madis Sinivee/Scanpix

Neid ei too ei kured ega pole ka kapsalehe alt leitud. Ikkagi on selliseid koolitanud meie oma riik, ja loomulikult tasuta. Välismaa neid üldjuhul ei taha, ja siis nad elavadki ennast välja siinsel viljakal pinnasel.

Pikalt valitsenud Reformierakond on oma juured nii sügavalt ajakirjandusse sisse ajanud ja võib-olla mõni kirjutaja tahaks ka vastu hakata, aga leivakott on ausast põhimõttest ikka tähtsam.

Ründerelv Vilja Kiisler vahetas õukonda, aga mis muutus? Nüüd on ta lihtsalt teise väljaandja ruuporiks. Tigedus vaat et suuremgi veel. Kuna televisiooni teevad nüüd ka ajalehed, siis on mängumaa veelgi laiem. Kas ka Ajakirjanduse Eetikakoodeksit on loetud, see on rohkem kui küsitav.

Meenutagem ERR „Esimese stuudio” poliitikadebatti. Saatejuhtidel läks alguses natuke aega, aga nad said saate ajapikku hädaga jooksma. Saade sisaldas palju vastastikku süüdistamist ning kohati oli närviline ja üksteisest ülerääkiva debati ärevaimaks esinejaks kujunes Kaja Kallas. Mart Helme rääkis, kuidas praegune valitsus roogib riigieelarvest välja sinna Reformierakonna valitsemise ajal pistetud ebavajalikud kulutused, millest saadakse prisked miljonid. Oma käitumises  saatejuhid lausa ründasid peaministrit; ohjeldamatu Kaja Kallas rääkis kõigile vahele ja kohati polnudki arusaadav, kes siis on saatejuht. Hullem veel oli see, et ka saatejuht Anna Pihl tahtis olla küsitletavaist targem – ta lausa kilas vahele, ja peaminister pidi mitu korda oma jutu katkestama. See oli ettekavatsetud rünne koalitsiooni vastu, ja selle tegijaile tundub, et nii peabki riigimeedias olema.

Nagu ikka oli saatele ka järelkaja. Tõnis Saarts (Tallinna Ülikool): „Hoolimata opositsiooni rünnakutest mõjus Jüri Ratas ülimalt tasakaalukalt ja vaoshoitult: nagu kannatlik lapsevanem, kes on mitu korda ühte ja sama asja üle selgitamas, et see ikkagi kõigile arusaadav oleks. Ümarat juttu oli, kuid võrreldes varasemate debattidega vähem.

Nägime selles debatis Mart Helme asjalikumat ja konstruktiivsemat külge. Saade möödus ühtegi ühiskonnagruppi või vähemust solvamata. See oli täielik „šokk“, muidugi „positiivses mõttes”.“

ERR võttis asja kokku aga ikkagi neile sobivana – „Poliitikadebati võitis Kaja Kallas!” Kes saadet vaatasid, olid ilmselt teisel meelel.

Kust tuleb viha?

Praegu ja juba tükk aega manipuleerib meie põhiväärtuste ja uskumistega meedia, mis mängib meie aju nõrkadele kohtadele, ära kasutades primitiivset vastandamist „meie ja nemad“. ERR ehmatas ka 19.09.2019, kui avaldas vandeadvokaat Tambet Laasiku ütlused vägivalla ohvrite suhtes.

„Tsiviilkohtumenetlus on suunatud poolte koostööle, mitte ohvri kaitsmisele. Alustuseks soovitatakse ohvril jätta vägivald enda teada, sest seda loetakse kompromissi saavutamise takistuseks. Kohus rõhutab vajadust saavutada lapse huvides kompromiss, ning selle jaoks tuleb minevik unustada. Lähtutakse loosungist „Lapse huvides tuleb teha koostööd!“. Koostöö puudumiseks loetakse juba sedagi, kui vastaspoolele heidetakse ette vägivaldsust.”

Lõpplahendiks teatab ERR: „Tõenäosus, et vägivallatseja saaks kriminaalmenetluses karistada, on olematu!” Vaevalt, et sellised avaldused on õiged ja vajavad riigipoolse infoallika võimendamist.

Postimees oli teatanud: september otsustab valitsuse saatuse! No ei juhtunud midagi hirmsat! Oli vaid üks hale umbusaldusavaldus, mis kohati opositsioonile eneselegi tüütuks muutus. Seda enam, et nad teatasid ette, et ei saavutagi ülekaalu.

Rõõmuga avaldasid EP ja Delfi endise Keskerakonna liikme Olga Ivanova hõiske, et „Keskerakonna kõrgem ešelon reetis vene valijad ning Kaja Kallas saaks nad kergelt üle võtta”. Ta isegi asus Kajale õpetusi jagama! Nii nagu kõrbes Ivanova, nii kõrbeb tõenäoliselt ka Raimond Kaljulaid.

