Ratas: USA-s hoiti külma sõja ajal elus lootust vabadusest

Foto: Riigikantselei

Washington D.C, 9. november 2019 – Peaminister Jüri Ratas pidas täna avakõne Ühendatud Balti Ameerika Komitee aastakonverentsil ja rõhutas selles komitee ajaloolist tähtsust Baltimaade ühtsuse hoidmisel ja huvide eest seismisel Ameerika Ühendriikides.

„Täna on ajalooline päev, sest tähistame Berliini müüri langemise 30. aastapäeva. Sellel sündmusel oli tähtis roll külma sõja lõpetamisel ja Euroopa mandri ühendamisel, kuid Baltimaade jaoks siis tee Euroopasse alles algas. Mõni kuu enne seda seisid sajad tuhanded inimesed Balti ketis, mis viis Tallinnast Vilniusse,“ ütles Ratas.

„Siis me ei teadnud, kuhu valitud tee meid välja viib, kuid tänaseks on selge, kui kaugele oleme jõudnud. Tähistasime sel aastal juba Eesti, Läti ja Leedu 15. aastat Euroopa Liidus ja NATOs. Meie iseseisvus on kaitsud tänu meie sõpradele ja liitlastele.“

Peaminister ütles, et väga sümboolselt loodi Ühendatud Balti Ameerika Komitee samuti 1961. aastal, samal ajal, kui kerkis Berliini müür. „Müürid eraldavad, kuid komitee on algusest peale olnud ühendav jõud. Te meenutasite maailmale okupeeritud Baltimaade saatust ja andsite lootust vabadusele ka neile, kes oma kodumaale maha jäid,“ sõnas Ratas.

Ühendatud Balti Ameerika Komitee eesmärk on kaitsta Balti kogukonna ning Balti riikide huve Ameerika Ühendriikide kongressis ja administratsioonis.

Ratas külastab täna ka Marylandi osariiki. Peaminister kohtub Marylandi rahvuskaardi ülema kindralmajor Timothy Goweniga, asetab pärja senaator John McCaini hauale ning külastab Annapolises mereväeakadeemiat. Marylandi osariigil on Eestiga tihedad sidemed. Augustis kiitis valitsuskabinet heaks Eesti valitsuse ja Ameerika Marylandi osariigi vahelist koostööd käsitleva vastastikuse mõistmise memorandumi.

Veel osaleb peaminister Jüri Ratas täna väliseestlaste ühenduse Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides galaõhtusöögil ja peab seal kõne.

7 kommentaari
  1. Lootus 5 aastat ago
    Reply

    ei sünni süüa. Poleks kremli vanadekogu ise kokku varisenud, oleks me seniajani end LOOTUSEGA toitnud.

  2. Õige! 5 aastat ago
    Reply

    jah , ma ei ole eal nii pakse inimesi näinud kui nüüd.

  3. Tõsi. 5 aastat ago
    Reply

    Vabadust viidi ka Vietnami. Neil oli seda vabadust nii palju, et jätkus ka teistele. Ainult, et Vietnamis said nad klopsi ja neil langes ole 50 tuhande mehe. Sellest need vabaduse viijad vaikivad.

  4. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    See mis toimus või toimub USA-s pole meie asi. me ei saa midagi parata. Mis puutub NATO-sse siis ma ei ole aru saanud tema tegevusest. Ei läinud ta appi Süüriale kust tulid põgenikud ning nende seas olid ka isislased kes korraldasid Euroopas tapatalguid. Ma ei ole kuulnud ka halvakspanu kui USA käis pommitamas naftariike. Euroopa riike ta tahab allutada endale majanduslikult jne. Kas ei tuleks lõpetada pugemine USA ees. EL-us olles pole meie elu paremaks läinud. No muidugi on selles süüdi Laari, Ansipi ja Rõivase valitsuse kelle valitsemise ajal vaesus aina kasvas,Aga ega Brüsselis keegi vahele ka ei astunud ega nõudnud õiglust meie riigis.

  5. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Kõige hullem häbiplekk EL-us olemise ajal on olnud E.Savisaare tervise rikkumine ja temale süüdistuste väljamõtlemine. Teda koheldi nagu kurjategijat pikka aega. Muidugi pole kerge süüdistusi välja mõelda ausa inimese kohta, see võttis aastaid aega. See kuritegu mis meenutab stalinistlikke kuritegusid toimus EL–us olemise ajal ja mitte keegi ei nõudnud õigust. Siiani tegutseb meil mingi kuritegelik organisatsioon kes mõtleb välja valesüüdistusi ausatele inimestele, arendab laimukampaaniat, valetab ja vassib. Selle asemel et toppida oma nina teiste riikide siseasjadesse tuleks omal maal kord luua.

  6. Tohoh 5 aastat ago
    Reply

    Küll ikka on peaministril palju vaba aega et sõidab mööda maailma ringi kui kodumaal on nii palju teha. Miks peaminister laseb oma valitsusliikmeid laimata. Kõige parem tegu oli et ei moodustatud valitsusliitu Reformierakonnaga. See oli õige . Ja muidugi hoolib peaminister meie rahva heaolust ja on palju parem kui Laar, Ansip ja Rõivas kuid Ratase välispoliitiline tegevus ei meeldi mulle. Palju rohkem tuleks tähelepanu pöörata sellele mis toimub meie riigis. meil on nagu veretu sõda kus reformierakondlased kasutavad alatuid võtteid et võimule saada. Järjest satuvad löögi alla poliitikud et neid võimult kõrvaldada. Kõike tehakse karistamatult ja peavoolumeedia kaasabil. Kas ikka õigusorganites töötavad õiglased inimesed. Palve on peaministrile et ta jätaks teised riigid rahule sest meist ei olene nagunii midagi ja tegeleks rohkem oma kodumaa probleemidega mida meil on rohkesti. Siin ei aita EL ega ka NATO muidugi ka mitte USA. Ehk tuleks välismaaga tegelemine jätta välisministrile.

  7. Evele 5 aastat ago
    Reply

    Küll jõuab järg Savisaare reetjate ja laimajate kätte. See saab neil valus olema.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.