Ratas: kliimaneutraalsus avab transpordisektori jaoks uusi võimalusi

Foto: Riigikantselei

Peaminister Jüri Ratas pidas täna avakõne elektromobiilsuse konverentsil TargetZero, kus rõhutas, et transpordisektorit ootavad kliimaneutraalsuse eesmärgi saavutamise teel ees suured muutused, aga ka suured võimalused.

“Transport on energeetika ja tööstuse kõrval Eestis üks peamiseid sektoreid, millel on potentsiaali kasvuhoonegaaside heidet vähendada,” ütles Ratas. Ta rõhutas, et praeguse arengu jätkudes Eesti transpordisektori emissioonide kasv jätkub. See tähendab, et muutused on vältimatud, kuid iga muutusega kaasnevad teatavasti suured võimalused.

Peaminister rääkis et transpordisektoris saab kasvuhoonegaase vähendada näiteks arendades ühistransporti ja kergliiklust, aga ka elektritransporti panustades. Ratas kinnitas, et senised arutelud on samas viinud ühisele mõistmisele, et kogu transporti vaid elektrile üle viia pole mõistlik ega ka võimalik. „Meie kasutusse peaksid jääma erinevad alternatiivid, lisaks elektrile näiteks biokütused ja vesinik,“ ütles peaminister.

Ratas sõnas, et elektromobiilsuse seisukohalt on kõigi ees veel palju küsimusi ja valikuid. Näiteks vajavad vastust küsimused, kuidas toodame elektrit, milline on meie elektrisõidukite valik, kuidas arendame laadimistaristut, kuidas planeerime avalikku ruumi? Peaminister tõi ka esile, et kliimamuutuste peatamisel on lisaks avalikule sektorile ja regulatsioonidele suur roll erasektoril ja inimeste hoiakutel. „Oleme näinud viimaste aastate jooksul suuri muudatusi meie inimeste mõtlemises ja eelistustes. Ka neil arengutel on suur mõju transpordisektori tulevikule,“ sõnas ta.

3 kommentaari
 1. Need 3 aastat ago
  Reply

  “võimalused” tähendavad sõidukite ja sõitude kallinemist. Kuid Jurka sellest ei räägi.

 2. hhea ja paha 3 aastat ago
  Reply

  MILLEKS SIIS MAANTEID JUURDE TEKITADA JA 4 REALISTEKS TEHA?
  BIOKÜTUS ON MUKADE, VETE HÄVITAMINE. VESINIKUKÜTUSELE _ JAAA !!! – pregu vähemalt.

 3. ! 3 aastat ago
  Reply

  Kergliiklus kuluks ka pensionäridele ära . need pisikesed liikuvad toolid, mis elektriga käivad.
  Aga, kallis ministrihärra, neil pole raha neid osta ju! Seda Te ikka teate?
  Ja välja võib mõelda ju ka igasugu uusi kergliikluse vahendeid, näit 3 RATTAGA elektriratas.
  Aeglane ja tilluke lumesaanike…
  Seni tõmbavad poisikesed mörinal mööda linnaääri ka metsi ja ajavad loomi taga või ehmatavad neid infarktini. Alles oli surnud kitseke kõnniteel, mölakad põristavad üle põkdude, läbi parkide, loomal põgeneda pole.
  Paneks sellistele mõttetutele masinatele mõttetute inimloomade käes piduri peale ja tõstaks kõvasti hinda, pensionäridele aga teeks kättesaadavaks tasased sarnased sellised kergliikurid, sest nemad VAJAVAD nid tõesti.Ei saa ju kogu aeg toas istuda, kaugemale minna ,kus loodus on või vajalik muu toimetus, ei jaksa.
  Egas buss igal pool koguaeg käi ja kõike saa bussiga ajada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.