Sellepärast, et nad ei oska hinnata erakonna panust, ei oska ise panustada tervele erakonnale, vaid peavad oma isiklikke ambitsioone tähtsamateks. No mis viga oli Ivanoval valimiste ajal venelaste hääli püüda, kui oldi opositsioonis ja lubati maad ja taevad kokku, sest teati, et võimule koos Savisaarega ei saa ja ühtegi antud lubadust täitma ei pea. Kui see oli katse „oravatele“ meeldida, siis lõppude-lõpuks pole nemadki nii lollid, et hakkaksid Ivanovaga veel sehkendama.

Delfi jätkas oma tavalises vaimus ja avaldas Indrek Saare halvustava kirjutise peaministrile valitsuse parlamentaarse kontrolli eiramisest.

Meeldiva üllatuse tõi Postimehe peatoimetaja Peeter Helme artikkel „Kas tahate totaalset sõda?”– „Praegune opositsiooni õhutatud valitsuskriitika pole normaalse parlamentarismi osa, vaid loob pildi üha teravamast maailmavaatelisest sõjast meie ühiskonnas.” See ehmatas ajakirjandust ja ERR püüdis oma poliitikasaates Helmet igati alavääristada, ent jäi kindlasse hävingusse.

Tore, kui nii jätkuks! Ehk saame lahti vihast ja vihastest ajakirjanikest!?

Kesknädal

18 kommentaari
  1. Joe 5 aastat ago
    Reply

    Mina imestan ka et kas need kurjad ajakirjanikud on isehakanud või kuskil õpetatakse ajakirjanikke valetama, laimu levitama,, halvustama ja mitte kirjutama mis tegelikult toimub. Ma ei usu et ülikool sellist õpetust annab. minu meelest kõik on selge–nad teenendavad Reformierakonda. Kes ei allu nende tahtele peab jätma hüvasti oma töökohaga ja satub veel löögi alla. Kunagi ju ausad Postimehe ajakirjanikud ju kirjutasid et neile öeldakse ette millest nad peavad kirjutama ja keda laimama eriti E.Savisaart. Muidugi lasti nad töölt lahti. Arvan et praegune Postimees pn paremas seisus.Aga on küllalt veel võimalusi peavoolumeedias vassimiseks ja valetamiseks, laimuks ja vaikimiseks mis tegelikult toimub. Tigedust pritsitakse välja reformi tagatoast kus terve seltskond tegeleb laimukampaaniaga et kõrvale lükata inimesed kes on teel ees nende võimule. Järjest otsitakse valesüüdistusi , urgitsetakse ja laimatakse parimaid inimesi ja peavoolumeedia ajakirjanikud toetavad neid. Jube mis toimub meie maal. Reformistlikud valitsused viisid meie elatustaseme viimaste hulka ja soosivad kurjust ja kättemaksu.

  2. Feja Räim 5 aastat ago
    Reply

    Paraku on Tanel Kiige kurjus veel suurem. Vilja Kiisler oleks võinud otse küsida, kas Tanel Kiik on sotsiaalminister või täidab mingite ekstreemsete ühiskonnaohlike huvigruppide tellimusi. Kiisler hakkab üha rohkem rahva poole hoidma, see on hea.

  3. Meeldiv 5 aastat ago
    Reply

    Üle hulga aja on meeldiv KN-st lugeda tasakaalustatud ja loogilist juttu, mitte Ratase või Repsi ülevoolavat ülistamist.

    • Kurjuse kannul 5 aastat ago

      Kesknädal on asjaliku kirjutise üles pannud. Pildi järgi poiss võib olla ise ka veidi imelik, sest tagant vaadates nagu naise moodi.
      Kurjus temale ei mõju.
      Tema toetab rahaga homosid.
      Miks aga Helmede käsud kohale ei jõua?Kas ajakirjanikud varjavad seda?
      Igatahes kurjuse kool on too hobusevaraste instituut!
      Lisaks ka Lauristini vana õpetus-ikka kommunistide vaimus.
      Ajalugu ei tunne ,Eesti sõlmis ametlikult moskvas venega vastastiku kaitse ja sõpruslepingu mille alusel tulid eestisse võõrväed tartu rahu üks punkt kõlab et kui üks pool astub venemaaga vaenulikku sõjalisse liitu on ziirou ! sõja ajal sõdis eesti saksa poolel seega on kõik hea et joodik jeltsin üldse soostus taasiseseisvumise kinkima! ükski kohus ega rahvusvaheline organisatsioon ei ole mingist okupatsioonist juttu teinud põnnavad ainult veneaegsed kommunistide järglased!

    • eks jah 5 aastat ago

      Pisut üle pakuvad küll

    • tigedaid ei usu küll 5 aastat ago

      Aus ajakirjanik on viisakas ja malbe.
      Saab palju rohkem teada kui mingi kurjam.

  4. ülbe ERR 5 aastat ago
    Reply

    ERR ongi ülbuse pesa. Neile järgnevad kobrulehed.
    Ei mingit inimaustust enam pole.

  5. astrid kannel räuskab 5 aastat ago
    Reply

    Peaministri vastu puudus igasugune austus.
    Räuskas, nagu turueit.
    Sellised ei sobi saateid tegema.

