Tanel Kiik: minu seisukohad apteegireformi osas ei ole muutunud

Tanel Kiik

Sotsiaalminister Tanel Kiik kinnitas vastuses riigikogu sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni liikmete kirjalikule küsimusele, et tema seisukohad apteegireformi osas ei ole muutunud. 

Riigikogu liikmed tõid välja rea ministri varem väljaöeldud seisukohti apteegireformi ja apteegiteenuse kättesaadavuse parandamise kohta ja uurisid, kas minister on  jätkuvalt neil seisukohtadel või on neist taganenud.

Ministri sõnul valmistab seaduse nõuetele mittevastavate apteekide hulk  apteegireformi lõpujärgus kahtlemata neile muret. Nõuetele mittevastavad apteegid, millest enamik kuulub ravimite hulgimüüjatele, asuvad eeskätt suurtes linnades.

1. oktoobri seisuga on apteegiturul pisut üle 200 proviisoromandiga apteegi, millest 167 apteeki vastab täielikult seaduse nõuetele ning 40 puhul on vaja teha väiksemaid ümberkorraldusi. Maapiirkondades tegutsevatest apteekidest suurem osa on juba proviisoromandis.

„Ravimiamet on kõigile hetkel seaduse nõuetele mittevastavatele üldapteegi tegevusloa omajatele saatnud märgukirjad palvega käesoleva aasta detsembriks esitada taotlused omandisuhete muutmiseks. See võimaldab saada selge ülevaate turuosaliste plaanidest,“ märkis Kiik.

Selleks, et avalikkusel ja apteegipidamisest huvitatud proviisoritel oleks ajakohane ja selge ülevaade, millistes piirkondades on konkreetsel ajahetkel seaduse nõuetega  kooskõlas ja veel mitte kooskõlas olevad apteegid, on ravimiamet loonud oma  veebilehel interaktiivse kaardi.

„Oleme koostöös ravimiametiga kaardistanud ka piirkonnad, kus praeguse seisuga  pole nõuetele vastavaid apteeke  ning nendega töötatakse eraldi, et leida aegsasti  vajalikud lahendused ning tagada ravimite kättesaadavus üle Eesti,“ märkis Kiik.

Apteegireformiga soovitakse ministri sõnul muuta apteekide omandisuhteid, et oluliselt piirata  huvide konflikti ravimite hulgi-  ja jaemüügiturul, mis ei teeni inimeste huve.

Üle-eelmise riigikogu koosseisu poolt vastu võetud seadusemuudatustel on kaks eesmärki- lahutada üksteisest ravimite jae-  ja hulgimüük ning anda proviisoritele apteegiomanikena tervishoius kaalukam roll, kirjutas sotsiaalminister.

Täiendavalt on apteegireformi küsimus tõstatatud ka valitsuskoalitsiooni tasandil, et arutada, kas ja mida tuleks kehtivas seadusandluses muuta.

5 kommentaari
 1. reformi pooldaja 3 aastat ago
  Reply

  AGA APTEEGID SAAVAD OMA KAUBA 1.-2 SUUREST LAOST JA KAUBAD NEIS = APTEEKIDES ÜHESUGUSED,
  KUIGI e-APTEEKIDES ON KA MUID JA MÕNIKORD VÄGA HÄID TOIDULISANDEID .
  KÕIK INIMESED E APTEELIDEST EI OSTA , SEST EI OSKA, JULGE VÕI POLE KATSETUSTEKS RAHA.
  KAS PROVIISORIAPTEEKIDE TULEKUGA ON LOOTA, ET PROVIISORID SAAVAD NEIS NII SUURE VÕIMU, ÜLDSE MINGI VÕIMU JA TAHTE, ET OSTA SISSE VÕIMALIKULT MITMEKESIST, TÕELISELT KVALITEETSET, HEAD JA UUDSET KAUPA.
  MIS MÄÄRAB SIIS PRAEGU ,ET NII POLE. KAS SUUDETAKSE SUURFIRMADE VASTU SAADA?
  OLEN KA APTEEGIREFORMI POOLT, ON RÕVE OSTA RAVIMEID SELVERIST PÕRANDAHARJADE KÕRVALT.
  AGA POLE SUURTESSE MUUTUSTESSE USKU, KUIGI SEE AVAB VÄIKESE VÄRAVA SÜDAMETUNNISTUSELE.
  KÕIK OLENEB INIMKVALITEEDIST,MILLEST TEHTUD PROVIISORID KUI KÕIK TEISED ASJAOSALISED.
  MÕTLEN SÜDAMETUNDE OLEMASOLUST, JULGUSEST, LOOJAUHKUSEST.

 2. Lihtravimid 3 aastat ago
  Reply

  tuleb anda vabaks. Neid võib müüa kus tahes ning pole vaja mingit valget kitlit.

 3. Seisukoht 3 aastat ago
  Reply

  Kas sel homomaanil on üldse seisukohti peale homonduse edendamist?Keskerakonnal on ilmselt inimestega kitsas käes, kui ministriks pannakse selline poju, kelle põhiline huvi ongi juba mainitud perverssuse edendamine.

 4. Just 3 aastat ago
  Reply

  vaatasin Lserit ja Pede-Tanel jättis väga ajuvaba mulje. Ta ei teinud katseki TÕESTADA, miks peab rahva rahaga PEDERASTIDELE libestit ostma. Mingid väärakad (lauda puuritud auku toppijad, sigade vägistajad, laibaarmastajad jt) moodustavad MTÜ, mis on MITTETULUNDUS ühing aga siis kukuvad nõudma raha, mis on samane TULUGA, mis on juba MTÜ vastane tegevus. Andke Pede-Tanelile KINGA või KINGAGA, pole vaja meile pedesid!

 5. to just 3 aastat ago
  Reply

  Oled sa hullarist jooksus??? Kahekesi Seisukohaga.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.