Ratas: Kolme mere algatus avab Eesti jaoks uusi võimalusi

Kohtumine kaubandusministri T.E. hr Wilbur Rossiga. Foto: Riigikantselei

Washington DC, 31. oktoober 2019 – Peaminister Jüri Ratas kinnitas eile USA kaubandusministri Wilbur Rossi ja Senati välissuhete komisjoni esimehe James Rischiga toimunud kohtumistel, et Ameerika Ühendriigid on ja jäävad Eesti jaoks asendamatuks liitlaseks ja partneriks, kellega on tugev side ja hea koostöö. Kolme mere algatus on suurepärane võimalus seda koostööd laiendada, uusi võimalusi avada ja rohkem riike kaasata. Veel kohtus peaminister aserahandusministri Justin Muzinichiga.

„Eesti ja USA on samu väärtusi jagavad riigid, kes mõistavad maailma ees seisvaid väljakutseid sarnaselt,“ märkis peaminister kohtumisel kaubandusminister Wilbur Rossiga. Rääkides uutest võimalustest transatlantilise suhte tugevdamisel, tõi Ratas esile Kolme mere algatuse, mis on Aadria merd, Läänemerd ja Musta merd ümbritsevate riikide koostööformaat edendamaks majanduskoostööd.

„Euroopa Liidu 12 liikmesriiki ning Ameerika Ühendriike ühendava initsiatiivi eesmärk on ambitsioonikas. Olen veendunud, et uute energia-, transpordi- ja digiühenduste rajamine Euroopa põhja-lõuna suunalisel teljel süstib uut energiat Kesk- ja Ida-Euroopa riikide majandustesse ning aitab seeläbi kaasa Euroopa Liidu konkurentsivõime tõstmisele,“ kinnitas Ratas.

Peaminister tervitas Ameerika Ühendriikide aktiivset huvi algatuse ja sellest tulenevate võimaluste vastu. „Eesti on otsustanud järgmise Kolme mere tippkohtumise enda peale võtta. Meie eesmärk on suurendada osalevate riikide ja partnerite huvi ning saavutada aruteludel konkreetseid tulemusi,“ kinnitas ta.

Peaminister ja kaubandusminister kõnelesid ka Atlandi-ülestest kaubandussuhetest ja Eesti ettevõtete võimalustest USA turul.

Lisaks arutati kohtumisel Senati välissuhete komisjoni juhi James Rischiga Venemaaga seotud küsimusi ja julgeolekupoliitikat. Rääkides julgeoleku- ja kaitsealasest koostööst tõi Ratas esile kahe riigi tihedad liitlassuhted. „USA pühendumus Eesti ja teiste Balti riikide julgeolekusse ja kaitsevõime arendamisse on olnud hindamatu väärtusega. Kinnitan, et Eesti võtab iseseisva kaitsevõime tugevdamist väga tõsiselt ning me jätkame vähemalt kahe protsendi SKP-st panustamist riigikaitsesse.“

Kohtumisel aserahandusministri Justin Muzinichiga rääkis Ratas Eesti tegevusest rahapesuvastases võitluses. „Oleme pühendunud sellele, et meie finantssektor oleks tugev ja majanduskeskkond turvaline,“ kinnitas peaminister. Lisaks räägiti kohtumisel finantssektori tulevikust ning võimalike uudsete riskide ennetamisest.

6 kommentaari
  1. Miks 5 aastat ago
    Reply

    Vahemeri on välja jäetud? Ja Põhjameri? Ma ei näe IVA!

  2. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    “„Eesti ja USA on samu väärtusi jagavad riigid” kas see tähendab meie täieliku heakskiitu jänkide inimvaenulikule tegevusele maailmas ? Me vaatame aga ei näe,me kuulame aga ei kuule kuna on vaja kõigest väest alati kellegi ees pugeda !

    • Eks 5 aastat ago

      me juba nüüd käi jänkide asemel ja toeks mujal maailmas inimesi mõrvamas.

  3. Feja Räim 5 aastat ago
    Reply

    Sellel piirkonnal on suur potentsiaal majandusarenguks, kuid EL seadused võivad seda halvata. Väga hea, et USA on asja juures. Väga hea initsiatiiv vana haige EL hädade asemele. Asjal on sisu.

  4. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Meil pole USA-ga midagi ühist ja kõik need USA-sse sõidud ja kokkulepped ei toimi nagunii. Tuleks rohkem tähelepanu pöörata sellele mis toimub meie riigis . USa teeb ainult seda mis talle kasulik on ja kokkulepetest kinni ei pea. Eks viisakalt võetakse vastu aga ühe väikeriigi arvamus läheb ühest kõrvast sisse ja teisest välja.

  5. Oo 5 aastat ago
    Reply

    Kuidas küll peaministril leidub aega reisimiseks kui kodumaal on ärevad ajad ja reformierakondlaste laimukampaania areneb edasi. Peavoolumeedia võimendab vaid seda. miks peab lahkuma töölt Postimehe peatoimetaja. Kuidas on võimalik et meil on nii palju telekanaleid aga TTV pandi kinni. Kuidas on võimalik et reformierakondlased võivad karistamatult inimestele valesüüdistusi kaela määrida. Kas ei tuleks mõned õigusmõistjad välja vahetada. Et kodumaal õiglus jalule aidata on vaja tegutseda siin. Ehk USA oskab nõu anda siis oleks sellest kasu. Aga mingid kokkulepped USA-ga ega nende ees pugemine ei toimi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.