  6. Mitte 5 aastat ago
    Reply

    ainult kurjad, vaid ka õelad ajuloputajad tulevad Linnamäe ja Luige rahapajast. Kui need 2 ärikat neid sopapildujaid ei rahastaks, kaoks ka sopp meie ajakirjandusest.

  7. sellest ei julgeta kirjutada 5 aastat ago
    Reply

    See on avalik saladus, et Anvelt on avalikel üritustel liialt tipsutanud, ning sellest ei tehta erilist numbrit. Arvatakse, et tema ametist lahkumise taga on midagi, mis tuli teravalt päevakorda. Keegi pani siseministril näpud sahtli vahele ja talle anti valida: kas teed kiired käigu ja lahkud poliitikast või muidu hakkab midagi päevavalgele tulema. „Küsimus on pigem selles, kes tal näppe sahtli vahel hoiavad: kas omad või võõrad,“ mõtiskleb kõrge reformierakondlane.

    • nii see käis 5 aastat ago

      Ekspress kirjeldab, kuidas 19. novembril ehk üks päev enne Anvelti ootamatut tagasiastumisteadet esines riigikogu õiguskomisjoni ees endine politseinik, Rahapesu Andmebüroo analüüsitalitust juhtinud Aivar ¬Orukask. Kohtumine toimub kinniste uste taga. Protokoll sellest koosolekust on pealiskaudne, kuid Orukask räägib poolteist tundi. Suur osa jutust keerleb ettevõtja Anton Geri ja endiste tippvõmmide, nende hulgass Andres Anvelti tihedate suhete ümber.
      Kümme aastat tagasi sattus Ger kriminaaluurimise alla. Teda peeti Eesti suurimaks rahapesijaks. Jutt käis miljardist kroonist ehk 64 miljonist eurost. Kohus mõistis mehe siiski õigeks.

  8. näidete varal 5 aastat ago
    Reply

    Tigeduselainest peavoolumeedias: 20. JUULI 2019 PL Urmas Sutrop: „EKRE tegelinskid peavad arvestama, et nii presidendil kui kõigil vabadust armastavatel inimestel on õigus nende väljaütlemised hukka mõista”. Või siis ” Hirm näitab seda, et profašistlik võimuliit on lühikese ajaga loonud suletuse õhkkonna, kus isegi Riigikogu liikmetel ei jätku julgust käituda südametunnistuse järgi.” Ja jätkab:

  9. See hoopis jälk tigedus 5 aastat ago
    Reply

    Ajakirjanikeks ennast nimetavad sopaloopiad on peata.
    Reform neid ei toida ja sotsid näljapajukil.
    Uued tegijad valitsuses ja üsna edukad!

  10. kui naine on tige 5 aastat ago
    Reply

    Hakkab röökima. Kallub vasakule ja röögib edasi.
    Sellised ongi meie oma kisakõrid, närides nõrka vastast teisel otsal mikrofoni.
    Eesotsas ülemine emme -igavene patune- ja siis kiislereite kamp järele.

  11. aeg on tsensoriks küps 5 aastat ago
    Reply

    Ega muu ei aita, kui elustada GLAVLIT!
    Eriti RIIGITELES.

  12. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Kogu kurjus, laim, tigedus, ärapanemine, valesüüdistused, urgitsemine tuleb reformierakondlastelt ja kurjad ajakirjanikud on nende hääletorud.

  13. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Eks kogu see meedia tigedus on üles köetud Reformierakonna poolt, kes jäi võimust ilma ning seega nad ei saa kinni mätsida oma 17 aasta fopaasid (korruptsioon, rahapesu jne). Ministeeriumite ametkond on ju täielikult oravate võimu all. Oli ju kohe neil kokku lepitud, et hakatakse uue valitsuse tööd segama. Kuigi minister Kiik teeb palju rohkem vigu, kui Järvik, kes selle valitsemise ajal tegi mitu head maaelu parandamise otsuseid. Minister Kruuse tõi ju Lemetti kantsleriks. Lemetti võis ju tark mees olla, aga ta oli Kruuse täieliku surve all ja sellest ka need Järvikut mõnitavad kirjad prokuratuurile. Ega see reffide valitsust segavat saaga veel sellega ei lõpe. Ootame järgmiseid.

  14. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Miks ei võta enam sõna parimad, ausamad ja õiglasema ajakirjanikud kelleks on Heimar Lenk, Mart Ummelas ja Urmi Reinde. Pole ka minu lemmiksaadet Meedia keskpunkt kust sai teada mis tegelikult toimub. Ma tellisin kogu aeg ajalehte kesknädal aga nüüd enam mitte. Mulle meeldis ajaleht kõige rohkem kui U.Reinde seda toimetas. Ka järgmised toimetajad on millegipärast uued. Aga sellegi poolest on Kesknädal palju õiglasemajaleht ei saa võrreldagi peavoolumeedia väljaannetega kus vaid süüdistatakse ja laimatakse. Kesknädalas võiks rohkem kriitikat olla reformierakondlaste alatutele tegudele ja valesüüdistuste levitamisele. Tuleks kaitsta inimesi selle eest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.